Све што треба да знате о минимизацији података

Побољшајте приватност и квалитет података уз мање повреде, трошкове и време рада кроз минимизирање података!

Минимизација података, дефиниција лежи у самом појму, односно минимизирање података прикупљањем, складиштењем и обрадом само информација потребних за пословање.

Кључно је да знате шта да задржите, а шта да одложите у отпад. Али зашто бисте желели да смањите своје податке?

Како Земља стари, подаци настављају да расту. Годинама и деценијама сада имамо тоне података и није тако лако носити се са свима њима. Само урачунајте колико личних података морате имати! Зар слике нису довољна гњаважа за складиштење?

Зато користимо технике попут минимизације података да бисмо максимално искористили минималне податке. Поред тога, минимизација података помаже у заштити приватности потрошача ограничавањем и чини предузећа одговорнијима за податке које прикупљају.

Дакле, тамо где сте предузеће које чува и радите на подацима о клијентима, или појединац који је знатижељан о томе како ваше личне податке користи предузеће, прочитајте даље да бисте сазнали више о минимизирању података, његовим предностима, техникама, прописима и целини домаћин више!

Предности минимизације података

Раније се сматрало да су подаци рудник злата, али сада са све разноврснијим начинима прикупљања података, квалитет се бира уместо квантитета и то с правом! Ево неких предности да се не преплавите подацима:

#1. Побољшана приватност: Минимизација података ограничава прикупљање података. Зато што прикупљање само важних информација чува личне и поверљиве податке вашег корисника безбеднијим, што резултира јаком приватношћу. Штавише, поштовање приватности корисника прикупљањем само неопходних података на крају гради поверење. Уз одговарајућу интеграцију података о клијентима, може се избећи и дуплирање прикупљања података.

Да се ​​разумемо, колико нас је пријатно да омогући колачиће или да види сталне искачуће огласе производа који смо тражили, али не намеравају да купе ускоро? Да, понекад је мање више.

  9 најбољих алата за анализу текста и рударење које компаније треба да испробају

#1. Смањене повреде података: Што мање података имате, то је мање ризика са којима се суочавате.

Поседовање великих података може вам дати више информација, али такође носи ризик од губитка података или повреде података. Дакле, поседовање ограничених података није само лако за руковање, већ и смањује ризик.

Ово ће спасити ваше пословање од губитка новца, јер ових дана чујем ‘подаци = успех’ у многим индустријама. Међутим, без безбедносних пракси као што је маскирање података, подаци су такође синоним за опасност!

#1. Нижи трошкови: складиштење и одржавање података нису јефтини. Они имају своју цену. Дакле, не можете само да покупите све податке и спремите их у џеп јер ће вам то непотребно повећати трошкове.

Међутим, минимизација података је техника која вам омогућава да складиштите само неопходне податке како бисте могли да искористите податке у оквиру буџета.

#1. Побољшан квалитет података: Прикупљање неопходних података и рад само на релевантним подацима допуњује побољшани квалитет података. Такође, у случају мање података, можете лако да баците🗑 застареле информације и ажурирате их актуелним подацима, побољшавајући квалитет и тачност ваших података.

#1. Смањено време рада: Са мање података, пословне операције попут упита, филтрирања, извоза или ажурирања биће муњевито брзе. Штавише, захтев за подацима и време одговора су такође бржи, побољшавајући укупну ефикасност пословања.

Стога би селективније преузимање података могло бити мудрија опција, јер када се ради о подацима о клијентима, сада постоји толико много начина за прикупљање. Од софтвера за праћење очију до топлотног мапирања, извори за прикупљање података обилују!

Прописи о заштити података који дају приоритет минимизирању података

#1. ГДПР – Општа уредба о заштити података

Принцип минимизације података ГДПР говори о ефикасном прикупљању, обради и чувању само потребних података. Предлаже прикупљање мање података, а незаконито је прикупљање ирелевантних података.

Ово је свеобухватна уредба о заштити података која важи за све земље које користе податке појединаца из ЕУ.

#2. ЕДПС – Европски надзорник за заштиту података

ЕДПС је независно тело посебно створено да обезбеди да европске институције поштују правила о заштити података.

Он усмерава институције, предузећа и друге главне изворе за прикупљање и складиштење података у Европи да прикупљају само податке неопходне за посебне сврхе. Осим тога, они вас не подстичу да чувате податке када се испуни сврха.

  Хостинг наменског сервера је олакшан уз Ликуид Веб

#3. ЦЦПА минимизација података – Калифорнијски закон о приватности потрошача

Калифорнијски прописи о приватности података дозвољавају појединцима да доводе у питање податке прикупљене о њима. Они могу знати који подаци се прикупљају и тражити да их избришу ако сматрају да су неадекватни.

На овај начин предузећа постају одговорнија и одговорнија док рукују подацима потрошача и укључују технике минимизације података у свој радни ток.

