Шта је Росетта 2 и како је инсталирати на Мац?

Аппле је напустио Интел и прешао на сопствене процесоре изазвао је питање: шта ће се догодити са апликацијама заснованим на Интелу? Па, Росетта 2 је Апплеов одговор на питање.

Аппле је објавио мацОС Биг Сур 2020. и интегрисао Росетта 2 као компоненту. Росетта 2 ће вам помоћи да беспрекорно покрећете апликације засноване на Интел-у на Аппле силикону.

Ако се питате шта је то и како тачно можете да га користите, помогли смо вам да добијете бољи увид у овај вредан софтвер.

Шта је Росетта 2?

Историјски гледано, Розетски камен је био важан артефакт који су историчари користили за декодирање древних египатских хијероглифа. Инспирисан својим древним имењаком, софтвер Росетта 2 преводи код како би га разумели новији Аппле силиконски процесори.

У суштини, Росетта 2 је емулатор. Преводи апликације састављене искључиво за 64-битне Интел процесоре за извршавање на Аппле силиконским процесорима. Можете пронаћи или инсталирати Росетта 2 на мацОС Биг Сур и новијим верзијама. Без тога нећете моћи да покрећете апликације засноване на Интел-у на свом М1 или М2 Мац рачунару.

Росетта 2 не подржава 32-битне апликације. Потпуно су мртви, и мало је вероватно да ће га било која верзија мацОС-а подржати у будућности.

Као што сте можда претпоставили, Аппле силицијум не ради на к86 архитектури. Уместо тога, користи АРМ ЦПУ архитектуру. Росетта 2 аутоматски преузима команде из Интел апликације коју отворите и мења их у нешто што Аппле силиконски процесори могу да покрену.

  10 најбољих алата за управљање подацима за средња и велика предузећа

Кратка историја Розете 2

Међутим, ово није први пут да Аппле користи емулатор како би олакшао прелазак са једног процесора на други. Године 2006. Аппле је прешао са ПоверПЦ-а на Интел када је најавио Росетту у Мац ОС Кс Тигер, Росетта 2 претходнику.

У поређењу са претходником, Росетта 2 је веома ефикасна и није ограничена апликацијама које имају велике рачунарске потребе. Аппле је саветовао да оригинална Росетта треба да се користи само на софтверу као што су програми за обраду текста, и да избегавамо захтевне апликације као што су игре и ЦАД.

Али Росетта 2 ради тако добро да неки кажу да је боље покренути апликације са њом на Аппле силикону него то учинити изворно.

Како инсталирати Росетта 2 на свој Мац

Ако се мучите да пронађете Росетта 2 на свом М1 или М2 Мац рачунару, то можете лако да урадите покушајем да покренете било коју Интел апликацију коју имате (попут ВЛЦ). Када се појави упит са захтевом да инсталирате Росетта 2, све што треба да урадите је да кликнете на Инсталирај.

Пратите упутства и унесите своју лозинку или Тоуцх ИД. Чим се инсталација заврши, сада можете да је користите аутоматски. Након што га инсталирате, не можете њиме управљати на исти начин на који бисте управљали другим апликацијама. Нема ниједну апликацију или било који одељак у системским подешавањима.

Алтернативно, можете инсталирати Росетта 2 преко апликације Терминал. Можете користити овај метод ако не желите непотребне упите:

 • Отворите Спотлигхт притиском на Цомманд + Спаце бар.
 • Укуцајте Терминал и притисните Ретурн.
 • Копирајте и налепите следећи ред кода у апликацију Терминал и притисните Ретурн.
   softwareupdate 
 • Унесите А када вас пита да ли се слажете са условима и одредбама и притисните Врати.
 •   Све што је Аппле најавио на свом „Вондерлуст“ септембарском догађају

  Које Мац апликације захтевају Росетта 2?

  Можда ће бити мало тешко рећи да ли је апликацији потребна Росетта 2 за покретање. Ако покренете апликацију која није компатибилна са Аппле силиконом и она се руши без покретања, онда је потребно покренути са Росетта 2.

  Апликације спадају у две категорије: универзалне или Интел. Универзалне апликације раде и на Аппле силикону и на Интелу, док Интел апликације раде само на Интелу. Требало би да користите алатку Гет Инфо ако желите да сазнате која спада у коју категорију.

  Неким апликацијама са ознаком Универсал (посебно видео игрицама из Стеам-а) ће можда и даље требати Росетта за покретање. Дакле, проведите их кроз Росетту ако се сруше. Такође, неке универзалне апликације могу имати проширења или додатке који су засновани на Интел-у. Да би ови додаци функционисали, требало би да покренете апликацију са Росетта 2 иако раније нисте морали.

  Пратите ове кораке да бисте сазнали који је тип апликације и покрените је кроз Росетта 2 ако је применљиво:

 • Кликните Финдер на Доцк-у.
 • Отворите Апликације и пронађите апликацију коју желите да покренете.
 • Притисните Цонтрол и кликните на икону апликације и изаберите Гет Инфо.
 • У одељку Опште, поред врсте Кинд, видећете која је категорија апликације (Универзална или Интел).
 • Означите поље за потврду Отвори користећи Росетта.
 • За Стеам игре, требало би да урадите ово:

 • Покрените Стеам и отворите Библиотеку која се налази у горњем менију.
 • Притисните Цонтрол и кликните на икону апликације и изаберите Својства.
 • Кликните на Локалне датотеке и изаберите Прегледај.
 • То ће отворити локацију апликације у Финдер-у.
 • Притисните Цонтрол и кликните на икону апликације у Финдер-у и изаберите Гет Инфо.
 • Означите поље за потврду Отвори користећи Росетта.
 •   Како направити вертикалне слајдове у ПоверПоинт-у

  Емулатор за уједначавање транзиције

  Велике промене у архитектури ЦПУ-а могу отежати рад корисницима и програмерима. Али Апплеов процес превођења Росетта 2 не чини само подношљивим прелазак на Аппле силицијум; чини га беспрекорним.

  У целини, ненаметљив је, ефикасан и, што је најважније, ефикасан. Аппле је можда потпуно одустао од Интела, али Росетта 2 је ту да остане како бисмо могли да наставимо са покретањем апликација дизајнираних за Интел процесоре.