Како преокренути листу у Питхон-у да бисте је окренули уназад: 6 начина на које се расправља

Спремите се да уђете у Питхон, где ћу вас водити кроз различите методе за преокретање листе.

Да вам пружим преглед, прво ћу вас провести кроз најтрадиционалнији начин постизања овог циља. Затим ћу вас упознати са пречицама које ће вам помоћи да то постигнете ефикасније. Али пре тога, хајде да разумемо концепт преокрета листе и његов значај у дубину.

Концепт преокрета листе

Замислите да имам листу бројева – као дигитални ранац у коме се ствари чувају по реду. Али понекад желим да видим те ставке у супротном редоследу, као што је превртање шпила карата. Ту долази до преокрета листе.

То је трик у програмирању који омогућава програмерима да преуреде ставке на листи тако да последња постане прва, претпоследња друга и тако даље. Када програмери раде на задацима као што су сортирање, претраживање или обрада података, преокретање листе може бити паметан потез. То је као да имате тајни алат који омогућава програмерима да гледају на ствари са другог краја.

Пратите слику и кораке у наставку да вас проведу кроз традиционални пут преокретања листе у Питхон-у.

Питхон програм за преокретање листе

Корак 1: Почните тако што ћете иницијализирати празну листу, ‘а’, и затражити од корисника да унесе величину листе. Следећа петља тражи од корисника да унесе вредности, које се затим додају листи ‘а’. Одељак за унос је означен на референтној слици ради ваше удобности.

Корак 2: Наведени пример на слици показује програм у акцији. У овом случају, корисник је унео бројеве 1, 2, 3, 4 и 5. Одабрао сам ове бројеве да олакшам једноставно разумевање концепта.

  Како користити ВПН са Цхромецаст-ом

Корак 3: Улазне вредности се додају листи ‘а’. Као што видите, последња линија одељка за унос налаже програму да дода добијену вредност ‘вал’ на листу ‘а’.

Корак 4: Прелазећи на логичку секцију, програм иницијализује променљиву ‘и’ на 0. Додатно, ‘ј’ се додељује вредност ‘величина – 1’. На пример, ако је ‘величина’ 5, онда би ‘ј’ било постављено на 4, пратећи конвенције индексирања.

Корак 5: ‘вхиле’ петља се имплементира под условом да се наставља све док је вредност ‘и’ мања од ‘ј’.

Корак 6: Следећи корак укључује логику замене, која преокреће листу. Овај одељак се састоји од три линије кода:

t = a[i]
a[i] = a[j]
a[j] = t

Првобитно, вредност на индексу ‘и’ на листи ‘а’ се додељује променљивој ‘т’. Након тога, вредност на индексу’ ј’ се додељује позицији вредности на индексу’ и’, ефективно замењујући две вредности. Коначно, вредност сачувана у ‘т’ се додељује позицији вредности на индексу’ ј’, довршавајући замену.

Корак 7: Петља наставља да се извршава за време трајања листе. По завршетку, обрнута листа је спремна за штампање.

Овај програм нуди свеобухватну демонстрацију како да обрнете листу у Питхон-у, илустровану кроз сваки корак. Примери и јасна објашњења ће побољшати ваше разумевање процеса.

Сада, хајде да наставимо ка неким од кратких путева где ћете можда наћи ствари прилично лакше у поређењу са горњим. Главна намера иза мог објашњења за горњи код је да вас обавестим и упознате са Питхон-ом.

Коришћењем методе .реверсе().

У Питхон-у, .реверсе() метода преокреће низ ставки на листи. То је као да окренете ред ставки тако да последњи постане први. Процес директно мења оригиналну листу, чинећи је ефикасним за брзе преокрете. Само запамтите, мења саму стварну листу.

my_list = [1, 2, 3, 4, 5]
my_list.reverse()
print(my_list)  
Output: [5, 4, 3, 2, 1]

Коришћење сечења

У Питхон-у, сечење је моћна техника која вам омогућава да издвојите одређене делове листе. Приликом преокретања листе, сечење је попут узимања слике у огледалу. Замислите своју листу као ред ставки – сечење узима део те линије и распоређује га обрнутим редоследом да формира нову листу.

