Да ли је мој телефон откључан? Ево како да проверите

Кључне Такеаваис

 • Можете да проверите да ли је ваш телефон откључан помоћу подешавања мреже вашег уређаја, испробавања СИМ картице другог оператера или директног разговора са својим мобилним оператером.
 • Генерално, телефони купљени директно од произвођача су откључани, док су телефони које је купио оператер вероватно закључани.
 • Откључани телефони вам омогућавају да користите СИМ картицу или еСИМ било ког оператера да бисте прешли на другу услугу, док закључани телефони могу да се повежу само са оператером од којег сте купили уређај.

Без обзира да ли размишљате о промени мобилног оператера или о куповини половног телефона, важно је да знате да ли је уређај који имате откључан. Показаћемо вам како да проверите да ли је ваш телефон откључан, шта то значи и шта да радите ако је ваш уређај закључан.

Како проверити да ли је ваш телефон откључан

У зависности од тога да ли имате иПхоне или Андроид телефон, постоји неколико метода које можете користити да проверите да ли је ваш телефон откључан од мобилног оператера.

Како знати да ли је ваш иПхоне откључан

У иОС 14 и новијим верзијама, постоји једноставан начин да проверите да ли је ваш иПхоне откључан. Идите на Подешавања> Опште> О и пронађите поље Царриер Лоцк. Ако овде видите Нема ограничења за СИМ, ваш иПхоне је откључан. Насупрот томе, СИМ закључан значи да је ваш иПхоне закључан за вашег оператера.

Проверите да ли је ваш Андроид телефон откључан

Андроид не пружа лак начин за проверу статуса ваше СИМ картице као што то чини иОС. Најједноставнији метод није савршен, али вреди покушати.

Да бисте проверили статус откључавања свог Андроид уређаја, идите на Подешавања> Мрежа и интернет. Поред СИМ-ова (или мобилне мреже на старијим верзијама Андроида), потражите дугме Плус и притисните ово. Овај мени вам омогућава да додате секундарну мрежу (ако је ваш уређај подржава), тако да неће радити ако је ваш телефон закључан на једног оператера.

  7 основних фотографских додатака за почетнике

Горе наведено се односи на стандардни Андроид; процес може бити другачији на вашем телефону. Иако је то добар показатељ, чак и ако се ова опција не појави, ваш телефон је можда и даље откључан. Да бисте били сигурни, требало би да пређете на следећи метод.

Проверите да ли је телефон откључан користећи другу СИМ картицу

Ако желите да се уверите да је ваш уређај откључан, идеално би требало да га тестирате са другом СИМ картицом. Ово вам даје конкретан доказ да ли је ваш телефон закључан.

Под претпоставком да немате другу СИМ картицу другог оператера, можете је позајмити од пријатеља који не користи истог оператера као ви. Ако ово није опција, испробајте јефтину припејд СИМ доступну у апотекама или Валмарту.

Такође можете искористити бесплатну пробну верзију са МВНО-а као што је Минт Мобиле. Минт-ов бесплатни пробни период има за циљ да вам помогне да се уверите да оператер ради на вашем постојећем телефону, што га чини добрим начином да проверите да ли је телефон откључан ако немате другу СИМ при руци. Ако ваш телефон подржава еСИМ, можете га користити за пробну верзију тако да не морате да чекате физичку картицу.

Пекелс

Ево како да проверите да ли је ваш телефон откључан помоћу друге физичке СИМ картице:

 • Упутите телефонски позив са тренутном СИМ картицом да бисте потврдили да је све у реду. Ако не желите да сметате некоме, позовите локалну аутоматизовану метеоролошку службу или слично.
 • Под претпоставком да позив функционише исправно, искључите телефон.
 • Користите алат за уклањање СИМ картице, савијену спајалицу или сличан шиљати предмет да бисте избацили тренутну СИМ картицу и замените је новом.
 • Када је нова СИМ картица на месту, поново укључите телефон.
 • Позовите поново.
 •   11 предложака плана продаје који ће вам побољшати учинак и резултате

  Ако за тест користите еСИМ, пратите упутства оператера да бисте наставили са инсталацијом еСИМ-а уместо корака 2-4. Обавезно упутите пробни позив преко свог привременог еСИМ-а, а не преко главне СИМ картице.

