Улога ЦхатОпс-а у ДевОпс култури: Уводни водич

Развој софтвера и одржавање софтверских система постају све сложенији, а традиционална ДевОпс решења се боре да одрже корак. Овде долази до улоге ЦхатОпс-а.

ЦхатОпс: Преглед

Дакле, шта је ЦхатОпс? ЦхатОпс је оперативни оквир новог доба који вам омогућава да обављате различите ДевОпс задатке. Ово укључује прављење кода, примену промена у кластеру облака или надгледање здравља вашег система помоћу команди за ћаскање. Комбинује цхат ботове, текстуалну комуникацију и алате за аутоматизацију за креирање беспрекорних ДевОпс радних токова.

Осмишљавање термина ‘ЦхатОпс’ се често приписује ГитХуб-у 2013. на Руби конференцији.

ЦхатОпс је револуционирао начин на који ДевОпс и развојни тимови сарађују. Повећава транспарентност, промовише сарадњу и олакшава тимовима да обављају своје задатке. Сада тимови могу да раде много брже и са повећаном ефикасношћу. Поред тога, ниво аутоматизације у великој мери смањује обим људске грешке.

Значај ЦхатОпс-а

Хајде да погледамо различите аспекте у којима ЦхатОпс игра значајну улогу у ДевОпс култури:

 • Смањује време првог одговора и омогућава брже решавање проблема.
 • Промовише сарадњу у реалном времену и омогућава дељење критичних информација.
 • Употреба аутоматизације повећава ефикасност и смањује грешке.
 • Због различитих интеграција, све контекстуалне информације су централизоване.
 • Постоји подршка за логовање, које делује као систем ревизије.
 • Чланови се могу лако укључити у систем због размене знања.
 • Конверзација помаже у промовисању осећаја сарадње међу члановима тима.

Кључне карактеристике ЦхатОпс-а

Интеграцијом различитих функција, ЦхатОпс омогућава вама и вашем тиму да поједноставите токове посла, аутоматизујете задатке и промовишете сарадњу. Дакле, овај скуп кључних карактеристика га чини суштинским алатом у ДевОпс екосистему.

#1. Ботс

Ботови играју централну улогу у екосистему. Они делују као виртуелни асистенти који слушају ваше команде, разумеју их и преносе их основном систему. Они делују као капија која вам омогућава да комуницирате са вашом ЦхатОпс платформом.

Поред тога, такође можете да конфигуришете своје ботове да обављају друге задатке одржавања и одржавања. Можете креирати сопственог бота од нуле или користити постојеће као Хубот.

Ево неких од улога које ботови играју:

 • Они слушају ваше команде и могу покренути одговарајуће радње.
 • Можете да извршите аутоматизацију, као што је постављање кода и прављење резервних копија система.
 • Надгледање система и слање обавештења о упозорењима може се вршити преко ботова.
 • Унапред конфигурисане акције могу се покренути као одговор на различите инциденте.

#2. Платформе

Док ботови делују као помоћници, платформе су медиј на коме ћете разговарати са својим ботовима. Можете одабрати било коју популарну платформу по свом избору, као што су Дисцорд, Слацк, Мицрософт Теамс или Гоогле Цхат. Ако градите за своје спремиште кода, такође можете искористити могућности ГитХуб.

  Шта је Нетфлик додао кућну функцију и шта се с тим догодило?

Ово је централно место где ваш тим комуницира и сарађује. Да би платформа била добар избор за омогућавање ЦхатОпс-а, ​​требало би да има следеће кључне карактеристике:

 • Требало би да има комуникацију ћаскања у реалном времену за размену тренутних порука.
 • Требало би да будете у могућности да креирате групе и организујете своје тимове и структуре.
 • Требало би да постоји евиденција свих команди са омогућеном функцијом претраге.

#3. Цхат Цоммандс

Команде су инструкције засноване на тексту које шаљете својим ботовима на платформи за ћаскање. Акција се изводи када се прими наредба. Нема ограничења колико дуго траје ваша команда. Можете да креирате команду од једне речи као што је буилд која може да покрене изградњу кода у вашем главном спремишту.

С друге стране, можете да конфигуришете сложену реченицу као што је снимите главну базу података и обавите одржавање – то би покренуло процес прављења резервне копије ваше базе података након чега би уследиле активности одржавања.

Морате бити сигурни да имате на уму следеће тачке када креирате команде за ћаскање:

 • Требало би да имају неку акцију повезану са тим.
 • Требало би да постоје резерви у случају да акција не успе.
 • Ако је команда нетачна, не би требало да врши погрешне радње.
 • Требало би да буде прилагођено кориснику.
 • Синтакса треба да буде лака за разумевање за све чланове тима.
 • Требало би да постоји ауторизација на нивоу корисника где год је то потребно.

