Шта је виртуелизација података и зашто нам је потребна

Виртуелизација података је технологија која омогућава организацијама да управљају, интегришу и анализирају своје податке обезбеђивањем логичког погледа на податке којима се може приступити из више извора као да је то јединствена, обједињена база података.

У данашњем дигиталном пословном окружењу, подаци предузећа се генеришу и прикупљају из широког спектра извора, укључујући интерне системе и процесе, спољне партнере и купце и изворе података трећих страна. Ови подаци могу бити структурирани, као што су подаци ускладиштени у традиционалној бази података, или неструктурирани, као што су документи, слике и видео датотеке.

Ови подаци се често чувају на различитим локацијама, укључујући локалне сервере и системе за складиштење података, као и у облаку. Као резултат тога, за организације може бити изазов да добију свеобухватан увид у своје податке и да ефикасно управљају њима и анализирају их. Виртуелизација података може бити користан алат за решавање овог изазова.

Шта је виртуелизација података?

Виртуелизација података је концепт у коме су подаци из више, различитих извора интегрисани и доступни за приступ као да су јединствено складиште података. Омогућава креирање виртуелног слоја података (ВДЛ) којем апликације и корисници могу приступити и којима могу да постављају упите без потребе за физичким реплицирањем или премештањем података из оригиналног извора.

Овај виртуелни слој је одговоран за апстраховање података из основних физичких извора података, чинећи да изгледа као да долазе из једног извора података.

Виртуелизација података се често користи у комбинацији са другим технологијама за управљање подацима и интеграцију, као што су језера података, складишта података и алати за интеграцију података. Може бити посебно корисно за организације које имају велико и разнолико окружење података, са подацима ускладиштеним у различитим форматима и локацијама.

Виртуелизација података има бројне предности које је чине корисном за различите индустрије:

  • Повећана агилност: Виртуелизација података омогућава организацијама да брзо и лако приступе подацима из више извора без потребе за сложеним и дуготрајним процесима интеграције података. Ово може помоћи организацијама да донесу брже и боље информисане одлуке на основу потпунијег увида у своје податке.
  • Смањена сложеност: Поједностављује процес приступа и интеграције података из више извора, што може помоћи у смањењу сложености и побољшању ефикасности.
  • Побољшана безбедност: Такође помаже у побољшању безбедности података омогућавајући организацијама да приступе подацима без њиховог физичког померања или копирања. Ово може помоћи у смањењу ризика од кршења података и неовлашћеног приступа осетљивим подацима.
  • Повећана скалабилност Омогућава организацијама да лако повећају своју интеграцију података и анализирају напоре како се њихове потребе мењају без потребе за додатним хардвером или инфраструктуром.
  • Смањено дуплицирање података: Виртуелизација података може помоћи да се смањи потреба за физичким реплицирањем података, што може уштедети на складишту и рачунарским ресурсима. Такође може помоћи да се смањи ризик од грешака и недоследности које могу настати због дуплирања података.
  15 најбољих метода за тестирање употребљивости апликација и веб локација са примерима

Такође, концепт виртуелизације података се може користити за омогућавање аналитике у реалном времену, доношења одлука на основу података и агилног управљања подацима. Ово може бити посебно корисно у индустријама у којима се подаци стално мењају, као што су финансије или е-трговина.

Виртуелизација података такође може да подржи напоре за управљање подацима и усаглашеност омогућавајући организацијама да лакше прате и контролишу приступ подацима, као и да осигурају да се подаци користе на начин који је усклађен. На пример, може омогућити организацијама да спроведу контролу приступа подацима и примене маскирање или редиговање података на осетљиве податке.

Како се ради виртуелизација података

Виртуелизација података се обично врши коришћењем специјализованог софтвера или алата или изградњом прилагођених решења. Постоји неколико приступа имплементацији виртуелизације података, укључујући:

Коришћење сервера за виртуелизацију података:

Један уобичајени приступ имплементацији виртуелизације података је коришћење сервера за виртуелизацију података. Серверима за виртуелизацију података може се приступити преко веб-базираног интерфејса или преко АПИ-ја.

Могу се користити у комбинацији са различитим изворима података, укључујући базе података, равне датотеке и складишта података у облаку. Ово може бити корисно у ситуацијама када се подаци морају делити између одељења или организација или када подаци из више извора морају бити интегрисани ради анализе или извештавања.

Прављење прилагођеног решења за виртуелизацију података:

У неким случајевима, организације могу одлучити да направе сопствено решење за виртуелизацију података користећи прилагођени софтвер или алате. Ово може укључивати креирање прилагођеног слоја интеграције података који се налази између извора података и корисника или апликација којима је потребно приступити подацима.

Коришћење услуга виртуелизације података заснованих на облаку:

Услуге виртуелизације података засноване на облаку, као што су оне које нуде Амазон Веб Сервицес (АВС) или Мицрософт Азуре, омогућавају организацијама да приступе и интегришу податке из више извора без потребе за изградњом или одржавањем сопствене инфраструктуре за виртуелизацију података.

Кораци у виртуелизацији података

Процес виртуелизације података обично укључује следеће кораке:

  Како да ћаскате гласом у игрицама Нинтендо Свитцх

#1. Идентификујте изворе података

Први корак у имплементацији виртуелизације података је да се идентификују извори података којима треба приступити и интегрисати их. Ови извори података могу бити базе података, датотеке, апликације или други извори података.

