10 најбољих софтвера за Линук медијски сервер који ће се користити у 2023

Без сумње, стриминг је променио начин на који људи конзумирају медије. Не само да је омогућио да медији буду лако доступни са било ког места у свету у било које време, већ је и конзумација медија веома погодна.

Уместо да будете ограничени на гледање омиљеног филма у биоскопу или на телевизији, стриминг вам омогућава да гледате своје омиљене емисије на уређајима као што су паметни телефони, таблети и рачунари, између осталих уређаја.

Људи су полако прешли са изнајмљивања и поседовања копија филмова и ТВ емисија на плаћање претплате на платформама за стриминг као што су Нетфлик, Хулу, Диснеи+ и Амазон Приме. Међутим, како све више људи прихвата услуге стриминга, све више људи привлачи привлачност поседовања сопствених копија својих омиљених емисија.

Колико год да су услуге стриминга веома згодне, корисници немају контролу над медијима који се налазе на платформама за стриминг. Ваше омиљене емисије могу бити уклоњене са платформи за стриминг, а ви не можете ништа да урадите поводом тога.

Поред тога, услуге стриминга могу бити скупе, ограничене су брзином интернета и прате и искориштавају навике гледања корисника.

Корисници могу да избегну све ово тако што ће креирати неку врсту локалног сервиса за стриминг, где чувају сопствене копије својих омиљених емисија и стримују емисије на више уређаја који се повезују на њихову локалну мрежу. Да бисте то урадили, све што вам је потребно је сопствени медијски сервер.

Медијски сервер је хардверски уређај или софтверска апликација која омогућава складиштење, управљање и приступ мултимедијалним садржајима као што су видео, фотографије и музика, између осталог. Медијски сервер се обично користи за складиштење мултимедијалног садржаја и дељење сачуваног садржаја на локалној мрежи.

Уз медијски сервер, корисници могу да чувају филмове, музику и ТВ емисије и стримују тај садржај на више уређаја повезаних на њихову локалну мрежу. Корисници једноставно треба да додају медијски садржај на свој медијски сервер и тај садржај ће бити доступан на више уређаја, било да се ради о телевизорима, паметним телефонима или рачунарима повезаним на њихову локалну мрежу.

Предности коришћења Линук медијског сервера

Неке од предности коришћења Линук медијског сервера укључују:

Контрола над садржајем

Коришћење сопственог медијског сервера вам омогућава да имате апсолутну контролу над садржајем који је ускладиштен и доступан на медијском серверу.

У том смислу, више нећете морати да се плашите да ће ваше омиљене емисије бити уклоњене са платформи за стриминг јер поседујете своје копије емисија. Такође можете да примените родитељски надзор на свом медијском серверу и заштитите младе кориснике од приступа штетном садржају.

Брз приступ медијима

Медијски сервер користи локалну мрежу за стримовање садржаја на више уређаја. У том смислу, нећете морати да бринете о брзини интернета, недостатку интернет везе или да чекате да се ваше емисије заврше са баферовањем.

Локалне мреже имају веома велике брзине до 1.000 Мбпс, па стога више корисника може да стримује са медијског сервера без застоја, смањеног квалитета медија или чекања да се садржај убаци у бафер.

  Како додати и променити кориснике у Виндовс подсистему за Линук

Приватност корисника

Коришћење вашег сопственог Линук Медиа Сервера помаже вам да избегнете да ваше понашање корисника, као што су навике гледања, буде заробљено од стране сервиса за стриминг. Поред тога, нећете морати да бринете да ће ваши лични подаци бити злоупотребљени.

Уштеда трошкова

Поседовање сопствених копија својих медијских датотека помоћи ће вам да уштедите на трошковима на дужи рок. Избећи ћете плаћање трошкова претплате, као и трошкова софтвера јер су доступни бесплатни медијски сервери отвореног кода. Поред тога, штедите на простору јер избегавате трошење складишта тако што имате исти садржај ускладиштен на више уређаја како бисте им могли приступити.

За кориснике који желе контролу над својим садржајем, приватност корисника, уштеду трошкова и брз приступ својим медијима од стране више корисника на више уређаја, медијски сервер је вредна инвестиција.

Да бисмо вам помогли да изаберете медијски сервер, ево неколико одличних опција за софтвер Линук медијског сервера који ће вам помоћи да контролишете, управљате, делите и лако приступате вашим омиљеним медијима.

Плек

Плек је један од најпопуларнијих и најчешће коришћених медијских сервера који су доступни, и то са добрим разлогом. Поред стандардних функција које бисте очекивали од софтвера медијског сервера који вам омогућава да лако управљате и стримујете своје медијске датотеке са сопственог локалног сервера, долази са сјајним додатним функцијама.

Плек може да пронађе метаподатке као што су наслови, називи епизода и глумци и аутоматски сортира и распореди ваше медијске датотеке у фасцикле на основу њихових метаподатака. Поред добро дизајнираног корисничког интерфејса који је интуитиван и једноставан за коришћење, Плек омогућава својим корисницима да претражују филмове и емисије на више платформи за поједностављење, све са једног места.

