Шта је подељено тунелирање у ВПН-у?

Сплит Туннелинг у ВПН-овима је функција која вам омогућава флексибилност да усмерите свој интернет саобраћај преко засебних тунела.

Можете да изаберете у који тунел се ваш интернет саобраћај усмерава на основу апликације по апликацију или од веб локације до веб локације. На пример, узмите у обзир ситуацију у којој желите да комуницирате са уређајима на локалној мрежи док ваш интернет саобраћај остане шифрован. Још већи проблем је када вам треба више пропусног опсега за неколико апликација, али желите да шифрујете интернет саобраћај за преостале апликације.

Подељено тунелирање вам у суштини даје већу моћ над начином на који се ваши подаци преносе. Можете изабрати релативно спорији, сигурнији тунел или бржи, не баш безбедан тунел. Да бисте разумели зашто су шифровани тунели спорији, морате да знате како функционише подељено тунелирање у ВПН-овима.

Како функционише подељено тунелирање у ВПН-овима?

Када се повежете на интернет и покушате да приступите веб локацији, ваш уређај успоставља везу директно са сервером веб локације. Не постоје посредници, а брзина ваше везе је онаква каква вам пружа ИСП на основу вашег интернет плана.

Када се повежете са ВПН-ом, ваш уређај се прво повезује са ВПН сервером, који потом успоставља везу са сервером веб локације. ВПН сервер шифрује податке пре него што их даље преноси. Пошто ваши подаци сада морају да прођу преко посредника, то успорава брзину ваше везе.

Ово је место где подељени тунел пружа велику вредност. Помаже вам да пронађете слатку тачку између безбедности и брзине јер вам омогућава да пренесете део саобраћаја кроз безбедни и спорији тунел и друге податке кроз нешифровани тунел.

  Како да промените своје корисничко име и име за приказ на Твиттер-у са било ког уређаја

Најбољи ВПН-ови за раздвајање тунела

Не долазе сви ВПН-ови са функцијом подељеног тунелирања, али ево неколико најбољих који то раде.

#1. ЕкпрессВПН: Подељено тунелирање засновано на апликацијама

ЕкпрессВПН је један од ретких ВПН-ова који подржавају подељено тунелирање у апликацији. Прилично је лако поставити. Отварате прозор са опцијама, а подељени тунел је тачно на дну картице Опште.

Можете одабрати апликације које желите да искључите из ВПН тунела и то је то. За ВПН тако скуп као ЕкпрессВПН, недостатак функције подељеног тунела заснованог на веб локацији је лоша страна.

#2. НордВПН: Подељено тунелирање засновано на апликацијама и веб локацијама

Постоји неколико разлога због којих бисте требали размотрити НордВПН ако желите подијељени тунел. Прво, нуди подељено тунелирање засновано на апликацијама као и на веб локацијама. Подељено тунелирање засновано на апликацији је лако доступно у апликацији ВПН-а.

Међутим, једино упозорење је да је подељено тунелирање засновано на веб локацији доступно само преко НордВПН-ове Цхроме екстензије, која има ЦиберСец (лака функција која омогућава подељено тунелирање). Без обзира на то, имате ову опцију, за разлику од ЕкпрессВПН-а. Осим тога, кошта знатно мање од ЕкпрессВПН-а — нешто што треба узети у обзир ако имате буџет.

Врсте Сплитског тунела

Обратите пажњу на то како вам оба ВПН-а омогућавају да изаберете апликације за које желите да користите ВПН и апликације за које желите да онемогућите ВПН.

Иако може изгледати као да бисте могли изабрати било коју и наставити даље, боље би вам било са једним избором него другим. Хајде да добијемо неки контекст о типовима подељеног тунела док говоримо о томе коју опцију треба да изаберете.

  Како да искључите ограничени режим на ИоуТубе-у

Инверзно подељено тунелирање

Ово је метод који би идеално требало да користите. Инверзно подељено тунелирање, једноставније речено, значи да користите ВПН за све апликације или веб локације осим за оне за које додате изузетак. Замислите то као стављање на белу листу апликација и веб локација које желите да се повежете директно на интернет. Можете да повежете апликације које захтевају више пропусног опсега директно на интернет, а да остатак саобраћаја остане шифрован.

