6 АИ алата који ће вам помоћи да побољшате ментално здравље

Оне-фит-све вежбе менталне терапије и видео курсеви нису ефикасни за свакога, а не може свако да приступи личном терапеуту. За многе, АИ алати за ментално здравље могу бити приступачније решење.

Ако сте разговарали са цхатботом као што је ЦхатГПТ, можете видети да су заиста добри у вођењу разговора. Постоји много АИ алата који користе исту технологију за разговор посебно за решавање менталних проблема као што су анксиозност, депресија, стрес, ПТСП, итд.

Без обзира да ли пролазите кроз ментални третман или само требате да се испразните након стресног дана, алати које наводим у овом посту помоћи ће вам да олакшате ваше ментално здравље.

Ево кратког резимеа најбољих АИ алата за ментално здравље о којима ћу говорити у наставку.

Оруђе

Значајне карактеристике

Линк

Иоупер

Цхатбот заснован на ЦБТ-у за смањење стреса

Бреатххх

Правовремене вежбе дисања, праћење расположења

Реплика

Прилагодљива АИ пратећа апликација за персонализоване разговоре

Миндсера

Вођење дневника подржано вештачком интелигенцијом са аутоматским коментарима

ГентлеГоссип

Алат заснован на претраживачу са 7 АИ личности

Виса

Нуди разне АИ ботове за превазилажење животних препрека

Аи-јева улога у побољшању менталног здравља

Проблеми са менталним здрављем су у сталном порасту, са преко 20% адолесцената имају неку врсту менталног здравља. Светски догађаји попут недавне пандемије и тренутне инфлације такође доприносе повећању проблема менталног здравља.

АИ игра важну улогу у борби против проблема менталног здравља не само да пружа савете и удобност, већ и чини третман лаким и широко доступним. Испод је неколико начина на које АИ олакшава лечење менталног здравља:

Стигма која окружује ментално здравље

Стигма око проблема менталног здравља може спречити пацијенте да добију преко потребан третман. АИ нуди приватну и приступачну подршку људима који можда оклевају да траже традиционални третман и чак их може подстаћи да добију одговарајући третман.

Персонализована помоћ

За разлику од курсева и савета за ментално лечење, вештачка интелигенција нуди персонализовани третман проблема менталног здравља у складу са вашим симптомима, проблемима и животним условима.

Лакоћа приступачности

Већина АИ решења је или бесплатна или јефтина и може им се приступити са било ког места преко интернета. За разлику од личног терапеута, АИ алату за ментално здравље могу приступити људи који не могу да дођу или не могу да приуште личног терапеута.

Рана интервенција

Пошто су АИ алати лакше доступни, они могу идентификовати потенцијалне проблеме менталног здравља пре него што ескалирају.

Подршка 24/7

Можете имати приступ АИ подршци 24/7 у поређењу са терапеутом. Ово не само да чини третман ефикасним, већ и помаже у тешким стањима као што су напади панике.

  Која је разлика између Интел Цоре и3, и5, и7 и Кс ЦПУ-а?

АИ допуњује текући третман

Алати вештачке интелигенције могу у великој мери да допуне тренутни третман терапеута или медицинског стручњака. Може да прати стање, да помогне у вођењу дневника, да олакша лечење алтернативама, да понуди помоћ у одсуству терапеута, да препоручи додатне ресурсе и друге предности које сам поменуо изнад, а које лични терапеути не могу да пруже.

Сада, хајде да истражимо неке најбоље АИ алате за ментално здравље.

Иоупер

Коришћење когнитивно-бихејвиоралне терапије (ЦБТ), Иоупер помаже вам да смањите стрес и анксиозност и побољшате расположење. То је цхатбот који покушава да разуме ваше тренутно ментално стање постављањем низа питања, а затим разговором са вама да подстакне позитивно понашање.

