Како поставити и користити ЦхатГПТ у Линук терминалу

Остављајући популарност НФТ-а и метаверзума у ​​прашини, АИ се појавила као нова популарна реч у свету технологије. ЦхатГПТ и његове алтернативе цветају на интернету, помажући корисницима да с лакоћом обављају свакодневне задатке. Раније смо објавили водиче о томе како да почнете са прављењем сопственог цхат бота налик на ЦхатГПТ, користећи Бинг АИ у било ком прегледачу и још много тога. Али, шта ако сте корисник Линука и желите да унесете памет овог АИ цхат бота у свој систем? Па, овде СхеллГПТ улази у слику. Доноси снагу ЦхатГПТ-а право на ваш Линук терминал. СхеллГПТ пружа одговоре, интелигентне предлоге и пише команде и код за вас, помажући вам да се ефикасно крећете у командној линији. У овом чланку ћемо вам показати како да инсталирате СхеллГПТ алатку командне линије и користите АИ бот сличан ЦхатГПТ-у у Линук командној линији.

Покрените ЦхатГПТ у Линук терминалу (2023)

Шта је СхеллГПТ за Линук?

Слика љубазношћу: Фаркход Садиков (Гитхуб)

Развијен од стране Фархода Садикова (заједно са још два сарадника, Ериком и Лоиком Којлом), СхеллГПТ је верзија ЦхатГПТ командне линије која омогућава корисницима да се ангажују са АИ цхатботом у свом Линук терминалу. Заснован је на ОпенАИ-јевом ГПТ моделу великог језика (прочитајте више о ОпенАИ-овом новом ГПТ-4 моделу управо овде).

СхеллГПТ може да пружи интелигентне предлоге и препоруке и чак може да изврши команде љуске на основу вашег уноса текста. Такође учи из ваших интеракција и временом постаје тачнији. Са овим ЦхатГПТ алатом уклопљеним у командну линију, корисници не морају да куцају дуге команде или памте компликоване команде Линук терминала. Они могу да уштеде драгоцено време док минимизирају грешке, натерајући ЦхатГПТ да уради неке од својих руских послова уместо њих.

Предуслови за инсталирање ЦхатГПТ-а у Линук ЦЛИ

Ево неких од предуслова које треба да испуните пре него што можете да инсталирате СхеллГПТ на свој Линук систем. Ово нису превише компликовани алати и могу се инсталирати помоћу неколико једноставних команди.

Инсталирајте Питхон

Питхон је незаобилазна алатка, а као и многи други Линук алати и библиотеке, СхеллГПТ (верзија ЦхатГПТ командне линије) је такође изграђен на Питхон-у. У ствари, ЦхатГПТ је такође изграђен помоћу Питхон-а заједно са другим језицима. Генерално, Питхон долази унапред инсталиран на већини најновијих Линук дистрибуција. Дакле, прво проверите верзију Питхон-а инсталирану на вашем Линук рачунару помоћу ове команде:

питхон3 – верзија

  Како направити резервну копију ВордПресс сајта на Линук-у

Ако горња команда даје било какве грешке, то значи да питхон није инсталиран или да је застарели питхон2.7 инсталиран на вашем систему. Затим можете користити наш водич о томе како да инсталирате Питхон у Линуку.

Инсталирајте Пип Пацкаге Манагер

Пип је вишеплатформски менаџер пакета за Питхон. Помаже у управљању разним Питхон пакетима и библиотекама потребним за довођење ЦхатГПТ-а у Линук. Можете инсталирати, надоградити и деинсталирати потребне пакете помоћу једне наредбе. Обично долази унапред инсталиран са Питхон-ом у већини Линук дистрибуција, али ако није инсталиран, можете га инсталирати помоћу ове команде:

судо апт-гет -и инсталирати питхон3-пип

Једном инсталиран можете проверити верзију Пип-а инсталирану у Линуку помоћу следеће команде:

пип3 – верзија

Инсталирајте Венв модул

Овај модул није неопходан за СхеллГПТ или ЦхатГПТ, али препоручујемо да га инсталирате да бисте креирали изоловано виртуелно окружење у Линук-у како бисте спречили било какав сукоб са другим библиотекама. Инсталирање било које библиотеке или пакета ће инсталирати многе позадинске зависности које могу ометати друге библиотеке. Да бисте креирали виртуелно окружење за пројекат, потребан вам је модул „венв“, који се може инсталирати помоћу наредбе испод:

судо апт инсталл питхон3-венв

Подесите СхеллГПТ да користи ЦхатГПТ у Линук терминалу

Поделили смо упутства за инсталирање СхеллГПТ-а на ваш Линук рачунар у четири различита одељка како бисмо вам олакшали разумевање. Почнимо са подешавањем окружења, након чега следи добијање ОпенАИ АПИ кључа и инсталирање цхатбот-а у Терминал.