#4. Интегратионс

Користећи ЦхатОпс, можете интегрисати различите алате и системе у свој радни ток. То су обично уобичајена решења која се користе у ДевОпс тимовима. На пример, можда бисте желели да направите аутоматизовано решење за упозорење на основу ваше постојеће Графана контролне табле. Интеграција овога са вашом ЦхатОпс платформом омогућила би вам да лако поставите такво упозорење.

Такве интеграције побољшавају продуктивност вашег тима и олакшавају несметан проток информација. Могућности су неограничене.

Како имплементирати ЦхатОпс?

Сада када знате шта је ЦхатОпс и његов значај, хајде да погледамо како да имплементирате сопствени ЦхатОпс систем.

#1. Изаберите платформу за ћаскање

Ако желите да интегришете ЦхатОпс као део вашег ДевОпс система, кључно је да изаберете праву платформу за ћаскање. Требало би да тежите равнотежи између једноставности и карактеристика. Бирајте између различитих платформи на основу функција као што су групна сегрегација, подршка за канале, лакоћа интеграције ботова и историја претраге.

Морате осигурати да платформа по вашем избору има добру подршку за интеграцију ботова. Требало би да има довољно документације или широку подршку заједнице. Ботови играју централну улогу у ЦхатОпс екосистему.

Постоји широк избор платформи за ћаскање између којих можете бирати, укључујући Слацк, Дисцорд, Мицрософт Теамс и Маттермост.

Иако већина платформи за ћаскање нуди сличне функције, често се своди на ону коју је тиму угодније користити.

#2. Идентификујте алате који ће се користити

Оно што одржава ЦхатОпс у раду је могућност интеграције различитих алата и система на платформу за ћаскање. Потребна вам је јасна идеја о токовима посла које покушавате да интегришете у свој ЦхатОпс систем. Обично су то ДевОпс задаци који се лако могу завршити ефикасном сарадњом. Идентификујте и процените делове вашег система који могу имати користи од аутоматизације и интеграције цхатбот-а.

  Како онемогућити УФВ заштитни зид у Линуку

Када идентификујете токове посла, потребно је да пронађете алате које већ користите у свом постојећем ДевОпс систему. Или, можда бисте желели да погледате алате које желите да представите. Они обично укључују системе за контролу верзија као што је Гит, ЦИ/ЦД цевоводе попут Јенкинса и алате за праћење као што је Графана.

Затим, уверите се да алати по вашем избору имају одговарајуће АПИ-је које можете да интегришете у свој систем. Уз моћ АПИ-ја, ове алате можете лако да уградите у свој свакодневни радни ток путем команди или аутоматизације.

#3. Креирајте команде за ћаскање

Оно што повезује различите алате са платформом и ботовима су команде за ћаскање. Ово омогућава вама и вашем тиму да покренете различите акције и ступите у интеракцију са ботом. Снажан скуп команди за ћаскање је кључан за омогућавање ефикасне сарадње.

Када креирате команде за ћаскање, важно је имати на уму да оне морају бити прилагођене кориснику. Желите да буду што ближи нормалном говорном језику. Ово олакшава вашем тиму да их разуме и запамти.

Када се одлучите за команду, потребно је да је доделите одређеном задатку или радњи. Овде ступа бот. Када прими команду, бот покреће одређену акцију. На пример, можете да повежете и покренете цевовод за изградњу да бисте применили најновији код у неком окружењу у облаку.

#4. Обучите тим

Након што припремите своју платформу, бот и команде, време је да обучите тим. Од суштинског је значаја да пружите одговарајуће смернице члановима вашег тима јер ЦхатОпс може изгледати као нови начин да се раде исте ствари које је ваш тим радио раније.

Можете креирати документацију или видео водиче који објашњавају различите команде за ћаскање и како их користити. Поред тога, подједнако је важно објаснити предности и када треба позвати одређене команде. Пре него што га примените за случајеве употребе у производњи, можете водити сесије или радионице на којима ваш тим може имати практично искуство са ЦхатОпс системом.

ЦхатОпс вс. АИОпс против Цхатботс

Може изгледати да ЦхатОпс, АИОпс и Цхатботс обављају исти скуп задатака. Али то није случај. Упркос томе што изгледају слично, постоје јасне разлике.

Почнимо са чет-ботовима. Они су централни за интерактивну комуникацију. Добијате аутоматизоване одговоре на основу ваших уноса.

Додавање слоја алата и аутоматизације цхатботовима доноси вам ЦхатОпс. ЦхатОпс укључује цхат ботове за обављање задатака на основу ваших команди.