#2. Повежите се са изворима података

Следећи корак је повезивање са изворима података и издвајање података које треба виртуеловати. Ово може укључивати коришћење конектора или драјвера за приступ подацима и може захтевати конфигурисање дозвола за приступ и аутентификацију.

#3. Трансформишите и очистите податке

Када се подаци екстрахују, можда ће их требати трансформисати и очистити како би се осигурало да су у употребљивом формату. Ово може укључивати примену трансформација или правила квалитета података на податке или уклањање дупликата или неважећих записа.

#4. Креирајте виртуелни слој података

Виртуелни слој података је централна компонента решења за виртуелизацију података. То укључује креирање виртуелног приказа података којима се може приступити и којима се може тражити упит без њиховог стварног померања или копирања са њихове оригиналне локације. Ово може укључивати креирање логичких модела података или погледа који се мапирају са основним изворима података.

#5. Приступ и упит виртуелним подацима

Једном када је виртуелни слој података креиран, корисници и апликације могу приступити подацима и постављати упите помоћу стандардног СКЛ-а или других језика упита. Виртуелни слој података преводи упите у одговарајући формат за основне изворе података и враћа резултате кориснику или апликацији.

#6. Надгледајте и одржавајте виртуелни слој података

Решења за виртуелизацију података обично укључују алате и процесе за праћење и одржавање виртуелног слоја података. Ово може укључивати праћење промена у основним изворима података и ажурирање виртуелног слоја података да би одражавао ове промене. То такође може укључивати оптимизацију виртуелног слоја података за перформансе и осигуравање да је усклађен са променљивим пословним потребама и захтевима.

Виртуелизација података наспрам визуелизације података

Виртуелизација података и визуелизација података су два различита концепта који се често користе заједно, али служе у различите сврхе. Ево неколико кључних разлика између виртуелизације података и визуелизације података:

Виртуелизација података Визуелизација података Омогућава приступ и интеграцију података из више извора. Представља податке у графичком или визуелном формату како би помогао људима да разумеју и тумаче податке. Укључује креирање виртуелног приказа података којима се може приступити и којима се може тражити без померања или копирања података Укључује одабир и трансформацију података за креирање графикона, графикона или других визуелизација Обезбеђује виртуелни слој података или интерфејс коме могу да приступе корисници или апликације. Производи графичке или визуелне излазе које људи могу да виде. Често се користи у сценаријима где се подаци чувају на више локација, формата или система или где није практично физички консолидовати податке. Често се користе за преношење сложених идеја, истицање кључних увида или подршку доношењу одлука. То може укључивати коришћење специјализованог софтвера или алата, прављење прилагођених решења или коришћење услуга заснованих на облаку. , мапе, или инфографике, као и технике су као што је манипулација подацима, агрегација и трансформација Може помоћи да се смањи дуплирање података и кашњење и побољша интеграција и интероперабилност података. Може помоћи да се открију обрасци, трендови и односи који можда нису одмах очигледни у сировим подацима. Може се користити за подршку управљању подацима и напори за усаглашеност
Може се користити за представљање података на занимљив и интерактиван начин Може помоћи да се омогући агилно управљање подацима
Може помоћи у преношењу увида заснованих на подацима широј публици

  Ултимативни водич за омогућавање тамног режима свуда

У пракси, виртуелизација података и визуелизација података се често користе заједно. Виртуелизација података може да обезбеди податке потребне за визуелизацију, а визуелизација може да обезбеди интуитивнији и интерактивнији начин за истраживање и разумевање података.

На пример, предузеће може да користи виртуелизацију података за приступ и интеграцију података из више извора, а затим да користи визуелизацију података за креирање графикона, графикона или контролних табли који помажу да се открију увиди и трендови у подацима.

Случајеви коришћења виртуелизације података

Ево неколико случајева коришћења виртуелизације података.

Припрема података: Виртуелизација података се може користити за припрему података за анализу или друге сврхе пружањем виртуелног приказа података којима се може приступити и трансформисати по потреби. На пример, научник података може да користи виртуелизацију података да приступи и интегрише податке из више извора, а затим примени трансформације или правила квалитета података на податке како би их припремио за анализу.

Дељење података у облаку: Такође се користи за дељење података ускладиштених у облаку између различитих тимова или одељења унутар организације. Ово може помоћи да се осигура да сви имају приступ подацима који су им потребни, а истовремено смањује потребу за реплицирањем података.

Омогућавање чворишта података: Виртуелизација података се може користити за креирање централизованог чворишта података које омогућава корисницима да приступе и интегришу податке из више извора.

На пример, организација може да користи виртуелизацију података за креирање чворишта података које интегрише податке из различитих пословних система, као што су ЕРП, ЦРМ и ХР системи, како би подржала доношење одлука засновано на подацима.

Корисници и апликације могу приступити чворишту података преко виртуелизованих погледа, што може помоћи у смањењу сложености приступа и интеграције података из више извора.

Закључак

Виртуелизација података може побољшати агилност, флексибилност и квалитет података уз истовремено смањење трошкова и побољшање безбедности. Има много апликација и користи у широком спектру индустрија, укључујући финансије, здравство, малопродају, производњу и владу.

Узимајући у обзир примену виртуелизације података у вашој организацији, важно је пажљиво проценити изворе података, одабрати прави алат за виртуелизацију података и поставити и оптимизовати систем виртуелизације података како би задовољио ваше пословне потребе.

Надам се да вам је овај чланак био од помоћи у учењу виртуелизације података. Можда ћете бити заинтересовани да сазнате више о алатима за праћење виртуелизације.