Које врсте технологије рециклаже имају највећи утицај?

Кључне Такеаваис

  • Механичка рециклажа пренамјењује материјале кроз физичке процесе, али производи нуспроизводе нижег квалитета. Јефтиније је, али угрожава интегритет рециклажних материјала.
  • Хемијска рециклажа разлаже отпад на појединачне мономере и прихвата шири спектар отпада. Пиролиза, гасификација и солволиза су врсте хемијског рециклирања.
  • Обрнути аутомати и програми подстицаја подстичу рециклирање, али су ограничени рециклажом коју прихватају. Рециклирање отпада у енергију и литијум-јонске батерије такође имају потенцијал.

Стопе рециклаже широм света су на платоу упркос томе што непрофитне организације (НПО) и еколози подижу свест. Различите врсте отпада и даље завршавају на истим депонијама. Док неколико фактора доприноси лошем управљању отпадом, за то су углавном криви недоследни процеси рециклаже и прикупљања. Многе земље и даље користе јефтине, али застареле системе.

Дакле, како технологије рециклаже напредују, које врсте технологије рециклаже имају највећи утицај?

1. Механичка рециклажа

Механичка рециклажа пренамјењује прикупљене материјале кроз различите физичке процесе, попут уситњавања, топљења и реформисања. Задржава хемијску структуру која се може рециклирати, што значи да не можете мешати различите материјале. Органи за отпад често користе овај процес када преуређују папир, стакло, метал и пластичне предмете.

Многи јавни и приватни сектори ослањају се на процесе механичке рециклаже јер су јефтинији од других технологија рециклаже. Урадитељи чак граде импровизоване поставке које мељу, топе и обликују рециклабилне материјале.

Међутим, једна мана механичког рециклирања је то што генерално производи нуспроизводе нижег квалитета од других система. Оштри физички процеси угрожавају структурни интегритет рециклажних материјала. На пример, можда ћете приметити да су папирне кесе и пластичне боце направљене од 100% рециклираних материјала слабе.

2. Хемијска рециклажа

Заслуге за слике: ИБМ Ресеарцх/Флицкр

Хемијска рециклажа разлаже отпад у његове основне грађевне блокове. Он производи појединачне мономере и пренамењује их у нове производе — рециклажни производи више не задржавају свој оригинални облик. У ствари, они усвајају сасвим друго стање материје.

  Како отворити Мицрософт Ворд документе без Ворд-а

Највећа предност хемијског рециклирања је што прихвата много шири спектар отпада. Механички процеси не могу да рециклирају „прљаве“ предмете. Већина постројења за управљање отпадом шаље кородирану, запрљану или контаминирану рециклажну робу (нпр. пластичне боце са остацима сока и пакете сировог меса) на депоније.

Тхе ОЕЦД чак извештава да се само девет одсто пластичног отпада рециклира. Тренутно постоје три врсте хемијске рециклаже.

Пиролиза

Пиролиза загрева материјале који се могу рециклирати при високој температури, термичком разградњи без кисеоника у распону од 752 до 1.472 степена Фаренхајта. То је уобичајено у управљању сложеном пластиком. Процес их разлаже на молекуларни ниво и враћа у рециклирано био-уље, син-гас или нуспроизводе дрвеног угља. Нуспроизводи пиролизе су скоро истог квалитета као сирови материјали. Овај видео приказује одличну демонстрацију како хемијска рециклажа, за разлику од механичких процеса, одржава квалитет.

Тхе ФХВА наводи да амерички возачи одбаце 280+ милиона аутомобилских гума годишње, али произвођачи не могу безбрижно да користе одрживу, али небезбедну гуму пренамену. Биг Атом Тире Рецицлинг решава овај проблем кроз пиролизу. Његов тим хемијски разлаже отпадне гуме на сирову нафту и пластику, које могу послужити као сировина за потпуно нове, поуздане гуме за путеве.

Гасификација

Гасификација је термохемијски процес рециклаже који загрева материјале који се могу рециклирати на 1.472 до 2.192 степена Фаренхајта са ограниченим кисеоником. Разграђује искоришћену пластику, биомасу и органски отпад. Али за разлику од пиролизе, овом сложеном систему је потребна много топлија температура да би се створила топлота, електрична енергија и синтетички гас (сингас). Гасификација такође представља ефикасан начин за генерисање чисте енергије из одбачених рециклажних материјала. Потрошња фосилних горива би опала широм света када би људи добијали енергију из соларних панела и рециклираног отпада.

Солволиза

Солволиза је термохемијски процес ниске температуре који раствара материјале који се могу рециклирати у специјалном растварачу на 212 до 572 степена Фаренхајта. То је ефикасан начин за рециклирање полиестера или полиуретана. Објекти за управљање отпадом обично шаљу ове врсте мешовитог пластичног отпада на депоније јер не могу да издрже механичку рециклажу.