АИОпс укључује АИ са ЦхатОпс-ом, дајући му побољшане могућности доношења одлука. Уз АИОпс, можете подићи своје ЦхатОпс системе на виши ниво.

Док су аутоматизација и интеракције у ЦхатОпс-у вођени вашим уносима у систем, АИОпс се ослањају на податке да би доносили информисане одлуке. Када доносите одлуку, ЦхатОпс и Цхатботс захтевају да унесете команду или промпт. Ово омогућава систему да зна потребне радње које треба предузети. Међутим, АИОпс доносе одлуке засноване на подацима како би предвидели потенцијалне проблеме и предложили оптималан правац деловања.

Чет-ботови су обично укључени да би подстакли ангажовање. Они су део градивних блокова за ЦхатОпс системе. Док се цхат ботови интегришу са позадинским системима да би пронашли и одговорили на питања, ЦхатОпс системи се интегришу са различитим алатима у ДевОпс екосистему за обављање унапред конфигурисаних задатака. Када је у питању АИОпс, он се интегрише са изворима података као што су евиденција апликација и системска метрика. Користећи анализу вештачке интелигенције, може да пружи увид у операције и перформансе система.

  Како променити позадину у тимовима

Такође прочитајте: АИОпс вс. МЛОпс: Разумевање кључних разлика

ЦхатОпс случајеви коришћења

Можда желите да интегришете ЦхатОпс у свој постојећи ДевОпс систем. Хајде да погледамо неке од главних случајева употребе којима се можете позабавити:

#1. Лакша имплементација и ЦИ/ЦД канали

Можете лако покренути сложене процесе постављања и ЦИ/ЦД цевоводе користећи само једноставне команде. Уз моћ ЦхатОпс-а, ​​више не морате да се ослањате на старе и ручне процесе да бисте направили или применили свој код.

Поставите у било које окружење по вашем избору користећи одговарајуће алате и команде. Поред тога, можете подесити упозорења и обавештења. Ово информише цео ваш тим о временском оквиру постављања.

#2. Праћење и упозорење без напора

Уграђивањем алата за праћење у ваш ЦхатОпс систем, можете подесити детаљне токове рада за праћење и упозорење. Увек будите у току свега што се дешава у вашим услугама.

Можете преузимати ажурирања у реалном времену и обављати радње директно на платформи за ћаскање. Нема више ручног праћења више метрика и читања различитих скупова података.

#3. Беспрекорно управљање инцидентима

Када се суочите са инцидентом у вашем производном систему, најважније је да реагујете брзо. Истовремено, важне заинтересоване стране морају бити обавештене.

Користећи команде за разговор за ћаскање, можете извршити обе радње директно са панела за ћаскање. Можете покренути унапред конфигурисане кораке инцидента који могу брзо помоћи у стабилизацији вашег система. Поред тога, историја ћаскања бележи све радње и разговоре за будућу употребу.

Изазови у ЦхатОпс-у

Иако ЦхатОпс пружа широк спектар функционалности вашем постојећем ДевОпс систему, може доћи са прилично великим изазовима. Разумевање шта је ЦхатОпс и његова употреба захтева разумевање ових изазова.

 • Тешко је увести контролу приступа за команде.
 • Приватност података је главна брига јер су сва ћаскања на платформи за ћаскање.
 • Сложене токове посла је често тешко интегрисати.
 • У случају неуспешне акције, стратегије враћања су од суштинског значаја.
 • АПИ интеграције долазе са сопственим изазовом.
 • Ако се величина вашег тима повећа, ЦхатОпс систем мора да буде скалабилан.
 • Усвајање новог система захтева криву учења.
 • Пошто се корисничка ћаскања и команде налазе заједно, тешко је филтрирати буку.

Искористите моћ ЦхатОпс-а

Са ЦхатОпс-ом као делом ваше ДевОпс културе, уводите дубок осећај сарадње и заједничке одговорности. Сада, контрола информација и система више није присутна са једним тимом. Моћ предузимања радњи у реалном времену као део свакодневних разговора драстично смањује трење између тимова.

Интеграција са различитим алатима омогућава вам да лако обављате сложене токове посла са лакоћом. Једноставно унесите команду и пустите систему да се бави вашим задацима.

Поред тога, чините свој тим одговорнијим. Због евиденције и трагова ревизије, било коју унесену команду могу видети сви остали на платформи. Ово такође помаже у праћењу тачних корака предузетих за решавање инцидента.

Нема сумње да је ЦхатОпс моћан део ДевОпс света. Са овим уводним водичем, сада знате шта је то, кораке имплементације и различите случајеве употребе са којима се можете позабавити.

У ДевОпс-у се увек дешава нешто ново, а ви можете да будете у току гледајући најновије трендове у ДевОпс-у.