Колико је биткоина заувек изгубљено и како је изгубљено?

Кључне Такеаваис

  • Изгубљени биткоин се односи на БТЦ који тренутни власник не може да лоцира, било зато што је заборавио свој приватни кључ или је изгубио свој хардверски новчаник.
  • Процене сугеришу да је око 6 милиона БТЦ, или 30% залиха биткоина, неповратно изгубљено, што износи 554 милијарде долара у вредности.
  • Повратак изгубљеног биткоина је изазов, али услуге познате као ловци на криптовалуте могу помоћи у проналажењу новчаника ако корисници имају свој ИД блока и погоде лозинку. Међутим, успех опоравка није загарантован.

Док су милиони биткоина данас у оптицају, добар део ове залихе је изгубљен током година. Али како се Битцоин може изгубити? Да ли је уништен, или само седи у новчанику и чека да буде пронађен?

Хајде да истражимо како и зашто се Битцоин губи и да ли се изгубљени Битцоин икада може пронаћи.

Шта је изгубљени биткоин?

Изгубљени биткоин се односи на све Битцоине које „тренутни“ власник више не може да лоцира. Биткоини се чувају у новчаницима за криптовалуте, који долазе у више различитих облика. Можете набавити софтверске и хардверске новчанике, скрбничке и не-кастодиалне новчанике и тако даље. Али без обзира на новчаник који користите за чување биткоина, увек постоји шанса да се изгуби.

Када се Битцоин заиста изгуби, постаје неповратан. Наравно, биткоин може привремено бити изгубљен. Можда сте мислили да сте га пренели у новчаник Б, али он је још увек у новчанику А. Али ако сте потпуно изгубили траг о локацији свог Битцоин-а или не можете да приступите новчанику у коме је ускладиштен, он постаје трајно изгубљен.

Постојао је талас људи који су пријавили изгубљене Битцоин новчанике када је крипто индустрија доживела процват 2021. Многи људи су инвестирали у Битцоин пре него што је његова вредност чак достигла двоструку или троструку цифру. Неки су инвестирали још 2009. године, када биткоин није вредео готово ништа, док су други инвестирали почетком 2010-их. Битцоин није прешао границу од сто долара све до 2013. и достигао је конзистентну четвороцифрену цену тек 2017. У овом тренутку, људи су већ покушавали да ископају старе кључеве Битцоин новчаника, али крипто бум из 2021. је заиста одразио колико Битцоин је био изгубљен.

  Роботи, интернет ствари и вештачка интелигенција водећа су дигитална трансформација

Посебно значајан случај изгубљеног биткоина укључивао је Стефана Томаса, програмера софтвера који је открио да је његов стари Битцоин новчаник од преко 7.000 БТЦ вредео преко 320 милиона долара 2021. Стефан је купио Битцоин холдинг 2011. када је један БТЦ вредео мање од 20 долара. Ово би и даље била значајна инвестиција, али ништа близу вредности коју би имала деценију касније.

Томас је похранио свој Битцоин новчаник у ИронКеи флеш диск. ИронКеи захтева од вас да унесете лозинку за приступ свим подацима ускладиштеним на диску, а Томас се тога није могао сетити. Колико год се трудио, није могао да приступи свом новчанику, у којем су се налазиле стотине милиона биткоина. Томас до данас није пронашао свој новчаник.

Али ово би требало да буде решиво питање, зар не? Хајде да истражимо.

Како се Битцоин губи?

Када заборавите лозинку за друштвене мреже или банковни рачун, постоје начини да повратите или промените лозинку, што вам даје приступ свом налогу. То је зато што већину онлајн платформи поседују и њима управљају централизоване организације. Стога, они могу контролисати приступ вашем налогу и омогућити вам да повратите своје акредитиве за поновни улазак.

С друге стране, децентрализована организација нема контролу над информацијама које се чувају у мрежи. Не постоји централизовани сервер или центар података, тако да не постоји ни један ауторитет коме можете да се обратите ако нешто крене наопако.

Подаци се шире на више чворова унутар мреже, од којих ниједан нема овлашћење да мења или брише податке. Целокупна поента децентрализоване мреже је да врати контролу корисницима. То не значи да свако може да ради шта жели, али корисници могу да чувају своје податке и да говоре о томе како мрежа напредује.

Што се тиче крипто новчаника, то је сваки човек за себе у децентрализованој мрежи. Ако изгубите лозинку за новчаник, ПИН или сеед фразу, то је, нажалост, ваша.

  Како додати прилагођене мелодије звона на иПхоне са мацОС Цаталина

Изузетак је ако користите чуварски крипто новчаник, који често нуде централизоване берзе. О скрбничким крипто новчаницима брину чувари, што значи да они чувају приватне кључеве. То значи да не морате да будете одговорни за чување осетљивих информација вашег новчаника.

