ВМваре вСпхере 7: Типови складишта података

У овом чланку ћемо описати типове складишта података који се користе у ВМваре вСпхере 7.0.

Систем датотека виртуелне машине (ВМФС)

Систем датотека виртуелне машине (ВМФС) је тип складишта података који се примењује на блок уређајима за складиштење, и то је посебан формат система датотека високих перформанси који је оптимизован за складиштење виртуелних машина.

Можете креирати ВМФС складишта података на Фибре Цханнел, иСЦСИ, ФЦоЕ и локалним уређајима за складиштење. ЕСКСи 7.0 подржава ВМФС верзије 5 и 6 за читање и писање. ЕСКСи 7.0 не подржава ВМФС верзију 3.

Када радите са ВМФС складиштима података у вСпхере 7.0, узмите у обзир следеће:

Величина блока: Величина блока у ВМФС складишту података дефинише максималну величину датотеке и количину простора коју датотека заузима. ВМФС Верзија 5 и Верзија 6 складишта података подржавају величину блока од 1 МБ.

Стораге вМотион: Стораге вМотион подржава миграцију преко ВМФС, вСАН и вВолс складишта података. вЦентер Сервер врши провере компатибилности да би потврдио Стораге вМотион у различитим типовима складишта података.

ДРС за складиштење: ВМФС верзија 5 и верзија 6 могу коегзистирати у истом кластеру складишта података. Међутим, све складишта података у кластеру морају да користе хомогене уређаје за складиштење. Немојте мешати уређаје различитих формата у оквиру истог кластера складишта података.

Формати партиција уређаја: Свака нова ВМФС Верзија 5 или Верзија 6 складиште података користи ГУИД партициону табелу (ГПТ) за форматирање уређаја за складиштење, што значи да можете креирати складишта података веће од 2 ТБ. Ако је ваша ВМФС верзија 5 складиште података претходно надограђена са ВМФС верзије 3, она наставља да користи формат партиције главног покретачког записа (МБР), који је карактеристичан за ВМФС верзију 3. Конверзија у ГПТ се дешава тек након што проширите складиште података на величину већи од 2 ТБ.

  Мац камера не ради? Ево како да то поправите

Мрежни систем датотека (НФС)

НФС клијент уграђен у ЕСКСи користи протокол мрежног система датотека (НФС) преко ТЦП/ИП за приступ НФС волумену који се налази на НАС серверу.

ЕСКСи хост може монтирати волумен и користити га као НФС складиште података. Можете креирати НФС складишта података на НАС уређајима. ЕСКСи 7.0 подржава НФС верзије 3 и 4.1. Да би подржао обе верзије, ЕСКСи 7.0 користи два различита НФС клијента.

вСАН

ВМваре вСАН је дистрибуирани слој софтвера који ради нативно као део хипервизора. вСАН агрегира локалне или директно повезане уређаје капацитета ЕСКСи хост кластера и креира један склад складишта који се дели на свим хостовима у вСАН кластеру.

Можете креирати вСАН складиште података у вСАН кластеру. вСАН је хипер-конвергентно решење за складиштење, које комбинује складиштење, рачунарство и виртуелизацију у један физички сервер или кластер. Следећи одељак описује концепте, предности и терминологију повезане са вСАН-ом.

ВМваре вСпхере виртуелни волумени (вВолс)

Функционалност ВМваре вСпхере виртуелних волумена (вВолс) мења парадигму управљања складиштем од управљања простором унутар складишта података до управљања апстрактним објектима складиштења којима рукују низови складиштења. Са вВол-овима, појединачна виртуелна машина, а не складиште података, постаје јединица за управљање складиштем. А хардвер за складиштење добија потпуну контролу над садржајем виртуелног диска, распоредом и управљањем.

Можете креирати вВолс складиште података у окружењу са компатибилним системом складиштења. Виртуелни волумен, креиран и којим манипулише ван опсега вСпхере АПИ-ји за свест о складиштењу (ВАСА), представља контејнер за складиштење у вСпхере. ВАСА добављач мапира објекте виртуелног диска и њихове деривате, као што су клонови, снимци и реплике, директно у виртуелне волумене на систему за складиштење. ЕСКСи хостови приступају виртуелним волуменима преко међутачке у путањи података која се зове крајња тачка протокола. Крајње тачке протокола служе као капије за И/О између ЕСКСи хостова и система за складиштење, користећи Фибре Цханнел, ФЦоЕ, иСЦСИ или НФС.

  Како играти Балдур'с Гате 3 на Линуку

Закључак

Складишта података су најважније компоненте ВМваре вСпхере 7 које се користе за складиштење ВМ-ова, ИСО-ова и других важних информација. ВМФС и НФС су традиционални модели виртуелизације складишта који се односе на логичку апстракцију физичких ресурса и капацитета за складиштење из ВМ-а и њихових апликација.

ВМваре вСАН и ВМваре вСпхере виртуелни волумени (вВолс) су софтверски дефинисани модели складиштења који апстрахују могућности складиштења. Са софтверски дефинисаним моделом складиштења, ВМ постаје јединица за обезбеђивање складиштења и њиме се може управљати преко флексибилног механизма заснованог на политици.

Да ли сте уживали у читању чланка? Шта кажете на дељење са светом?