  Како избрисати профиле на Хулу-у

Наравно, солволиза такође прихвата биоматерију и органски отпад. Најчешћи нуспроизводи солволизе укључују гориво, олигомере и мономере. Ови рециклирани материјали су разноврсни; произвођачи могу да их користе за производњу квалитетних пластичних производа, етанол алкохола и мазива.

Док су пиролиза, гасификација и солволиза супериорни у односу на механичке системе за рециклажу, само неколико објеката за управљање отпадом може да инвестира у њих. Нажалост, скупи су за куповину и одржавање. Можда ће проћи деценије пре него што постану стандардне технологије рециклирања широм света.

3. Обрнути аутомати

Заслуге за слике: Доналд_Трунг/Викимедиа Цоммонс

Машине за обрнуту продају (РВМ) промовишу рециклирање тако што подстичу људе да одлажу материјале који се могу рециклирати (нпр. празне стаклене посуде, пластичне боце и алуминијумске лименке) за награду. Обично дају купоне, дисконтне картице или готовину. Само убаците материјале који се могу рециклирати у машину, сакупите своје награде и она ће аутоматски разврстати ваш отпад за вас. Највеће ограничење РВМ-а је то што су избирљиви са рециклажом коју прихватају. Пошто већина објеката за управљање отпадом још увек користи механичке процесе, не могу да ризикују да добију контаминиране материјале за рециклажу који би могли завршити на депонијама.

Малопродајни брендови имитирају исти концепт подстичући потрошаче да рециклирају одређене артикле. Узмимо Апплеов процес рециклирања као пример. Подстиче кориснике да депонују своје старе Аппле уређаје у замену за посебне промоције и попусте.

4. Отпад у енергију (ВтЕ)

Васте-то-Енерги рециклира комунални, индустријски и пољопривредни отпад путем контролисаног сагоревања на високим температурама. Она производи чисте нуспроизводе енергије (нпр. топлоту и електричну енергију). У већем обиму, ВтЕ технологије би могле помоћи да алтернативни енергетски ресурси постану доступнији.

Док ВтЕ и гасификација прате исти процес и производе исте нуспроизводе, имајте на уму да користе различите технологије. Гасификација загрева отпад у ограниченом кисеонику, док ВтЕ директно спаљује материјале који се могу рециклирати. Такође, ВтЕ не може да производи сингас.

  Монитор коришћења рачунарске мреже, миша и тастатуре са топлотним мапама

5. Рециклирање литијум-јонских батерија

Са растућом зависношћу друштва од уређаја на електрични погон као што су паметни телефони, скутери и електрични аутомобили, потражња за литијум-јонским батеријама стално расте.

ИЕА извештава да је потражња за електричним возилима порасла са 330 на 550 ГВх у 2022. И док су литијум-јонске батерије вероватно мање штетне од фосилних горива, њихова масовна производња ће ненамерно покренути више рударских пројеката.

Најбољи приступ је да следите одрживије системе рециклаже. Објекти за одлагање батерија и рециклажу треба да изврше ове процесе како би произвођачи литијум јона могли да престану да се ослањају на првобитне материјале.

Пирометалургија

Пирометалургија спада под пиролизу. Укључује загревање рециклираних батерија у контролисаним просторима на високим температурама са мало или без кисеоника. Постројења за рециклажу могу извући различите земљане метале након распадања. Главни недостатак пирометалургије је то што током процеса грејања емитује азот-оксид и сумпор, а објекти треба да контролишу ове емисије.

хидрометалургија

Хидрометалургија је супротна од пирометалургије. То је процес ниске температуре који раствара рециклиране батерије у посебном раствору. Постројења за рециклажу такође извлаче земљане метале након распадања. Највећи проблем хидрометалургије је што производи отпадне воде, које објекти морају безбедно и пажљиво одлагати.

Директно рециклирање

Директно рециклирање је механички процес у коме се истрошене батерије рециклирају и обнављају. То је јефтин, приступачан систем. Само имајте на уму да обновљене батерије више нису прикладне за своју првобитну предвиђену функцију – можете их користити само као резервни извори напајања.

Технолошки напредак ће наставити да унапређује системе за рециклажу

Стопе рециклаже широм света неће се побољшати преко ноћи. Домаћинства, приватна лица, невладине организације и владина тела морају радити на коришћењу ефикасних технологија рециклаже и покушати да их интегришу у локалне политике управљања отпадом. Превише напредних система за сортирање се још увек недовољно користи. Само имајте на уму да ефикасни системи за рециклажу само ублажавају штету од растућег друштвеног проблема отпада. Сви би се и даље требали фокусирати на елиминацију пластичних производа за једнократну употребу.