Колико је Битцоин изгубљено?

Готово је немогуће тачно знати колико је биткоина измакло корисницима кроз прсте од лансирања криптовалуте 2009. Међутим, милиони су сигурно неповратно изгубљени.

Инвестициони менаџер Цане Исланда Тимотхи Петерсон процијенио је да је изгубљено око шест милиона БТЦ-а, што је значајан дио од 21 милиона биткоина.

Ако је тачно, то значи да је скоро 30 процената залиха биткоина заувек изгубљено. На основу тренутне вредности биткоина, ово износи 554 милијарде долара, а све то никада неће бити надокнађено.

ИнтоТхеБлоцк је такође открио сличне податке, иако је наведено да се 29 одсто биткоина није померило пет година. Ово не значи нужно да је сав овај Битцоин изгубљен. На крају крајева, неки људи могу дугорочно ХОДЛинг (држати се за драги живот), држећи свој БТЦ у једном новчанику годинама.

Међутим, вероватно је да значајан део ове бројке представља трајно изгубљене Битцоине, посебно када се разматрају друге процене изгубљених биткоина. У првом твиту који се овде помиње, Тимоти Питерсон је поменуо а Истраживачки рад на острву Цане који наводи да се четири процента свих биткоина у оптицају губи сваке године. Ово наглашава колико се Битцоин крвари кроз губитак на сталној основи.

Како се губи Битцоин?

Пошто је толико биткоина изгубљено у дигиталном понору, морамо се запитати: како се то дешава?

1. Изгубљени приватни кључ или сеед фраза

Без обзира да ли користите софтверски или хардверски новчаник, не можете обављати трансакције без приватног кључа. Ако изгубите свој приватни кључ, не можете продати или померити своја битцоин средства, што значи да су заглављена у вашем новчанику. Овде се основна фраза, резервни део података, може користити за приступ вашем новчанику и преузимање кључа.

Без вашег приватног кључа и основне фразе, ваш новчаник је неповратан. Многи људи су изгубили приступ својој криптовалути једноставно зато што не могу да пронађу свој приватни кључ или фразу за почетак, што значи да су њихови фондови заувек изгубљени.

  Како да видите све блокиране бројеве на вашем иПхоне-у

2. Изгубљени хардверски новчаник

Ако користите хардверски новчаник (тј. физички уређај) за чување ваших приватних кључева, губитак самог уређаја може изазвати проблеме. Ако не знате своју сеед фразу и немате свој новчаник при руци, ваша средства могу бити неповратна.

Међутим, ако ваш добављач хардверског новчаника нуди замену за изгубљене, украдене или оштећене новчанике, можда имате право на замену. Обратите се свом добављачу новчаника ако се нађете у овој ситуацији да видите шта може да се уради за вас.

Да ли се изгубљени Битцоин може вратити?

Ако је извесно да је особа трајно изгубила почетни израз за свој Битцоин новчаник, онда је тај Битцоин заиста трајно изгубљен. Сеед фразе постоје као резервна опција када корисник заборави свој ПИН или лозинку за новчаник, али често не постоји резервна опција осим тога. Без ваше основне фразе, у невољи сте.

Ако знате да поседујете Битцоин, али немате појма у ком се новчанику налази, можете користити крипто ловца да га пронађете. Ловци на криптовалуте су или онлајн услуге или појединачни професионалци који вам помажу да пронађете крипто новчанике, било бесплатно или уз накнаду. Ове услуге често захтевају ваш ИД блока и погодите лозинку вашег новчаника, па се уверите да користите легитимну веб локацију која неће украсти средства која поврате.

Да ли је изгубљени Битцоин исто што и спаљени Битцоин?

Важно је не мешати губитак биткоина са спаљивањем биткоина, јер то двоје нису једно те исто.

Изгубљени Битцоин означава БТЦ средства која су случајно изгубљена. Спаљени биткоин, с друге стране, означава БТЦ средства која се намерно шаљу у неповратни новчаник.

Многе криптовалуте се систематски и у великим количинама спаљују како би се заштитиле од инфлације и одржале оскудну понуду. Међутим, Битцоин нема процес аутоматског сагоревања. Свако може да спали биткоин, али без сагоревања значајне количине, мало је вероватно да ће то утицати на вредност или оскудицу имовине.

Милијарде у биткоину можда никада неће бити пронађене

Тренутно постоје милијарде долара вредни биткоин који се не могу повратити, а постоји велика шанса да ти фондови никада неће бити. Без тачних информација, биткоин новчаник може брзо постати потпуно недоступан за власника, што значи да ће приватни кључеви који се држе унутра заувек бити ван домашаја.

Уверите се да своју лозинку за крипто новчаник и фразу за почетак чувате на сигурном како бисте спречили губитак својих Битцоин средстава.