Шта је виртуелни именик и како га креирати?

Сазнајте основе и функционално знање о концепту виртуелног директоријума, као и како да га направите у овом супер сажетом и лако разумљивом водичу.

Услуга виртуелног именика је кључна за средња, стартуп и предузећа која руководе многим корисничким профилима својих запослених у различитим апликацијама. То је зато што не можете дозволити било коме да приступи вашем интранету, интернету и ресурсима сервера на лицу места.

Морате да поједноставите такав приступ и контролишете потрошњу информација у складу са улогама и пројектима запослених. Међутим, запослени могу да креирају много софтвера, веб локација и корисничких налога сервера током свог животног циклуса да би обављали свој посао.

Користећи ефикасан виртуелни сервер директоријума, добијате један извор истине за многе корисничке налоге повезане са неколико запослених. Олакшава модерне системе за приступ садржају на радним местима предузећа као што су ЛДАП, ИАМ, Сингле Сигн-Он (ССО) и тако даље. Ако нисте сигурни шта је виртуелни именик и како може да помогне вашем послу или каријери, наставите да читате!

Шта је виртуелни именик?

Сервер виртуелног директоријума или виртуелни директоријум је архитектонски протокол за управљање приступом идентитету (ИАМ). Он пружа предузећима јединствен и консолидован поглед на ИАМ информације ускладиштене у различитим неповезаним репозиторијумима података. Као системски администратор, не морате да преносите апликацију и кориснике на једну инфраструктуру да бисте им дозволили да приступе потребном садржају за обављање послова на својим позицијама.

Једноставно креирате позадински слој апстракције на својој матичној апликацији или серверу тако што ћете применити виртуелни директоријум. Тада ВДС аутоматски решава све захтеве на основу различитих типова корисничких налога организације. На пример, запослени у вашој организацији може имати четири различите врсте информација за пријаву, као што је наведено у наставку:

 • Низ бројева као ИД запосленог
 • Пословна адреса е-поште из Мицрософт 365 или Гоогле Воркспаце-а
 • Физички сигурносни штап ради као двофакторска аутентификација
 • Једнократна корисничка имена веб локација или апликација које запослени могу сами да генеришу

ВДС може да управља свим овим различитим типовима корисничких налога и акредитива за пријаву. Иако су намена и одговарајуће апликације за ове корисничке профиле различите, ВДС обезбеђује да запослени добије приступ одговарајућим ресурсима без излагања неодобрених пословних ресурса.

Виртуелни директоријум такође функционише као посредно спремиште података о идентитету, па се стога често назива ЛДАП (Лигхтвеигхт Дирецтори Аццесс Протоцол) средњи софтвер. Он обједињује и прикупља информације о идентитету из различитих апликација и извора као што су следећи:

 • Пословне или јавне базе података
 • ЛДАП директоријуми
 • Пословне или јавне апликације
 • Веб апликације, веб услуге и веб локације
  9 најбољих комплета кода са АИ за продуктивни развој

Зашто предузећа преферирају виртуелни именик?

Организације којима је потребан приступ безбедним апликацијама и другим пословним ресурсима користе виртуелни директоријум јер је то знатно корисније и ефикасније од конвенционалних решења за репликацију директоријума.

ВДС може да синхронизује податке о идентитету у различитим репозиторијумима података без потребе за компатибилношћу апликација. Штавише, за разлику од конвенционалног алата за репликацију директоријума, виртуелни директоријум може динамички да преузме и нормализује податке о идентитету из неповезаних складишта података.

Традиционални системи засновани на репликацији директоријума пате од великих проблема као што су ограничења скалабилности, проблеми са ширењем података о идентитету, безбедносне рањивости и још много тога.

Пошто се ВДС понаша као међувера између софтвера или апликације и контејнера или оперативног система где треба да га покренете, он не носи оптерећења попут кашњења ширења, проблема скалабилности итд.

Како функционише виртуелни именик?

Постоје два примарна елемента у алату виртуелног директоријума. Први је ВД сервер. Клијентске апликације и радне станице се директно повезују на овај сервер. Други је ВД менаџер. То је интерфејс за управљање заснован на радној површини (УИ) за конфигурацију сервера, који углавном користе ИТ администратори.

Долазни корисници било које пословне апликације повезују се на ВД сервер. Протоколи за аутентификацију као што су ЛДАП, ДСМЛ (Дирецтори Сервицес Маркуп Лангуаге), ХТТП, итд., решавају захтев за приступ следећем нивоу протокола за аутентификацију.

Имаге Цредит: Орацле

У другом нивоу, протоколи за аутентификацију специфични за апликацију преузимају захтев корисника. За пословне апликације, ЛДАП преусмерава кориснике на захтеване апликације. С друге стране, ЈДБЦ (Јава Датабасе Цоннецтивити) протокол преусмерава кориснике на пословне базе података.

Горња графика је пример ВДС алата где слике показују образац тока података од клијентске апликације или радне станице до ВДС-а.

Имаге Цредит Орацле

У горњој графики за ВДС радни ток заснован на Орацле виртуелном директоријуму (ОВД):

 • Клијентска апликација, рачунар или мобилна апликација повезује се са пословном апликацијом на серверу организације.
 • Пословна апликација затим приступа виртуелном директоријуму да пронађе, потврди аутентичност и одобри долазну везу за захтеве за ресурсе користећи ВДС као да је стандардни ЛДАП сервер.
 • ВДС трансформише ове долазне захтеве за повезивање у изворне протоколе за аутентификацију корисника за СКЛ базе података, ЛДАП, веб портале, ЕРП апликације итд.
 • ВДС затим преводи и персонализује одговор добијен од изворних извора идентитета као што су СКЛ, веб сервиси, ЛДАП, итд., и даје упутства пословној апликацији шта да ради: или одобри приступ или одбије у зависности од пословне логике.