#4. ВЦДПА – Закон о заштити података о потрошачима Вирџиније

Као и други прописи о заштити података, ВЦДПА такође наводи да прикупља податке само ако су адекватни, релевантни и разумно неопходни. Вирџинија такође захтева да податке које сте прикупили користите само у стварне и предвиђене сврхе.

На крају крајева, сви принципи минимизације података наводе да је прикупљање само неопходних и релевантних података легално. Осим тога, они захтевају да избришете податке када се испуни предвиђена сврха.

Такође прочитајте: Колико вреде ваши лични подаци на мрачном вебу?

Како имплементирате минимизацију података?

Следите доленаведена начела да бисте осигурали да је минимизација података имплементирана у вашим системима.

#1. Дефинишите сврху

Требало би да дефинишете прецизне циљеве и тачне циљеве зашто би требало да прикупљате одређене податке. Разумевање јасне сврхе помаже вам да прикупљате само податке који су вам потребни.

#2. Сузите прикупљање података

Да бисте поштовали приватност клијената и ускладили се са прописима о заштити података, кључно је да прикупљање података буде што је могуће штедљивије. Дакле, уверите се да прикупљате само оне податке који су потребни.

У суштини, требало би да будете у стању да оправдате зашто сте прикупили одређене податке, колико дуго сте их чували и где сте их користили.

#3. Управљање подацима

Подаци које прикупљате временом застаревају, угрожавајући квалитет података. Дакле, принцип минимизације података препоручује да извршите благовремене ревизије како бисте ажурирали податке актуелним информацијама и избрисали застареле информације.

По могућству, вршите годишње ревизије како бисте били сигурни да се придржавате смерница за минимизирање података.

#4. Брисање података

Укључите стратешке протоколе за брисање у свој приступ минимизирању података.

Минимизација података није само прикупљање минималних и потребних података, већ и прелазак у смеће или њихово брисање када се испуни предвиђена сврха. Ово осигурава да предузећа чувају податке само онолико дуго колико је потребно.

#5. Безбедност

Ви сте одговорни за безбедност података које прикупљате. Дакле, примените робусне мере безбедности као што су ауторизација, шифровање, приступ заснован на улози, итд., да бисте спречили кршење података и губитак.

  Како добити директну везу до иЦлоуд датотека унутар Финдер-а у мацОС-у

Ево неколико изазова са којима се можете суочити док примењујете минимизирање података:

  • Минимизација података се не завршава само минималним прикупљањем података, већ такође захтева да – користите податке само у одређене сврхе, ограничите радње које се могу извршити над подацима и избрисати податке након употребе. Осигуравање свих ових смерница током животног циклуса података је сложено.
  • Балансирање између прикупљања довољно података и мање података може бити изазовно. Односно, требало би да прикупите довољно података за своју сврху, уз ограничавање прикупљања небитних и непотребних података.
  • У великим организацијама подаци су обично разбацани по разним одељењима. Понекад можете избрисати податке на једном месту, а они ће остати у другом одељењу, што нарушава минимизирање података. Дакле, тешко је управљати раштрканим подацима.

Штавише, придржавање истих политика задржавања података у целој организацији може бити изазовно јер различите врсте података могу имати различите животне циклусе.

Случајеви употребе минимизације података

#1. Мобилне апликације

Када имате мобилну апликацију на паметном телефону, можда ће јој требати приступ вашој локацији, контактима, микрофону итд. Али да ли сте се икада запитали како неке апликације траже само дозволе које су им заиста потребне?

Када програмер направи апликацију имајући на уму минимизирање података, он захтева само специфичне и неопходне приступе.

Ово ће дугорочно побољшати приватност и изградити поверење купаца, повећавајући успех ваше апликације.

#2. Финансијске институције

Финансијске организације би требало да унесу строга правила минимизације података јер се баве великим бројем осетљивих података клијената. Приступ и чување само потребних података помаже у смањењу изложености подацима, спречавајући ризик од губитка података.

#3. Здравствена заштита

Машине за здравствене прегледе и апликације за фитнес често захтевају податке пацијената или корисника да би показали тачне резултате. Примена минимизације података у индустрији здравствене заштите омогућава приступ и чува само релевантне информације за дијагностиковање и лечење било које болести.

#4. ИоТ

ИоТ уређаји обично прикупљају много података са сензора и понекад на крају укрцају више података него што им је заиста потребно. Дакле, примена техника минимизације података овде ограничава прикупљање података, смањујући ризик од кршења података.

Закључак

Подаци су велики део данашњег света и многа предузећа их користе за повећање профита, продаје, маркетинга и корисничког искуства. Међутим, подједнако је важно ограничити употребу података у предвиђене сврхе како бисте избегли ризик од губитка података и очували приватност нетакнутом.

Зато треба применити технике попут минимизације података.

Надам се да вам је овај чланак помогао да разумете шта је тачно минимизација података, зашто су вам потребне овакве технике и како да имплементирате минимизацију података у своје системе.

Такође можете да проверите најбоља решења за безбедност података да бисте заштитили своје пословање.