Шта је електрични моноцикл (ЕУЦ)?

Кључне Такеаваис

  • Електрични моноцикли револуционишу транспорт својим футуристичким дизајном и еколошком прихватљивошћу, пружајући јединствено и забавно искуство вожње.
  • Напајају их електрични мотор и батерија, елиминишући потребу за педалирањем и олакшавајући људима да путују на кратке удаљености без додатног напора.
  • Електрични моноцикли су практични за различите сврхе, укључујући градско путовање, превазилажење проблема са паркирањем и истраживање неравних терена, док нуде карактеристике као што су вешање, преносивост и технологија самобалансирања.

Са својим футуристичким дизајном, еколошком прихватљивошћу и јединственом функционалношћу, електрични моноцикли револуционишу начин на који се људи крећу.

Али шта је заправо електрични моноцикл и да ли је вожња једног од ових чуда на једном точку заправо безбедна за обичне људе?

Како раде електрични моноцикли?

Електрични моноцикл је лично електрично возило (ПЕВ) намењено да га користи један возач. Такође се назива и електрични моноточак због његовог дизајна са једним точком. Електрични мотор покреће електрични моноцикл, тако да не морате да педалирате. Иако су педале доступне на бочним странама точка, оне се користе за стајање возача. Јахач тада може да контролише кретање возила, путању и равнотежу користећи покрете тела.

Главна разлика између електричног моноцикла и конвенционалног је у томе што се електрични моноцикл покрећу електричним мотором и батеријом уместо ваших мишића. То значи да не морате да напрежете мишиће педалирајући. Иако љубитељи фитнеса ово могу сматрати преваром, то олакшава задатак људима који желе да путују на кратке удаљености без додатног напора.

Кредит за слику: У покрету

Електрични моноцикл се ослања на уграђену матичну плочу опремљену жироскопима за мерење и регулисање различитих углова као што су предњи, задњи, леви и десни. Жироскопи играју кључну улогу у одржавању равнотеже повећавајући или смањујући брзину мотора како би компензовали било какве промене угла и спречили да се моноцикл не спотакне током вожње. Овај метод самобалансирања назива се жиростабилизација.

  Исправите грешку ИоуТубе мреже 503

Електрични моноцикл је прилично паметан и осећа покрете да би функционисао. Ако желите да зауставите моноцикл, можете то учинити једноставним нагињањем уназад, што ће променити ваш угао на начин који жироскоп детектује и каже мотору да успори и заустави.

Чак су и точкови моноцикла робусни по дизајну, што значи да се могу користити на различитим теренима као што су снежне стазе, мокри путеви због кише или чак благо неравне улице. Док век трајања батерије зависи од многих фактора, моноцикл обично траје неколико сати са једним пуњењем. Када се батерија испразни, можете је укључити преко ноћи, а ујутро ће бити потпуно напуњена.

На пример, наш преглед ИнМотион В12ХТ открио је да ЕУЦ-у треба око девет сати да се напуни, док се ИнМотион в13 Цхалленгер пуни од 0 до 100% за око шест сати ако користите један пуњач од 5А и пола тог времена ако користите два пуњачима. Иако ово може изгледати као много, релативно је брзо у поређењу са другим моделима моноцикла.

Иако постоји мала крива учења за његов рад, када га савладате, моноцикл постаје лак за маневрисање и омогућава забавно искуство вожње.

Ко може да користи електричне моноцикле?

ЕУЦ-ови могу бити корисни из много практичних разлога. Углавном се користе за путовања на кратке удаљености у урбаном или приградском окружењу. Могу их користити и људи који имају проблема са паркирањем, јер се лако могу носити и чувати у ормару или ормарићу. Еколошки свесни људи који желе да њихови угљенични отисци буду што је могуће мањи, такође ће сматрати да су ЕУЦ примамљива перспектива. Док електрични аутомобили и бицикли такође испуњавају овај посебан захтев, чак и најјефтинија електрична возила могу бити веома скупа у поређењу са моноциклом.