  Поправи грешку Коди-а Није могуће креирати апликацију која излази

Ова нова листа је у суштини ваша обрнута листа. Сечење ради преокрета не мења оригиналну листу; уместо тога, креира нову листу са елементима у обрнутом смеру. Овај метод је користан када желите да оригиналну листу задржите нетакнутом док истражујете њену обрнуту верзију.

Исправним навођењем синтаксе сечења, можете ефикасно постићи обрнути ефекат, чинећи га флексибилним алатом у вашем Питхон алатном оквиру.

my_list = [1, 2, 3, 4, 5]
reversed_list = my_list[::-1]
print(reversed_list)  
Output: [5, 4, 3, 2, 1]

Коришћење функције реверсед().

Питхон пружа згодну функцију под називом реверсед(), посебно дизајнирану за преокретање листа. Замислите то као обрнуту контролу за вашу листу. Када користите реверсед(), он не мења директно листу; уместо тога, пружа јединствени алат познат као „обрнути итератор“. Овај итератор вам омогућава да се крећете по елементима листе у обрнутом редоследу.

my_list = [1, 2, 3, 4, 5]
reversed_list = list(reversed(my_list))
print(reversed_list)  
Output: [5, 4, 3, 2, 1]

Коришћење индексирања листе

Замислите индексирање листе као даљински управљач за сваки елемент у вашој листи. Ову контролу можете користити да извршите паметан маневар када желите да обрнете листу. Замислите себе како ходате уназад кроз листу, пажљиво бирајући елементе појединачно и распоређујући их у нову листу.

Ова нова листа постепено добија облик, са елементима који се постављају обрнутим редоследом – скоро као да састављате слагалицу у обрнутом кретању.

Кључни аспект је да имате директну контролу над процесом. Кроз своју оригиналну листу се крећете коришћењем индекса – тих нумеричких индикатора који прецизно указују на позицију сваког елемента. Са стратешком манипулацијом индексом, ви оркестрирате креирање обрнуте листе.

  Направите сопствени „уради сам“ НАС сервер користећи Распберри Пи 4

Овај приступ се показује као користан када истражујете обрнути распоред ваше листе док оригинал остаје нетакнут. То је слично препричавању приче о вашој листи у обрнутом смеру, елемент по елемент.

my_list = [1, 2, 3, 4, 5]
reversed_list = []

for i in range(len(my_list) - 1, -1, -1):

    reversed_list.append(my_list[i])

print(reversed_list)  
Output: [5, 4, 3, 2, 1]

Коришћење листе разумевања

Разумевање листе личи на сажету чаролију за руковање листама. Када задатак укључује преокретање листе, разумевање листе пружа елегантан метод за призивање те чаролије.

Замислите израду рецепта у једном реду – сваки елемент са оригиналне листе је неприметно интегрисан у нову листу, али овог пута обрнутим редоследом. Овај концепт повлачи паралеле са индексирањем листе, додајући ефикасан заокрет у манипулацији листом.

my_list = [1, 2, 3, 4, 5]
reversed_list = [x for x in reversed(my_list)]
print(reversed_list)  
Output: [5, 4, 3, 2, 1]

Замислите фор петљу као марљивог радника који методично проверава ставке са листе. Када је циљ да се листа преокрене, овај радник примењује намерну стратегију. Замислите их како се крећу уназад кроз листу, пажљиво прикупљајући сваки елемент и додајући га на нову листу.

Овај приступ нуди директан пут ка постизању преокретања листе, посебно ако се осећате опуштено са секвенцијалном природом петљи. То је слично праћењу скупа прецизних упутстава, што вам омогућава да ефективно обрнете редослед елемената.

my_list = [1, 2, 3, 4, 5]
reversed_list = []
for item in my_list[::-1]:
    reversed_list.append(item)
print(reversed_list)  
Output: [5, 4, 3, 2, 1]

Завршне речи

На овом узбудљивом путовању открића, открили смо мистерије преокретања листа, истражујући и класичне и инвентивне руте. Ове методе нису само алати; они су као врата која се отварају вашим креативним вештинама, пружајући увид са свих страна.

Дакле, направите корак напред, користите ове посебне технике и гледајте како чудо преокретања листа подиже ваше авантуре кодирања на веће висине.

Затим погледајте детаљан чланак о Питхон Тимеит-у да бисте одредили време вашег кода.