Пратити или не пратити? Вагање иПхоне-ове функције за праћење апликација

Кључне Такеаваис

  • Праћење апликација прикупља податке о вашим активностима у оквиру апликација, пружајући персонализоване огласе и препоруке засноване на локацији за боље корисничко искуство.
  • Програмери апликација имају користи од праћења апликација тако што генеришу приход путем циљаних огласа, куповина у апликацији и премијум функција.
  • Међутим, праћење апликација угрожава приватност, доводи до циљаних и потенцијално наметљивих огласа и може да испразни батерију вашег телефона. Дакле, размотрите ове недостатке пре него што дозволите апликацијама да вас прате.

Праћење апликација је невидљива сила која обликује наша онлајн искуства, радећи на тајном задатку на прикупљању свих ваших интерактивних података са одређеном апликацијом. Када преузимате апликацију на свој иПхоне, можда сте видели искачући прозор у којем се од вас тражи да дозволите апликацији да вас прати.

Ако сте се увек питали да ли је додиривање тог дугмета права ствар, ми смо ту да решимо вашу дилему. Одмерићемо предности и недостатке праћења апликација и одговорити на велико питање: пратити или не пратити?

Шта је праћење апликација на иПхоне уређајима?

Термин праћење апликација је прилично разумљив и односи се на оно што се дешава иза кулиса када користите апликације на свом иПхоне-у. Када се крећете кроз друштвене мреже, купујете на мрежи, играте игрицу или добијате храну која се испоручује путем различитих апликација, праћење апликације ће вас пратити и прикупљати податке о вашим активностима у апликацији.

  11 Подцаст микрофони за редефинисање аудио стандарда

Обрасци коришћења апликација, колико дуго користите апликацију, ваша локација и интеракције са огласима у апликацији су неке од ствари које се прате и бележе.

Већина програмера апликација и оглашивача интегрише ову функцију у своје апликације да би стекли вредне увиде у преференције, интересовања и демографију корисника. Ово им помаже да развију своје апликације како би укључиле популарне функције и пружиле вам боље искуство. Ако вам се не свиђа, лако можете зауставити праћење појединачних апликација на вашем иПхоне-у.

Предности омогућавања апликацијама да вас прате

Зашто је праћење апликација тако интегрално у технологији данас? Па, то је углавном зато што има неколико предности и за кориснике и за програмере. У наставку ћемо разговарати о главним.

1. Персонализовани огласи

Када се ваша активност прати у апликацији, они могу боље разумети ваша интересовања и преференције. Ово омогућава апликацијама да приказују огласе релевантне за вас како бисте могли да откријете производе, понуде, услуге и садржај који вам се заиста допадају и који вам могу затребати.

Без персонализованих огласа које добијате праћењем апликација, вероватно ћете видети гомилу небитних ствари које не изазивају ваше интересовање и не губе време.

Такође је корисно за програмере апликација јер могу ефикасније да алоцирају своје ресурсе циљањем корисника са одређеним огласима са којима ће највероватније бити ангажовани.

2. Препоруке засноване на локацији

Не захтевају све апликације вашу локацију за своје услуге, али већина их тражи, обично у вашу корист. Када апликација зна где се налазите, може да предложи оближње продавнице, ресторане, продавнице, догађаје и услуге које задовољавају оно што желите и требате. Ово је посебно корисно ако путујете и желите да истражите нова места без муке.

  Генеришите политику приватности, услове, сагласност за колачиће за вашу веб локацију помоћу ових алата

Остале предности које вам праћење локације може дати укључују ажурирања испоруке хране, саобраћај у реалном времену и временске услове око вас како бисте се могли унапред припремити. Можете да искључите услуге локације на свом иПхоне-у ако не желите да апликације виде вашу локацију.

3. Монетизација

Ово је вероватно највећи разлог зашто програмери апликација тако широко укључују праћење апликација. Без тога, не би добили никакву новчану корист од бесплатних апликација које су развили, због чега су њихови напори били узалудни.

Када могу да прате шта су корисници заинтересовани, програмери могу да раде на генерисању прихода путем циљаних огласа, куповина у апликацији, чланства и премијум функција. Ово им даје довољно да наставе да креирају бесплатне услуге за кориснике, тако да на крају сви добијају.

4. Повратне информације за програмере

Можда никада нисте на то гледали из ове перспективе, али постајете део процеса развоја апликације само коришћењем и омогућавањем праћења апликације. Ваша интеракција са апликацијом је одличан начин да програмер сазна како њихова апликација функционише.

Они могу да идентификују све што треба побољшати, исправити грешке, побољшати кориснички интерфејс и одредити када апликација треба да се ажурира. На крају дана, апликација ће вам бити лакша и боља за коришћење, а све захваљујући подацима које сте дали.

Недостаци дозвољавања апликацијама да вас прате

Прича никада није потпуна без одмеравања лошег и доброг. Да бисте били потпуно свесни за шта се одлучујете, важно је да знате његове недостатке. Овај одељак ће укратко прегледати недостатке праћења апликација и зашто то није свачија шоља чаја.

1. Ваша приватност је угрожена

Приватност је данас једна од највећих дилема технолошког света. Границе између заштите информација и пружања погодности постају све нејасније, а неповерење је у порасту. Аппле је био на бољем крају ствари уводећи транспарентност праћења апликација у иОС како би спречио апликације да вас прате ако то не желите.

  ОКР у односу на КПИ: објашњене разлике

Ако одлучите да дозволите апликацијама да вас прате, знајте да ваши навике прегледања, локација, употреба апликације, па чак и неки лични подаци могу бити доступни ентитетима. Увек постоји шанса да ваше информације падну у погрешне руке и да буду злоупотребљене, излажући вас одређеним ризицима, колико год они били минимални.

2. Циљани огласи

Иако су персонализоване рекламе прилично корисне на различите начине, можда ћете бити бомбардовани тоном огласа, који могу бити иритантни и наметљиви. Непрекидно гледање огласа о стварима које сте можда тражили такође може изазвати неугодност код корисника због анализе и може се посматрати као манипулативна пракса.

Штавише, видећете само одабрани жанр огласа које апликација сматра релевантним за вас. Ово може довести до недостатка изложености и разноликости, ограничавајући оно што можете видети и открити.

3. Пражњење батерије

Континуирано праћење је процес који троши значајну количину батерије и енергије, посебно ако захтева да се омогући и услуга локације. Нико не жели да остане без батерије у незгодним тренуцима, а стално праћење апликација може учинити управо то.

Стално празњење батерије и трчање около у потрази за пуњачем представља гњаважу, а дугорочно може и умањити здравље батерије. Онемогућавање праћења апликација је један од многих начина за одржавање здравља батерије вашег иПхоне-а.

Будите паметни у вези са апликацијама које вас могу пратити како бисте могли да добијете оно што вам је потребно, а да истовремено сачувате батерију.

Да ли је праћење апликација вредно својих предности?

Праћење апликација доноси приход за већину апликација; стога је саставни део света технологије. Револуционирао је начин на који апликације функционишу како би повезале свет и доноси вам персонализоване огласе и препоруке засноване на локацији како бисте имали најбоље могуће искуство.

Нажалост, то долази по цену потенцијалног угрожавања ваше приватности и пражњења батерије, заједно са препреком за високо филтрирано искуство прегледања.