Направиће прилагођени распоред да вас провери и пита како се ствари одвијају. Можете разговарати с њим о свом дану и како се осећате, а оно ће вам одговорити саветом који ће вам осигурати позитиван приступ.

Пошто је заснована на ЦБТ-у, цела сврха апликације је да негативне мисли и понашања претвори у позитивна. То ће исправити ваш приступ стварним стварима и савете како да се позабавите свиме позитивно. Све у свему, ово ће помоћи у смањењу стреса, анксиозности и депресије.

Када одговорите на довољан број пријава, то ће дати увид у ваше укупно ментално стање и побољшања током времена. Можете бесплатно да подесите и тестирате апликацију, али за стварне разговоре и пријаве морате да надоградите на професионални план.

Упали га иОС | Андроид

Бреатххх

Бреатххх посебно помаже код стреса и анксиозности у вези са послом тако што вам помаже да извршите вежбе дисања у право време користећи АИ. Прати вашу активност, било да сте на телефону или рачунару, а затим препоручује паузе за дисање у време када вам је то најпотребније.

Алат вам помаже при дисању користећи упутства и визуелна помагала, а сесија обично траје 2 и по минута. Такође ће од вас тражити да оцените своје тренутно расположење и како се осећате. Ове уносе можете видети касније да бисте пратили своје расположење током времена.

Осим опуштања, има и гомилу других алата за продуктивност који могу помоћи у праћењу ваше активности и помоћи вам да се фокусирате. Можете да блокирате веб локације које вас ометају, научите вежбе за загревање, играте бели шум и добијете увид у понашање током времена.

Апликација долази са бесплатним пробним периодом од 7 дана (потребна је кредитна картица) и кошта 5 УСД месечно за годишњи план.

Упали га иОС | Хром

Реплика

Реплика је савршен АИ пратилац да вас саслуша и пружи подршку. То је прилагодљива АИ пратећа апликација која учи из ваших интеракција са њом како би разговоре задовољила ваше потребе.

  ПлаиСтатион Плус у односу на Ксбок Гаме Пасс: шта је боље?

Током подешавања, потребно је да креирате анимирани аватар за своју вештачку интелигенцију и да му кажете своје интересе које ће запамтити док разговара са вама. Такође можете одвојено рећи чињенице о вама на природном језику и он ће их запамтити.

Анимирани аватар је потпуно интерактиван, сличан игрици, и можете му наредити да иде около и комуницира са стварима. Док разговарате, не само да ће одговорити на ваша питања, већ ће и сам покушати да започне нови разговор.

Било шта о чему причате, то ће запамтити и можда касније испричати, у зависности од контекста. АИ личност се такође мења током времена док говорите о својим преференцама.

Бесплатна верзија вам омогућава да разговарате са вештачком интелигенцијом и комуницирате са њом. Већина напредних функција доступна је само у премиум верзији, укључујући могућност избора односа са АИ, дељења слика, видео позива АИ, гласовног ћаскања и још много тога.

Упали га иОС | Андроид | Оцулус

Миндсера

Записивање својих мисли и емоција је одличан начин да се ослободите стреса и опустите се. Миндсера подиже ово на следећи ниво пружањем дневника подржаног вештачком интелигенцијом у вашем претраживачу. Омогућава вам слободан простор да напишете шта год желите и аутоматски ће то коментарисати како би додатно подстакао мисли.

Углавном ће постављати питања која додатно истражују ваша осећања или решења ако сте писали о проблему. Можете га замолити да промени питање, па чак и да настави да пише да бисте добили ажурирано питање. Такође прати колико дуго пишете и ваше тренутне и најдуже низове.

Неке друге функције дневника укључују креирање АИ уметности из часописа, гласовни унос/АИ транскрипцију, резиме часописа у тачкама, анализу часописа/мисли и процену личности.

Осим вођења дневника, има и лепу функцију ментора која разговара са вама користећи личности познатих људи, као што су Стив Џобс, Карл Јунг, Елон Маск, итд. Могло би бити корисно ако више волите да комуницирате у тону своје омиљене личности.