  Шта су ЦхатГПТ додаци [+8 Usage Examples]

Поред тога, људи који живе на неравном терену сматрају да су ЕУЦ корисни за пењање по брдима и вожњу по грубим путевима. Наравно, моноцикл ће бити ваш најбољи пратилац ако волите авантуре и забавне вожње!

ЕУЦ-ови су легални у већини држава у САД, а становници ових држава могу их слободно користити. Неке државе, попут Аљаске или Алабаме, захтевају посебну возачку дозволу за коришћење ових возила. Хаваји захтевају да региструјете свој ЕУЦ у локалној градској скупштини.

Међутим, постоји неколико места где су ЕУЦ илегални, укључујући Њујорк и Калифорнију, између осталих. То је зато што се вожња ПЕВ-а са мотором већим од 1.000 вати сматра безбедносним ризиком на овим местима, а ЕУЦ мотори могу достићи и до 2.000 вати.

Карактеристике електричног моноцикла

ЕУЦ има много карактеристика које га чине практичним возилом за возаче:

  • Вешање: Неравнине на путу или мање скокове негирају ваздушни или опружни амортизери на новијим моноциклима. Ово осигурава да ваша вожња буде глатка и удобна, чак и на неравном терену.
  • Батерија: Литијум-јонске батерије покрећу електрични мотор на моноциклу. Могу се пунити и такође се користе за напајање светла и контролне плоче. Кредит за слику: У покрету
  • Преносивост: Уницикли су дизајнирани да буду изузетно лагани и компактни, тако да се могу складиштити и носити без муке када их не возите. Неки модели су тежи, али су опремљени уграђеним постољима тако да се могу лако паркирати.
  • Технологија самобалансирања: Да би одржали равнотежу и спречили да возач падне, моноцикли користе најсавременију технологију самобалансирања. Ово је иста технологија која се користи у самобалансирајућим ховербордовима или Сегвејима. Кредит за слику: У покрету
  • Гуме: Већина модела моноцикла користи уличне гуме ширине од око 2,125 до 3 стопе. Међутим, имајући у виду теренске терене као што су трава, шљунак, блато и прљавштина, неки модели користе квргаве оффроад гуме за своју повећану вучу.
  • Брзина и домет: Максимална брзина коју моноцикл може постићи зависи од његовог модела. Док неки врхунски модели могу достићи брзину до 90 км/х или више, већина обично ради у опсегу од 20 км/х. Домет такође варира због различитих фактора који утичу на капацитет батерије, али можете очекивати око 20-200 км са једним пуњењем.
  Најбољи ПС3 емулатори за ваш рачунар

Ове опште карактеристике чине ЕУЦ паметним избором из практичних и економских разлога. Различити модели ЕУЦ-а имају додатне карактеристике које их чине бољим и паметнијим од претходног модела. На пример, ИнМотион В11 ЕУЦ има трајни мотор од 2200 В. У нашем прегледу ИнМотион В11 ЕУЦ открили смо да његова батерија траје цео дан, плус долази са дуплим портом за пуњење, уграђеним системом хлађења и дугметом за заустављање окретања за привремено угађање мотора.

Кредит за слику: У покрету

Колико кошта ЕУЦ?

Цена електричног моноцикла може увелико варирати у зависности од фактора као што су бренд, карактеристике и спецификације. Почетни модели могу почети око 500 долара, док врхунски или специјализовани електрични моноцикли са напредним функцијама могу да се крећу од 1.000 до преко 2.000 долара. Неопходно је узети у обзир факторе као што су трајање батерије, снага мотора, квалитет израде и додатне карактеристике када одлучујете који електрични моноцикл да изаберете. Цене се такође могу мењати током времена како се пуштају нови модели и технологија напредује.

Електрични моноцикли су будућност путовања

Електрични моноцикли су разноврсна и економична инвестиција. Ако сте неко ко путује само на кратке удаљености и има буџет, електрични моноцикл би требало да буде ваш избор. Имају многе карактеристике које их чине практичним и веома прилагодљивим возилом.

Иако захтева мало вежбе да бисте схватили ствари, самостабилизујуће карактеристике возила осигуравају да ћете савладати вожњу у трену. Пуњиве батерије су дуготрајне, а брзине су завидне и за возило личне класе.