Плек долази са бесплатним и плаћеним нивоом који корисници могу да плате 4,99 УСД за месечну претплату, 39,99 УСД за годишњу претплату или доживотну претплату за 119,99 УСД.

Карактеристике

 • Подршка за више платформи
 • Омогућава приступ медијским датотекама са било ког уређаја
 • Подршка за широк спектар медијских формата
 • Хардверско убрзање коришћењем хардверских енкодера
 • Долази са аудио плејером за репродукцију аудио датотека при пуној брзини преноса
 • Подржава даљински приступ вашем локалном медијском серверу са било ког места у свету
 • Омогућава снимање телевизијског програма са сет-топ бок-а или антене
 • Подржава преузимање медијских датотека са локалног сервера на мобилни уређај
 • Приступ преко 300 ТВ канала уживо и преко 50000 филмова и ТВ емисија на захтев потпуно бесплатан

Коди

Коди је бесплатни софтвер за медијски сервер отвореног кода који је доступан на више платформи и долази са веома прилагодљивим корисничким интерфејсом прилагођеним корисницима и одличном корисничком подршком коју пружа велика заједница корисника и волонтера.

Коди омогућава корисницима да лако репродукују и прегледају медијске датотеке са локалног складишта, мрежних медија за складиштење, као и са интернета.

Карактеристике

 • Корисници могу добити нову кожу како би променили изглед Кодија
 • Подржава све главне формате медијских датотека
 • Корисници могу да играју игрице на Коди
 • Има веб интерфејс
 • Подржава гледање и снимање ТВ-а уживо
 • Бесплатни додаци за преузимање који додају додатне функције
 • Подржава стотине даљинских управљача омогућавајући корисницима да контролишу и приступају својим медијским датотекама помоћу даљинских управљача

Емби

Емби је плаћени, лични медијски сервер који омогућава корисницима да управљају, контролишу и прегледају медијске датотеке на свом локалном медијском серверу, поред тога што омогућава корисницима да спроводе родитељска ограничења за кориснике који приступају медијском серверу.

  20+ најбољих Руфус алтернатива за Виндовс, Линук и мацОС

Поред тога, када корисници Ембија додају медијске датотеке на свој медијски сервер, Емби аутоматски преузима медијске постере и банере са интернета и омогућава корисницима да изаберу филмске постере и банере из различитих опција, па чак и додају своје постере.

Корисници могу да плате Емби Премиере куповином периодичне месечне претплате за 4,99 УСД, годишње претплате за 54 УСД или доживотне лиценце за 119 УСД.

Карактеристике

 • Подршка за више платформи
 • Хардверски убрзано транскодирање
 • Подржава преузимање медијских датотека на мобилне уређаје за приступ ван мреже
 • Уводе у биоскоп са трејлерима и прилагођеним уводима
 • Нуди конверзију медијског садржаја у формате погодне за стримовање
 • Гласовна контрола апликације Емби помоћу Амазон Ецхо или Гоогле Хоме уређаја
 • Синхронизација медија са екстерним чврстим дисковима за прављење резервних копија, архивирање и конверзију
 • Складиштење медијских датотека у више резолуција за омогућавање директног стримовања са било ког уређаја
 • Подржава прављење резервних копија и враћање конфигурација сервера уз лаку и брзу миграцију у нова окружења.

Јеллифин

Јеллифин је још један веома популаран избор софтвера за медијски сервер међу корисницима медијских сервера. Не само да је то робустан софтвер за медијски сервер са богатим функцијама који вам омогућава да прикупљате, управљате и стримујете своје медије, већ је и отвореног кода и бесплатан за коришћење без скривених трошкова. Поред тога, направљен је имајући на уму приватност корисника и не прикупља нити дели никакве корисничке податке.

Карактеристике

 • Подршка за више платформи
 • Може да ради као ДВР за снимање ТВ преноса уживо
 • Хардверско транскодирање
 • Омогућава гледање телевизије уживо
 • Више налога и мобилна синхронизација
 • Родитељска контрола
 • Подршка за даљинско стриминг

Сервиио

Сервиио је софтвер медијског сервера који омогућава складиштење, управљање и стримовање медијских датотека на уређаје повезане на кућну мрежу.

Сервииор долази са стандардним бесплатним нивоом и плаћеним Про издањем које нуди функције које подржавају лако дељење медијског садржаја са уређајима повезаним на вашу кућну мрежу. Корисници аутоматски добијају 15-дневну бесплатну пробну верзију Про Едитион-а, коју корисници могу купити по цени од 25 УСД.

Про Едитион има функције као што су видео слагање, плејер заснован на вебу, АПИ за приступ садржају преко интернета, контрола приступа дељеном садржају и приступ Андроид апликацији треће стране за стримовање садржаја. Ове функције нису доступне у бесплатном нивоу.

