Када их користити у дизајну

Као дигитални дизајнер или илустратор, вероватно сте чули за РГБ, ЦМИК и Пантоне, али да ли знате шта сви они значе? Важно је да користите исправне профиле боја за своје дигиталне дизајне да бисте добили најбољи конзистентан квалитет својих резултата.

Шта су профили у боји?

Профили боја или режими боја су тип боје који користи ваш дигитални уметнички документ. Генерички режими боја су ЦМИК, РГБ и Пантоне, али унутар њих постоји више специјализованих режима боја.

Различити софтвер или уређаји понекад имају специфичне режиме боја. На пример, Процреате има избор профила боја, као и неке специфичне РГБ профиле само за Аппле. Такође можете да користите различите профиле боја у зависности од глобалног региона у ком штампате дизајн.

Боје се не виде увек подједнако на екранима. Различити профили боја се користе када штампате дизајн, креирате дизајн заснован на екрану или професионално штампате велике дизајне за више серија.

Ако стварате дигиталну или штампану уметност, требало би да научите о профилима боја и када их правилно користити. Ово осигурава да су ваши резултати увек тачни, доследни и најбољег квалитета који могу бити.

Шта је ЦМИК?

ЦМИК је профил боја заснован на штампању који означава четири боје: цијан, магента, жута и црна (која је позната као кључ у индустрији дизајна). Мешањем ове четири боје, све остале боје могу се створити у штампи.

  Препознавање именованих ентитета (НЕР) објашњено лаички

ЦМИК је такође познат као процес у четири боје или процесна боја, назван као такав јер се у процесу штампања користе четири плоче за штампање. ЦМИК је адитивни процес, што значи да штампање ЦМИК-а додаје сваки слој боје помоћу технике полутона што резултира отисцима у пуној боји.

Када користити ЦМИК

Ако је ваша намера да штампате, увек треба да креирате своје документе у ЦМИК профилу. Ако, на пример, креирате водич за стил бренда или логотипе, требало би да обезбедите ЦМИК варијације боја поред РГБ и Пантоне, ако је могуће.

Много је лакше конвертовати документ из РГБ-а у ЦМИК, а многи штампачи на мрежи то раде — на пример када штампају из Цанвине продавнице штампе. Али ако из почетног дизајна знате да ћете одштампати резултат, најбоље је да документ креирате у ЦМИК режиму уместо да га касније конвертујете, јер то не даје савршене резултате.

У поређењу са РГБ, ЦМИК боје често изгледају пригушено. Ово је због адитивне природе ЦМИК штампе и недостатка могућности да се поново креирају светле нијансе. Да бисте постигли светлије штампане боје, требало би да користите Пантоне боје.

Шта је РГБ?

РГБ је профил боја који се користи за дигиталне или екранске илустрације и слике, а означава црвену, зелену и плаву. Користи редуктивни процес са светлом за стварање боје, што даје много већи резултат распона боја од ЦМИК-а.

Што се више светла користи, светлије су нијансе, а што се мање светла користи, то су тамније нијансе – тако се црна прави у РГБ-у, уз потпуно одсуство светлости.

  Како да избришете свој ЛинкедИн налог [Permanently]

РГБ боје су по природи редуктивне. То значи да што се више боја – или светлости – користи, изгледају светлије или беље. Што се мање боја – или светла – користи, то су тамније. Слично укључивању или искључивању светла.

Када користити РГБ

РГБ профили боја треба да се користе за све дигиталне дизајне који су направљени за екран. Ово укључује анимације и видео записе, постове на друштвеним мрежама, варијације логотипа, портрете ликова и све остало што се може видети на екрану или уређају.

Наравно, понекад ћете можда желети да одштампате нешто касније након што сте то направили са РГБ режимима боја. У овом случају, много је лакше креирати у РГБ-у и претворити документ у ЦМИК за штампање него обрнуто.

Приликом претварања РГБ у ЦМИК, због РГБ профила који стварају већи распон боја, ЦМИК еквивалент ће често бити пригушенији од оригиналног РГБ документа. Ово је важно напоменути, посебно ако су боје саставни део вашег дизајна.

Шта је Пантоне?

Пантоне боје нису баш профил боја у којем можете изабрати да креирате документ, већ су глобална конзистентност боја. Такође познат као ПМС—Пантоне Матцхинг Систем—Пантоне је тип боје који можете да користите за штампани дизајн и уметничке документе користећи узорке боја.

Као што можда већ знате, Пантоне је једна од водећих светских компанија за боје. Типично, Пантоне је специјализован за боје, али у свету дизајна, Пантоне боје су такође глобално мерило доследности.

Када користити Пантоне боје

За хоби дизајнера, илустратора или дигиталног уметника, можда никада нећете морати да користите Пантоне боје. Али ако дизајнирате и штампате артикле великих размера усклађених боја—посебно за глобално признате брендове—Пантоне ће бити ваш најбољи избор за прецизне боје.

  Како преносити уживо Зимске олимпијске игре било где у 2022

Адобе Цреативе Цлоуд софтвер је користио да задржи Пантоне палету боја у својим програмима, али је то уклоњено 2022. Морате да платите Пантоне књижицу ако желите да користите конзистентне боје у великим брендовима. Боје брошуре дају одштампани узорак са насловом и бројем – овако Пантоне боја године се приказује.

Пантоне боја или спот боја могу се користити за креирање специјалних боја попут неонских и металик које се не могу штампати типичним поступком у четири боје. Такође можете да користите апликацију Пантоне Студио у којој можете да креирате палете боја.

Користећи Пантоне систем боја, обезбедићете добијање тачне боје потребне за посао, без обзира на калибрацију вашег екрана и где се штампа. Али увек би требало да калибришете монитор за тачне боје како бисте избегли разочарање када штампате са некалибрираног монитора.

Углавном, Пантоне системе за упаривање користе брендови са прецизним и иконичним бојама, као што су Амазон или УПС, где бренд може бити међународно признат, а самим тим и штампан у различитим земљама или од стране различитих произвођача. ПМС боја пружа тачне боје широм света, без обзира ко дизајнира и ко штампа залог.

Знајте који профил боја да користите

Видели сте акрониме за профиле боја, али са толико много опција, тешко је знати које да користите. Било који тип ЦМИК профила треба да се користи за генеричке штампане дизајне, а РГБ за дизајне који се чувају на екранима и уређајима. Пантоне боје треба да буду резервисане за професионално штампање бренда како би се обезбедила глобална конзистентност без обзира где, како или када се дизајн штампа.