Подесите окружење

Сада када имате покривене зависности, хајде да креирамо окружење за приступ ЦхатГПТ-у са вашег Линук терминала следећим корацима:

1. Прво отворите терминал из менија апликације или користите пречицу на тастатури „Цтрл + Алт + Т“.

2. Сада користите наредбу у наставку да бисте креирали нови директоријум и организовали све датотеке.

мкдир <име_вашег_директоријума>

На пример, направили смо нови директоријум са именом „цоммандлине-цхатгпт“ са наредбом испод:

мкдир командна линија-цхатгпт

3. Затим пређите на нови директоријум који сте управо креирали командом „промени директоријум“:

цд <име_новог_директоријума>

У примеру испод, морамо да пређемо у директоријум командне линије-цхатгпт, где ћемо креирати окружење за коришћење ЦхатГПТ-а у Линук терминалу:

цд командна линија-цхатгпт

4. Сада користите наредбу испод да креирате виртуелно окружење са венв модулом. Користили смо назив „цхатгпт_цли“ за наше виртуелно окружење.

питхон3 -м венв <име_виртуелног_окружења>

На пример: питхон3 -м венв цхатгпт_цли

5. Виртуелно окружење које сте управо креирали биће подразумевано деактивирано. Да бисте активирали окружење, користите ову команду:

извор <име_виртуелног_окружења>/бин/активирај

Једном када извршите горњу команду, промпт љуске ће сада приказати име виртуелног окружења у заградама, овако:

(<име_виртуелног_окружења>)<корисничко име>@<име_система>

Као што можете видети на слици испод, подразумевани промпт Линук љуске промењен је у (цхатгпт_цли) [email protected] након покретања горњих команди.

Набавите свој ОпенАИ АПИ кључ

Да бисте користили услуге ЦхатГПТ-а у Линук-у, биће вам потребан ОпенАИ АПИ кључ. Тренутно ОпенАИ нуди кредите од 5 долара за пробну употребу. Када потрошите кредите, потребно је да платите приступ АПИ-ју. Уз то, ево како можете добити ОпенАИ АПИ кључ за ову командну линију ЦхатГПТ цхатбот:

  Подешавање Пи-Холе-а на Линук-у за боље искуство без огласа

1. Идите на веб локацију ОпенАИ (посета) и креирајте нови ОпенАИ налог. Ако већ имате налог, једноставно се пријавите и пређите на следећи корак.

2. Затим кликните на слику вашег профила у горњем десном углу и изаберите „Прикажи АПИ кључеве“ из падајућег менија.

3. Овде ћете видети све претходно генерисане АПИ кључеве ако их има. Да бисте генерисали нови АПИ кључ, кликните на дугме „Креирај нови тајни кључ“.

4. Отвориће се нови искачући оквир са вашим АПИ кључем. Не делите овај АПИ кључ ни са ким нити га делите јавно. Копирајте свој АПИ кључ у безбедну датотеку или локацију, јер можете да га видите само једном. Нећете моћи да копирате АПИ кључ након што кликнете на „ОК“ овде.

5. Сада креирајте променљиву окружења за овај АПИ кључ помоћу наредбе испод. У Линук-у можете креирати променљиву окружења помоћу команде „извоз“. Замените <иоур_ОпенАИ_АПИ_кеи_хере> чувар места стварним АПИ кључем који сте генерисали да бисте користили ЦхатГПТ у Линук терминалу.

извоз ОПЕНАИ_АПИ_КЕИ=<ваш_ОпенАИ_АПИ_кључ_овде>

6. Проверите променљиву окружења тако што ћете је навести помоћу енв команде:

енв

7. Ова променљива се само привремено чува за тренутну сесију. Да бисте трајно сачували АПИ кључ, отворите датотеку .басхрц у уређивачу текста по вашем избору и додајте променљиву на крај датотеке.

извоз ОПЕНАИ_АПИ_КЕИ=<ваш_ОпенАИ_АПИ_кључ_овде>

8. Сачувајте датотеку и изађите из уређивача текста након што додате ОпенАИ АПИ кључ. Сада покрените ову команду да би промене ступиле на снагу:

извор .басхрц

9. Коначно, проверите промене командом енв:

енв

Инсталирајте СхеллГПТ да бисте користили ЦхатГПТ

Након што сте завршили са подешавањем окружења, сада можете наставити са инсталирањем верзије ЦхатГПТ командне линије у Линук-у. Можете користити наредбу испод да инсталирате СхеллГПТ на свој рачунар:

пип3 инсталл схелл-гпт –усер

СхеллГПТ: Синтакса и опције

Сада када сте инсталирали СхеллГПТ, морате бити жељни да га користите за различите задатке. Али пре тога, хајде да проверимо синтаксу и неке опције које можемо да користимо да наше резултате учинимо занимљивим. Коришћење СхеллГПТ-а за више задатака је лако, захваљујући његовој једноставној синтакси:

сгпт <опције> <упит_уноса>

Неке од опција које можете користити са СхеллГПТ (сгпт) цхатботом су:

ОптионДесцриптион–температуреМења случајност излаза–највиша вероватноћа Ограничава само највише вероватне токене или речи–цхатКористи се за разговор са јединственим именом–љускаКористи се за добијање команди љуске као излаз–извршиИзвршава команде примљене као излаз из –опције љуске– цодеКористи се за добијање кода као излаза

Како користити ЦхатГПТ у Линук терминалу (примери)

1. Користите СхеллГПТ за упите

Можете користити СхеллГПТ као претраживач за било коју врсту упита. Пошто је то АИ цхатбот, добијате резултате са одговорима сличнијим људима, а не низом рангираних веб страница као већина претраживача. Синтакса за коришћење СхеллГПТ-а за добијање одговора на ваша питања је:

сгпт “<ваш_упит>”

На пример, ако треба да знате масу сунца, користите ову команду:

сгпт „маса сунца“

Видите лепу анимацију у терминалу док СхеллГПТ покушава да добије одговор. Одговор који смо добили је истакнут испод. Можда ћете добити сличан одговор у зависности од тога како је модел обучен:

  Како приказати датум и време на Линук терминалу (и користити га у Басх скриптама)

Маса Сунца је приближно 1,989 к 10^30 килограма.

2. ЦхатГПТ Цхатбот режим

Ако сте користили ЦхатГПТ за ћаскање, сигурно сте осетили да су одговори ништа мање од човека. Сада уз помоћ СхеллГПТ-а, чак можете да користите ЦхатГПТ директно са вашег Линук терминала. Једноставно користите опцију –цхат праћену јединственим именом сесије и упитом.

сгпт –цхат <уникуе_цхат_сессион_наме> <инпут_промпт>

На пример, ако желите да замолите ЦхатГПТ да вам исприча виц, користите ову команду:

сгпт –цхат јоке „можете ли ми рећи виц?“

Када покренете горњу команду, добићете следећи резултат као излаз:

Sure, here's one:

Why couldn't the bicycle stand up by itself?

Because it was two-tired!

3. Генеришите код

Можете чак да користите ЦхатГПТ алатку засновану на ЦЛИ за решавање проблема кодирања или генерисање исечака кода. Једноставно користите ознаку –цоде за генерисање кода за ваш упит, као што је приказано овде:

сгпт – код „<инпут_промпт>”

На пример, ако желите да решите класични проблем Физз Бузз помоћу питхон-а, користите овај упит:

сгпт – код „Решите проблем класичног физз бузза користећи Питхон“

ЦхатГПТ ће вам брзо дати излаз, који затим можете налепити у уређивач кода и тестирати га:

for i in range(1, 101):
  if i % 3 == 0 and i % 5 == 0:
    print("FizzBuzz")
  elif i % 3 == 0:
    print("Fizz")
  elif i % 5 == 0:
    print("Buzz")
  else:
    print(i)

4. Генеришите команде љуске

Док Терминал може бити моћан алат за извршавање сложених команди и аутоматизацију задатака, почетницима понекад може бити тешко да запамте синтаксу и опције разних Линук команде. Са ЦхатГПТ у командној линији, не можете само да добијете синтаксу Линук команде, већ и да добијете тачну команду са потребним параметрима и опцијама. Једноставно користите ознаку –схелл као:

сгпт – схелл “<инпут_промпт>”

На пример, ако треба да подесите дозволу само за читање за све датотеке у тренутном директоријуму, користите наредбу:

сгпт –схелл „Учини све датотеке у тренутном директоријуму само за читање“

Као што се очекивало, ЦхатГПТ испоручује и враћа ово као излаз:

цхмод -Р ав .

Штавише, ако заједно користите ознаку –екецуте и –схелл, можете чак и извршити директно генерисану команду љуске. Што се тиче горњег примера, ево како изгледа синтакса:

сгпт –схелл –екецуте „учини све датотеке у тренутном директоријуму само за читање“

Добићете следећи излаз:

chmod -R a-w .
Execute shell command? [y/N]: y

Коришћење ЦхатГПТ-а у Линук командној линији

Дакле, да, СхеллГПТ доноси снагу ЦхатГПТ-а право у ваш Линук терминал. Не само да чини рад са командном линијом једноставним и почетницима и искусним корисницима, већ вам доноси и додатне функције. И као што смо горе поменули, временом постаје кориснији јер је дизајниран да учи од корисника. Али запамтите да не делите никакве осетљиве информације или податке, посебно власнички код ваше компаније, са било којом врстом АИ модела. Уз то, реците нам шта мислите о овом алату командне линије АИ у коментарима испод.