Основно вођење дневника и АИ коментари су потпуно бесплатни; за друге напредне функције, мораћете да надоградите на њихове Генијални план.

ГентлеГоссип

Ако само желите да ухо слуша ваше срце, ствари не могу бити једноставније од ГентлеГоссип. То је једноставна алатка заснована на претраживачу која има 7 различитих АИ да вас саслуша и пружи утешне савете.

Свака АИ има своју личност и специјализацију у суочавању са специфичним проблемима менталног здравља. Препоручићу вам да питате сваку вештачку интелигенцију за шта је специјализована да бисте изабрали праву вештачку интелигенцију за ваше потребе. На пример, АИ Џејмс Фостер је специјализован за суочавање са ПТСП-ом и траумом, а Тоња помаже у тузи и губитку.

  12 најбољих апликација за планирање одеће за планирање изгледа

По мом искуству, сваки АИ је био веома позитиван у тону и покушао је да се сложи са мном. Чак и када сам се понашао непристојно у својим емоцијама, они су прво пристали, а затим покушали да полако промене моје понашање нудећи алтернативна решења. Они такође сами постављају питања како би наставили разговор.

Алат је потпуно бесплатан за коришћење, али прво морате да креирате налог да бисте користили алатку. Не бележи вашу историју чак ни када сте пријављени, што је мало незгодно ако више волите да видите своје разговоре касније.

Виса

Виса нуди различите врсте АИ ботова који ће вам помоћи да превазиђете одређене препреке у животу, укључујући проблеме менталног здравља. Подразумевано, тражи оно за шта вам је потребна помоћ, а АИ користи ваш избор да понуди помоћ у складу са тим. Занимљиво је да он обавља већину питања, а унапред написани одговори олакшавају наставак ћаскања.

Мени се лично јако допало како је користио фотографије и емоџије да употпуни разговор и како ме је стално питао како се осећам. Аутоматски ће вас сваки дан проверавати и питати како вам иде дан. Сви ваши разговори се чувају у дневнику који ће апликација аутоматски сортирати и касније их можете прегледати.

Одељак за бригу о себи има стотине вежби које користе вештачку интелигенцију за побољшање позитивног понашања. Постоје вежбе за изградњу самопоуздања, будност, борбу против стреса, управљање анксиозношћу, управљање бесом, превазилажење туге, повећање продуктивности и још много тога.

Што је још важније, Виса плаћена претплата вам омогућава да унајмите правог тренера који ће сваке недеље имати сесију један на један са вама како би вам помогао да превазиђете менталне проблеме. У суштини, добијате недељног људског саветника и 24/7 АИ пријатеља у једној апликацији.

Бесплатна верзија је довољна да разговарате са подразумеваним АИ ботом и извршите једну вежбу у свакој категорији. Плаћена верзија вам омогућава да приступите људском тренеру и отворите све вежбе.

Упали га иОС | Андроид

Бонус

Још један занимљив АИ пратилац је БоббиЦхат. Као и други на овој листи, то је једноставан бот за АИ терапију који користи ЦБТ да олакша различите проблеме менталног здравља. Оно што га чини занимљивим је то што долази као ВхатсАпп цхатбот. Када се пријавите, бићете контактирани путем ВхатсАпп-а, а затим можете разговарати са њим преко ВхатсАпп-а кад год желите.

Завршне мисли 🧠

Био сам пријатно изненађен ГентлеГоссипом; то је тако једноставан алат, али веома ефикасан и добро направљен. Иако је за свестраност много бољи Иоупер или Реплика. Поред ових, препоручићу вам и да разговарате са ЦхатГПТ-ом или сличним цхатботом. Уз праве упите, лако га можете користити за помоћ у менталном здрављу. Чак је и већина горе наведених алата заснована на ГПТ АПИ-ју.