7 грешака у урбаној фотографији које треба избегавати

Урбана фотографија је један од најузбудљивијих жанрова и може вам омогућити да забележите места у којима живите или волите са значајним детаљима. Међутим, лако је пустити лоше навике да се задрже — и нажалост, многи људи се суздржавају тако што не размишљају пажљивије о својим снимцима.

Данас ћемо покрити неке уобичајене грешке у урбаној фотографији које можда правите. Научићете о различитим подешавањима камере која можете да промените, као и о стварима које можете да радите док сте у покрету.

1. Коришћење погрешног отвора бленде на вашем фотоапарату

Коришћење погрешног отвора бленде за врсту снимка који снимате је једна од најчешћих грешака у урбаној фотографији. На пример, снимио сам много фотографија обриса при ф/5,6 — што је на крају резултирало тиме да је превише слике било ван фокуса. Такође је важно узети у обзир услове у којима снимате, јер ћете можда морати да прилагодите отвор бленде у складу са тим.

Као опште правило, добро је користити ужи отвор бленде за фотографије обриса. На тај начин ћете добити више свог снимка у фокусу. Уличне фотографије зависе од тога да ли желите нешто што је сличније портрету или желите да околна архитектура такође буде у фокусу.

Ако нисте сигурни одакле да почнете са отвором бленде, погледајте наш комплетан водич за почетнике за отвор бленде у фотографији.

  5 најбољих класичних заједничких игара са модерним римејковима

2. Фотографишите само места са којима сте упознати

Људска бића као што су фамилијарност и фотографи се не разликују. Превише је лако пронаћи једну формулу која функционише и не покушавати ништа друго. Нема ништа лоше у томе да се држите нечега што вам се свиђа, али не би требало да дозволите да то ограничи вашу креативност. А то може да уради само фотографисање места која су вам позната.

Вероватно имате своја омиљена и најмање омиљена места за снимање слика у свом родном граду. Али то је само једна димензија, тако да вреди истражити друге четврти. Наравно, требало би да будете разумни и да не идете нигде опасно – али покушајте да изазовете себе да истражите различита места.

3. Не користите зум објектив

Не морате строго да користите зум објектив у урбаној фотографији, али поседовање једног је корисно за многе фотографе. Пошто ћете снимати широк спектар сценарија, коришћење зум објектива ће вам дати флексибилност потребну да то урадите.

Ако сте тек почели да се бавите фотографијом, коришћење вашег кит објектива има неколико предности. Међутим, увек можете да погледате асортиман који нуди произвођач вашег конкретног фотоапарата. Имајте на уму да многи објективи са зумом немају отворе тако широке као почетне, тако да ћете морати да размислите о томе да ли је ово компромис са којим се радо носите.

Погледајте овај водич за зум објективе у односу на премиум објективе да бисте сазнали више о разликама између њих.

4. Не фотографисање у затвореном и на отвореном

Живот се одвија и унутра и напољу, и нигде то није очигледније него у великим градовима. Дакле, велика је грешка за урбане фотографе да се држе само једног.

  Како направити видео сећања на иПхоне-у

Када фотографишете унутра, можете испробати неколико сценарија. На пример, можете отићи у свој омиљени кафић или погледати неке цоол независне продавнице. Такође можете да фотографишете храну коју једете у свим ресторанима које посећујете.

Фотографија у затвореном и на отвореном су две веома различите вештине и мораћете да узмете у обзир бројне аспекте. На пример, ситуације са осветљењем обично нису исте — а можда и нећете имати толико простора за кретање када сте у затвореном простору.

5. Снимање само у ручном режиму

Кредит за слику: филе404/Схуттерстоцк

Многа урбана подручја су брза, што може резултирати великим бројем могућности за фотографисање. Међутим, брзина живота такође може значити да пропуштате одличне снимке јер сте превише заузети подешавањем поставки фотоапарата.

Ручни режим има неколико предности и апсолутно би требало да научите како да га користите. Али у исто време, морате узети у обзир и додатно време које треба да одвојите када мењате брзину затварача, отвор бленде и ИСО. Ово може бити у реду када снимате статичне објекте, али неће радити ако сте ближе нивоу улице.

У ситуацијама са брзим темпом, испробајте режим приоритета бленде. Приоритет затварача је још једна одлична опција.

6. Игнорисање мерача осветљења ваше камере

Мерач осветљења на вашој камери је мали графикон који се креће од -3 до +3. Ако идете превисоко изнад нуле, то може да доведе до преекспониране слике, а да се деси супротно ако сте ближе -3. Ваш мерач осветљења је посебно важан у ситуацијама урбане фотографије.

Уопштено говорећи, требало би да снимате подекспонирано ако морате да бирате између то двоје. Ово се обично дешава у ситуацијама слабог осветљења, као што су облачни дани. Ипак, требало би да покушате да не идете испод -1.

  10 најбољих ДВР сигурносних система који ће бити корак испред уљеза

Ако користите приоритет бленде или приоритет затварача, лако можете да се уверите да подешавања камере не прелазе жељену поставку; обично треба само да окренете бројчаник.

7. Држите се једне тачке посматрања

Још једна велика грешка у урбаној фотографији је држање само једне тачке гледишта. На пример, можете одлучити да једноставно снимите слике на нивоу улице. Опет, у реду је ако имате своје преференције – али треба да запамтите да се урбани живот одвија на више нивоа.

Чак и ако чучнуте док снимате неке од својих слика, моћи ћете да снимите неке занимљиве фотографије. Међутим, требало би да покушате и друге ствари – као што је ухватити трајект да бисте видели свој град из воде.

Када снимите шири спектар фотографија, имаћете већи портфолио из којег можете да продајете свој рад (ако је то оно што желите). Погледајте наш водич за величине фото папира за штампање слика.

Кључне Такеаваис

  • Коришћење погрешног отвора бленде може довести до фотографија које нису у фокусу. Размислите о коришћењу ужих отвора бленде за фотографије обриса и ширих отвора за уличне фотографије.
  • Не ограничавајте се на позната места. Истражите различита насеља да бисте проширили своју креативност.
  • Поседовање зум објектива може да обезбеди флексибилност у снимању различитих сценарија у урбаној фотографији. Узмите у обзир компромис између отвора бленде и опсега зума када бирате објектив.

Снимајте урбану фотографију као професионалац

Урбана фотографија је тежа него што се чини, а град можете снимити на хиљаде начина. Превише је лако постати заробљени у својим рутинама, али то ће ометати вашу креативност. Као резултат тога, морате пажљиво да размислите о томе како можете да побољшате своје урбане снимке — јер постоје ствари које се односе на камеру и оне које нису везане за камеру.

Од коришћења правог сочива до одговарајућег подешавања отвора бленде, понекад најједноставније промене могу направити највећу разлику.