Шта треба да урадите сада?

Кључне Такеаваис

  • Мицрософт ће подржавати Виндовс подсистем за Андроид до 5. марта 2025.; до тада ћете морати да нађете замену.
  • Инсталације апликације Амазон Аппсторе престале су да раде 6. марта 2024.
  • Као алтернатива, Блуестацкс омогућава играње Андроид игара на Виндовс-у.

Могућност покретања Андроид апликација преко Амазон Аппсторе-а, званично познатог као Виндовс подсистем за Андроид, била је једна од функција покретања оперативног система Виндовс 11. Међутим, Мицрософт је најавио да се ова функција укида. Шта треба да урадите ако користите Андроид апликације на Виндовс-у?

Колико дуго Андроид апликације на Виндовс-у имају подршку?

Мицрософт је најавио да ће подржавати Виндовс подсистем за Андроид до 5. марта 2025. Ово би вероватно требало да омогући свима који користе Андроид апликације отприлике годину дана од објаве да пронађу замену. 6. март 2024. је био последњи датум за инсталирање нових апликација из Амазон Аппсторе-а.

Мицрософт гарантује на својој веб страници да ће садашњи корисници моћи да преузимају Андроид апликације до краја живота. Након тога, компанија више неће нудити техничку подршку за Андроид апликације.

Коме је био Виндовс подсистем за Андроид?

Мицрософт није тачно објаснио зашто укида подршку за Виндовс подсистем за Андроид, али изгледа вероватно да је то због промене фокуса компаније на Виндовс 11. Мицрософт сада наглашава АИ функције као што је Цопилот због могућности покретања Андроид апликација.

  Како користити више екстерних екрана у Убунту-у

Други главни разлог је вероватно да Андроид апликације на Виндовс-у нису привукле критичну масу корисника да би оправдале наставак подршке. За разлику од Цхромебоок-а, где Гоогле Плаи апликације могу значајно да прошире функционалност уређаја нудећи веће могућности изван веб апликација, чинило се да није постојао убедљив разлог да се оне инсталирају на Виндовс.

Већ постоји много изворних Виндовс апликација, а избор Амазон Аппсторе-а је ограничен у поређењу са Гоогле Плаи-ом.

Још увек можете да играте Андроид игре на Виндовс-у са Блуестацкс-ом

Ако користите било коју Андроид апликацију на Виндовс-у, најбоље је да пронађете замену пре рока 2025. То ће вероватно значити проналажење изворне Виндовс апликације или веб апликације.

Један могући изузетак су игре. Иако многе популарне мобилне игре имају Виндовс портове доступне преко Мицрософт Сторе-а, Блуестацкс нуди могућност играња Андроид игара на Виндовс машинама. Гугл такође тренутно тестира Виндовс верзију своје Плаи продавнице, можда осећајући прилику сада када Мицрософт и Амазон напуштају овај простор.