5 разлога зашто би Распберри Пи СБЦ-ови могли бити претерани за ваш пројекат

Добар број електронских мајстора и хобиста користи Распберри Пи рачунаре са једном плочицом у својим пројектима, и они су прилично способни уређаји који се могу користити за физичко рачунарство. Међутим, понекад проблем није у томе што Распберри Пи СБЦ није у стању да обави посао, већ у томе што нуди знатну количину ресурса који се могу потрошити на одређене апликације.

Ево неколико разлога зашто бисте можда желели да користите нешто једноставније од Распберри Пи рачунара са једном плочом за свој пројекат електронике.

1. Ваш пројекат је довољно једноставан за микроконтролер

Распберри Пи рачунар са једном плочом је у суштини крст између микроконтролера и персоналног рачунара. Омогућава вам да се бавите хардвером и истовремено покрећете оперативни систем и у суштини функционишете у самосталном окружењу. То значи да можете заменити Распберри Пи СБЦ са Ардуино (или Распберри Пи Пицо микроконтролером) у пројекту електронике и већину пута ће радити на исти начин без икаквих подешавања.

Међутим, то такође значи да не користите у потпуности предности далеко веће рачунарске ресурсе Распберри Пи СБЦ-а. Ово није нужно лоша ствар, али свестан приступ оптимизацији може да вас охрабри да додате више процеса и намерне сложености свом пројекту што га на крају може учинити много испуњенијим и награђиванијим.

  Како проследити е-пошту као прилог у Мицрософт Оутлоок-у

Ако сте знатижељни о разликама између рачунара са једном плочом као што је Распберри Пи и микроконтролера, имамо водич који детаљно објашњава ове разлике.

2. Перформансе у реалном времену су важне

Иако бисте могли да инсталирате оперативни систем у реалном времену на њих или чак да их покренете без оперативног система (тј. голог метала) да бисте смањили подрхтавање и кашњење, Распберри Пи плоче, осим Пицо модела, генерално нису погодне за реално време операција.

За задатке и пројекте који треба да се покрећу у реалном времену, што је унутар одређеног временског ограничења, много вам је боље са микроконтролером као што је Пицо или Ардуино. Микроконтролери се истичу у апликацијама где је тајминг критичан, као што су роботика, кућна аутоматизација, здравствени монитори и кућна безбедност.

3. Желите да одржите што је могуће нижу потрошњу енергије

Кредит за слику: распберрипи.цом

Као и већина рачунара заснованих на АРМ-у, Распберри Пис су веома енергетски ефикасни и обично ће користити мање од 10 В снаге чак и под великим оптерећењем. Ово је често много мање од модерног к86 рачунара који користи када је неактиван. Могуће је смањити потрошњу енергије Распберри Пи-а на минимум тако што ћете искључити периферне уређаје, онемогућити портове и искључити ЛЕД диоде на плочи.

Међутим, чак и енергетски најефикаснији рачунар, као што је Распберри Пи, и даље ће трошити више енергије од конвенционалног микроконтролера јер има много више трошкова обраде.

Ако је одржавање што ниже потрошње енергије кључно за ваш пројекат, требало би да размислите да ли вам је заиста потребан Распберри Пи СБЦ или би микроконтролер урадио посао једнако добро.

  10 најбољих слушалица преко уха за музичке ентузијасте

4. Желите да одржите трошкове што је могуће ниже

Иако су Распберри Пи плоче јефтине колико и долазе, посебно сада када се ситуација са снабдевањем побољшала, можда ћете морати да смањите трошкове свог пројекта, посебно ако планирате да продајете своје креације. Ако планирате да идете овим путем, обавезно погледајте нашу листу најбољих тржишта за произвођаче.

Најјефтинији СБЦ који можете купити од Распберри Пи, Пи Зеро В (са Ви-Фи и Блуетоотх) кошта око 10 долара, док се моћнији Пи Зеро 2 В продаје за око 15 долара. С друге стране, најјефтинији микроконтролер Распберри Пи Пицо се продаје за само 5 долара. Његова исплативост је једна од кључних предности које Распберри Пи Пицо нуди у односу на друге моделе.

5. Ваш пројекат не захтева тастатуру или миш

Распберри Пи СБЦ би могао бити превише за ваш пројекат електронике ако не захтева унос преко тастатуре или миша и може да функционише без графичког корисничког интерфејса. Пошто су ови рачунари са једном плочом дизајнирани да раде у десктоп окружењу, они долазе опремљени УСБ портовима, ХДМИ излазом и другим интерфејсима за повезивање потребних периферних уређаја.

Микроконтролери су првенствено дизајнирани за повезивање са електронским компонентама и тако ће имати један или више редова ГПИО пинова за комуникацију са тим уређајима, као и УСБ порт за повезивање са рачунаром ради програмирања. То их чини неприменљивим за пројекте који захтевају периферне уређаје као што су модул камере или екран осетљив на додир, али чини пројекте преносивијим и лакшим за подешавање.

  8 алата за проверу здравља ДНС-а за решавање проблема

Пошто ће микроконтролер бити довољан за многе електронске пројекте, важно је размотрити стварне потребе пројекта пре него што одаберете Распберри Пи СБЦ.

Нема ништа лоше у коришћењу Распберри Пи рачунара са једном плочом за једноставан пројекат без непотребних ствари ако га већ имате при руци и желите да одмах почнете.

Међутим, ако имате прилику да бирате између СБЦ-а и микроконтролера за пројекат који контролише електронику и не захтева толико процесорске снаге, увек би требало да идете на најједноставнији пут: микроконтролер. Ово ће вас научити како да радите са ограниченим ресурсима и биће посебно корисно ако настављате каријеру у развоју уграђених система.