Сплит Туннелинг заснован на апликацији или веб локацији

Ово је сушта супротност инверзном подељеном тунелирању. Уместо да стављате апликације или веб локације на белу листу, своју ВПН апликацију постављате тако да се фокусира само на неколико апликација, као што су апликације за онлајн банкарство или торрент клијенти. Остатак вашег саобраћаја пролази кроз вашу нормалну интернет везу без обезбеђења.

Док бирате између горња два типа, више се ради о сигурности него о жаљењу. Пошто можете да ставите на белу листу апликације које захтевају више пропусног опсега, најбоље је да користите инверзно подељено тунелирање, додате изузетке и шифрујете остатак саобраћаја.

Када треба да користите ВПН подељено тунелирање?

Раздвојено тунелирање је корисна функција и може пружити велику корисност у неколико случајева.

Ево неколико случајева коришћења подељених тунела:

#1. Када радите нешто што не захтева велику сигурност, подељени тунел ће вам помоћи да брже обавите ствари. На пример, рецимо да шаљете осетљиве информације за посао, и док се отпремају, желели бисте да седнете са неким чиповима и гледате Нетфликс. Можете да користите подељено тунелирање да бисте могли да користите необезбеђени тунел за стримовање Нетфлик-а у ХД-у чак и када ваши осетљиви подаци настављају да пролазе кроз шифровани тунел.

#2. Када желите да приступите гео-блокираном садржају без успоравања било које друге активности на мрежи. Ако сте у Кини, велики заштитни зид би вам могао спречити приступ многим веб локацијама. Чак и ако сте негде другде у свету, можете да користите ВПН за приступ библиотекама садржаја других земаља на било којој платформи за стриминг. На пример, неке емисије су доступне само на Нетфлик-у САД, али можете им приступити са било ког места користећи ВПН. Можете да користите подељено тунелирање да бисте приступили гео-блокираном садржају док и даље добијате добре брзине везе за друге активности.

  Како аутоматски покренути услуге при покретању у Линуку?

#3. Приступ мрежним уређајима понекад може бити проблем ако сте повезани на ВПН. Ако имате подешену радну групу или желите да комуницирате са другим уређајима на вашој локалној мрежи, мораћете да прекинете везу са ВПН-ом. Подељени тунел може вам помоћи да приступите овим уређајима без прекида везе са ВПН-ом.

#4. Подесите инверзно подељено тунелирање ако имате листу апликација за које верујете да не захтевају много безбедности. То је једнократно подешавање које траје неколико минута. Наставићете да добијате добре брзине везе на одабраним апликацијама док штитите све друге податке који се преносе са вашег система.

Да ли је Сплит тунел безбедно?

Ништа није инхерентно несигурно у вези са подељеним тунелом, под условом да знате шта радите. Неки тврде да подијељено тунелирање може угрозити укупну сигурност коју ВПН нуди, али ово је неоснован аргумент.

Иако је сваки саобраћај који пролази кроз ВПН тунел увек безбедан, несреће са подељеним тунелом се често могу приписати погрешним подешавањима. На пример, ако подељени тунел није правилно постављен, то би могло да отвори врата сајбер криминалцима да добију приступ вашим информацијама.

Тунелска дилема 🤔

Не мора да буде као Софиин избор. Схватите да је подељено тунелирање алат који вам помаже да добијете најбоље од оба света. Омогућава вам да преносите осетљиве податке кроз шифровани тунел, док дозвољавате да се остатак података преноси директно преко интернета.

У идеалном случају, користите инверзно подељено тунелирање и немојте постати жртва погрешно информисаних саветника на интернету који тврде да подељено тунелирање слаби укупну безбедност ВПН-а. Сви подаци који се преносе кроз шифровани тунел су безбедни — под условом да се не пријавите код сумњивог добављача ВПН услуга.