Шта је процедурални свет у видео играма?

Можда сте чули за процедурални свет ако сте страствени играч. Али шта је то тачно? И како то утиче на вашу игру?

Дакле, хајде да истражимо шта је процедурално генерисани свет, како функционише и неколико примера игара које користе ову технологију.

Шта је процесно генерисање?

Већина игара има ручно креиране светове, попут серије Гранд Тхефт Ауто и Цалл оф Дути. То значи да ће свака учитана игра изгледати исто, без обзира колико пута је играте.

Иако је ово кључно за игре које опонашају стварност или за еспортске наслове који се фокусирају на вештину играча, то такође значи да можете играти игру само толико пута док вам не досади. Штавише, велика ручно креирана мапа значи велику датотеку игре. На пример, ГТА В Сан Андреас — рекреација јужне Калифорније — има 95 ГБ.

Дакле, да би уштедели простор и направили јединствену мапу за сваку игру, програмери су користили процедурално генерисање. Уместо да граде мапу део по део, процедурално генерисане игре користе алгоритам за креирање својих светова.

То значи да чак и ако играте игру више пута, наслов ће вам пружити јединствено окружење са сваким играњем. Штавише, процедурална генерација није ограничена на креирање физичког света игре. Програмери га такође користе тако да ће њихове игре имати јединствене дијалоге, приче, па чак и НПЦ одлуке.

  10 најбољих караоке машина за вашу следећу кућну забаву

Како функционише генерисање процедура?

Генерисање процедура почиње са алгоритмом и семеном. Ово је основа онога што покушавате да направите и игра ће то користити као шаблон за креирање. Као што је Кс-Теам блог како каже, семе је „ДНК за специфичну копију свега што покушавате да произведете процедурално“.

На пример, можете користити људско тело као семе ваше процедуралне генерације. Затим можете увести променљиве у свој алгоритам, тако да ће коначни производ увек изгледати као особа, али ће имати јединствене карактеристике са сваким покретањем.

Са процедуралним генерисањем, ваше семе осигурава да добијете жељени резултат са сваким покретањем вашег алгоритма, док вам ваше варијабле дају јединствене резултате. Ако упарите своју променљиву са генератором случајних бројева или РНГ-ом (шта је РНГ?), потенцијално бисте могли да направите апсурдно велики или чак бесконачан број варијација за своју игру.

Које игре користе процедурално генерисање?

Многи наслови користе процедурално генерисање за своје наслове. У ствари, овај метод стварања светова игара постоји од 1978. године, са увођењем у Бенеатх Аппле Манор и Рогуе 1980. године.

Дакле, ево неколико модерних наслова који користе овај метод приликом креирања сесије игре.

Ничије небо

Кредит за слику: ПлаиСтатион/ЈуТјуб

Овај наслов је једна од најбољих игара за истраживање свемира данас захваљујући коришћењу процедуралне генерације. Његови програмери су користили ову технику да креирају преко 18.000.000.000.000.000.000 (да, то је 18 нула) планета које можете истражити у свету игара.

Због ове технике, свака планета има свој јединствени екосистем — укључујући биљке, животиње, климу, па чак и ванземаљске врсте са којима се можете бавити трговином или борбом. Упркос овом огромном свету игара, игра има само 15 ГБ.

  21 идеја за билтен да задивите своје читаоце

Цивилизација ВИ

Заслуге слике: Цивилизација Сида Мејера/ЈуТјуб

Док франшиза Цивилизатион има неколико мапа заснованих на регионима света и једну карту целог света, главни режим игре користи процедурално генерисање за креирање јединствених мапа. Дакле, кад год започнете насумичне игре, загарантован вам је јединствен свет.

Ова карактеристика Цивилизатион чини веома реплаиабле. Чак и ако играте игрице неколико година, свака сесија ће бити изазов. Зато је Цивилизатион ВИ, најновије издање франшизе, једна од најбољих офлајн игара које можете да играте на иПад-у.

Руст

Кредит за слику: Фацепунцх/ЈуТјуб

Руст је једна од најбољих игара за истраживање и израду због својих масивних и јединствених мапа. Ове процедурално генерисане мапе обезбеђују да је свака мапа јединствена, са природним и вештачким карактеристикама насумично постављеним у свакој итерацији.

Играјте у јединственим световима игара створеним процедуралним генерисањем

Иако процедурална генерација постоји деценијама, она је и даље одлична техника за генерисање јединствених светова игара у најновијим насловима. Дакле, ако тражите игру коју можете да играте изнова и изнова, потражите ону која садржи процедурално генерисану мапу.