  Ако позив прође са другом СИМ картицом, ваш телефон је откључан. Међутим, ако позив не функционише, ваш телефон приказује грешку „неподржани СИМ“ или видите упит за унос кода за откључавање СИМ картице, ваш телефон је закључан.

  Сазнајте да ли је ваш телефон откључан преко вашег оператера

  Ако и даље нисте сигурни у статус закључаног телефона након што сте покушали све горе наведено, требало би да контактирате свог оператера да бисте сазнали. Компанија ће моћи да вам каже са сигурношћу, иако ће можда требати неко време да се јави. Представнику ће вероватно бити потребан ИМЕИ број вашег телефона да провери за вас, па се побрините да вам ово буде при руци унапред.

  Да бисте смањили чекање, покушајте да посетите малопродајну радњу ако вам је згодније. Ако ваш оператер нема ниједну продавницу у близини, такође можете да одете у продавницу другог оператера, кажете им да размишљате о промени услуге и замолите их да провере да ли је ваш телефон откључан.

  Генерално, ако сте телефон купили директно од Аппле-а, Гоогле-а, Самсунг-а или друге компаније, он је највероватније откључан. Телефони купљени директно од вашег оператера, посебно они који су још увек на плану плаћања, вероватно су закључани.

  Шта значи када је телефон откључан?

  Сада када смо видели како да проверимо да ли је ваш телефон закључан, како то утиче на ваш уређај? Као што је горе поменуто, откључани телефон је доступан за употребу на различитим мобилним оператерима. Са откључаним телефоном, можете да пређете на новог оператера и користите нову СИМ картицу (или еСИМ) да бисте се повезали на нову услугу без икаквих проблема.

  Ово је у супротности са закључаним телефоном, који је доступан за коришћење само са оператером од којег сте га купили. Ако купите телефон од Веризона (на пример) и он је закључан, не можете једноставно купити СИМ картицу од другог оператера и почети да користите другу услугу. Ваш телефон ће радити само са Веризон-ом осим ако га Веризон не откључа.

    Како блокирати свако спомињање Покемона са интернета

  Шта ако је мој телефон закључан?

  Ако сте сазнали да имате закључан телефон и желите да пређете на другог провајдера, прво морате да откључате уређај. Како то да урадите зависи од ваше ситуације, али ћете морати да прођете преко свог оператера без обзира на све.

  Ако и даље плаћате свој телефон путем плана плаћања мобилног оператера, велике су шансе да ће компанија откључати ваш уређај када га отплатите. Међутим, ово се разликује у зависности од компаније, тако да ћете морати да питате да бисте били сигурни. Неки оператери захтевају да пошаљете образац за откључавање уређаја или да сачекате одређени број дана након што сте га исплатили. Можда ћете моћи да то затражите на мрежи, док други захтевају телефонски позив.

  Погледајте наш водич за откључавање паметног телефона за више детаља о томе.

  Разматрања са закључаним телефонима

  Некима не смета да имају закључан телефон јер дуго остају код једног оператера. Али ако вам је досадило након што сте ово испитали, требало би да размислите о куповини откључаних телефона у будућности.

  Главна предност закључаног телефона је (понекад) јефтинија цена унапред, али то плаћате са далеко мање флексибилности. Вероватно ћете дугорочно уштедети више ако се одлучите за јефтинијег оператера (плаћате мање сваког месеца), чак и ако вас то кошта више за ваш уређај.

  Са откључаним телефонима, избегавате да будете закључани у ценама једног оператера током 24 месеца. Можда бисте желели да испробате МВНО као што је Гоогле Фи да бисте уштедели на трошковима преноса података, или можда желите флексибилност коришћења међународне СИМ картице током путовања.

  Следећи пут када будете куповали телефон, још једном проверите да ли је откључан. Продавци као што су Бест Буи и Амазон продају и откључане и закључане телефоне, па их је лако збунити. И на крају, ако икада купите половни телефон, требало би да се уверите да није закључан за оператера претходног власника пре него што платите. У супротном, можете завршити са уређајем који не можете да користите.

  Сада знате како да проверите да ли је ваш телефон откључан и шта то значи за вас. Иако закључани телефони нису крај света, препоручујемо вам откључане телефоне ако имате избора. Уз мало среће, ваш оператер ће откључати ваш закључани уређај тако да можете да га користите било где.