Карактеристике

 • Подршка за широк спектар медијских формата
 • Транскодирање у реалном времену
 • Онлине стреаминг
 • Подршка за титлове
 • Подршка за профиле рендерера који се могу уређивати
 • Гласовна контрола медијског сервера користећи Сервиио Алека Скилл
 • Подржава аутоматско задржавање рендерера и додељивање профила по ИП-у
 • Подршка за видео сличице, ЦД постере, ДВД постере
 • Аутоматска категоризација видео датотека у филмове и/или серије и означава последње гледане епизоде ​​серије

Мадсониц

Мадсониц је медијски сервер отвореног кода који омогућава стримовање медија и има функцију џубокса. Овај медијски сервер долази са бесплатним нивоом који долази са стандардним медијским функцијама и премиум нивоом који долази са додатним функцијама као што су Цхромецаст подршка, напредне функције подцаста, Сонос подршка и лична адреса сервера, између осталог.

  Како претворити медијске датотеке на Линук помоћу Цурлев-а

Карактеристике

 • Подршка за више платформи
 • Поновно узорковање брзине преноса музике у случају ограниченог пропусног опсега
 • Локална функционалност џубокса
 • Услуга аудио и видео разговора
 • Напредна интеграција услуга са Ецхонестом

Гербера

Гербера је универзални Плуг анд Плаи медијски сервер који омогућава корисницима да чувају и управљају медијским датотекама, стримују медије кроз свој дом, као и да стримују медије на универзалним плуг-анд-плаи компатибилним уређајима као што су телевизори, паметни телефони, таблети и ПлаиСтатионс .

Карактеристике

 • Транскодирање медијских датотека у ходу и генерисање сличица видеа
 • Подршка за више платформи
 • Екстракција метаподатака из разних медијских датотека
 • Кориснички дефинисан изглед сервера заснован на екстрахованим метаподацима
 • Подржава ласт.фм скробирање
 • Веб кориснички интерфејс са приказом стабла ваше локалне базе података и система датотека

Универсал Медиа Сервер је бесплатан медијски сервер са богатим функцијама који долази са прелепо дизајнираним корисничким интерфејсом и приватношћу корисника уграђеним у софтвер.

Подржава широк спектар уређаја и медијских формата, омогућавајући тренутно претраживање датотека на вашем медијском серверу без чекања да се скенирање заврши.

Такође нуди динамичку претрагу метаподатака за проналажење релевантних информација о ускладиштеним подацима и функцију титлова уживо која аутоматски преузима праве титлове за видео датотеке.

Карактеристике

 • Аутоматско подешавање битрате-а на основу брзине мреже
 • Аутоматски максимални квалитет видеа коришћењем мултиплексирања
 • Тренутно прегледање датотека
 • Подршка за аутоматске титлове уживо на свим уређајима
 • Транскодирање медија
 • Приватност корисника не прикупљањем корисничких података
 • Подржава онлајн стримовање
 • Подршка за велике уређаје са телевизора, аудио уређаја, конзола за игре, паметних телефона, рачунара и многих других

МитхТВ

МитхТВ је бесплатан софтвер отвореног кода који се користи за дигитално снимање видео записа. Има активну заједницу која ради на софтверу од 2002. године и такође пружа подршку корисницима МитхТВ-а. Корисници су добродошли да предлажу нове функције, пријаве проблеме или чак доприносе развоју нових функција за МитхТВ.

Карактеристике

 • Корисници могу да снимају ТВ пренос уживо
 • Ручно заказивање снимања
 • Заказивање снимака из услуге листинга
 • Репродукција видео записа из система датотека и са ДВД-а
 • Води евиденцију о снимљеним епизодама и избегава поновно снимање епизода
 • Гледање телевизије уживо са могућношћу паузирања, премотавања уназад и унапред

Стремио

Стремио је чвориште за видео стримовање које омогућава корисницима да претражују, стримују и организују своје омиљене филмове, веб канале или ТВ серије у сопствене библиотеке. Такође омогућава корисницима да организују своје претплате на стриминг са платформи као што су Нетфлик, ХБО, Амазон Приме и Иоутубе на једном месту.

Корисници могу да стримују користећи Стремио из различитих извора, укључујући плаћене платформе и торрент датотеке. Стреамио такође може да репродукује локалне медијске датотеке. Међутим, они неће бити сачувани у Стремио корисничкој библиотеци.

Карактеристике

 • Омогућава стримовање са више извора на једној платформи
 • Календарска визуелизација емисија у вашој библиотеци
 • Омогућава стримовање било ког медија на локалну мрежу
 • Потпуно бесплатно, без скривених трошкова

Закључак

Колико год да су услуге стриминга веома згодне, поседовање сопственог медијског сервера је вредна инвестиција и одличан начин за приступ и конзумирање медија.

Не само да вам даје приступ висококвалитетном садржају без бриге о брзини интернета или угрожавању ваше приватности, већ вам даје апсолутну контролу над вашим медијима, осигуравајући да можете регулисати чему одређени корисници на вашој локалној мрежи могу приступити са вашег медијског сервера . У случају да размишљате о постављању сопственог медијског сервера, размислите о медијским серверима који су дељени у чланку.