Како направити виртуелни именик

Углавном средња и предузећа користе наменски алат за креирање и управљање виртуелним именицима. Без обзира на алат који користите, ток креирања виртуелног директоријума је као што је наведено у наставку:

Кредит за слику: Плеск

 • Пријавите се на алатку за виртуелни директоријум.
 • Посетите Веб локације и домене и потражите име домена ваше веб локације. За апликације, то би била адреса сервера на којем хостујете пословну апликацију.
 • Када сте у основном директоријуму за веб локацију или пословну апликацију, кликните на опцију Виртуелни директоријуми на ВДС алату.
 • Сада идите у директоријум у коме желите да креирате ВД и изаберите опцију Цреате Виртуал Дирецтори.
 • Када креирате ВД, морате доделити следеће:
  • Име виртуелног директоријума
  • Креирајте путању за виртуелни директоријум и доделите му физички директоријум
  • Дозволите дозволе за читање и писање. Можете да користите системе контроле приступа засноване на улогама да бисте прилагодили дозволе за читање и писање за појединачне запослене или кориснике.
  • Направите листу хипертекста за фасцикле и поддиректоријуме унутар виртуелног директоријума.
  • ВДС алат би такође требало да вам пружи опцију да евидентирате приступе ВД-у од стране ИД-ова запослених и других корисника.
  • Такође можете да конвертујете ВД у ИИС (Интернет Информатион Сервицес) апликацију ако желите да буде логички одвојен од других апликација и веб локација.
  Како да подесите иЦлоуд на свом Мац-у

Предности виртуелног именика 👍

 • Ваше пословне апликације постају брже и поузданије. Апликације не морају да обављају упите за приступ различитим базама података. ВДС алат функционише као средњи софтвер и обрађује све упите за решавање идентитета.
 • Своје пословне апликације можете учинити сигурнијим и стећи већу контролу над поверљивим подацима пословних апликација тако што ћете објединити и анализирати све ИАМ и ЛДАП захтеве преко централног ВДС алата.
 • Можете учинити ризнице података идентитета безбеднијим тако што ћете одвојити потрошаче идентитета и корисничке налоге од спремишта. Дакле, хакери имају минималне шансе да добију приступ главном ВДС алату путем пхисхинг појединачних корисничких налога.
 • Можете једноставно реплицирати ВДС у целој организацији да бисте повећали капацитет оптерећења — нема потребе за поновним радом целог система и одуговлачењем пословних операција.

Ограничења виртуелног именика 👎

 • ВД не може да мења структуру основне базе података о идентитету. Стога, ако пословна апликација захтева дубљу хијерархију или спљоштену листу идентитета, ВДС неће моћи да испуни тај захтев.
 • Неки ВДС алати не могу повезати исте кориснике који долазе из различитих пословних апликација или веб портала. Дакле, морате се распитати о овом недостатку пре него што купите ВДС алат.

Стварни случајеви употребе виртуелних именика

 • ВДС ради као спремиште података о идентитету. Омогућава предузећима да решавају захтеве за повезивање корисничких налога путем протокола као што су ЛДАП, ИАМ, САМЛ, итд., из више база података, физичких директоријума апликација и извора који нису у именику у плуг-анд-плаи методи. Ваш ИТ тим не мора да конфигурише различите апликације и базе података за све протоколе за управљање приступом.
 • Можете да централизујете улоге и налоге у спремиште података користећи пословне базе података као што је Орацле. Затим користите ВДС алат за складиштење централизованог спремишта података идентитета у Сун ЛДАП или Мицрософт Ацтиве Дирецтори. Стога ће запослени морати да памте мање корисничких налога и лозинки.
 • Предузећа такође користе ВДС алат за омогућавање јединствене пријаве (ССО) коришћењем заједничког ИД-а за пријаву на многим пословним сајтовима, апликацијама и базама података у оквиру виртуелних директоријума организације.
  Шта је пуњење акредитива? (и како да се заштитите)

Ресурси за учење виртуелног именика

Сада када сте прошли кроз неке функционалне и основне детаље о виртуелном директоријуму, испод пронађите неке ресурсе за учење за напредно знање:

Виртуелни именик Јасна и сажета референца

Ако сте мрежни инжењер или ИТ администратор дигиталног пословног субјекта, морате сада да прочитате ову књигу у виртуелном именику.

Рецимо да сте задужени за дизајнирање ВДС архитектуре за своју компанију и куповину алата који задовољава потребе. Не можете само купити било који алат. Прво, морате поставити нека радознала питања да бисте истражили могућности око виртуелних директоријума. Тако ћете знати са чим ћете се суочити и шта морате да решите када систем виртуелног директоријума буде покренут и покренут.

Књига ће вас упутити да поставите важна питања пре него што поставите или набавите ВДС. Такође, ако сте предузеће заинтересовано за развој ВДС решења, морате прочитати ову књигу да бисте открили рупе и затворили те рупе.

Књига вам помаже у следећем:

 • Најбоље праксе виртуелног директоријума
 • Дијагностиковање ВДС процеса за решавање грешака, откривање безбедносних проблема и тако даље
 • Надоградите ВДС смернице и праксе ваше компаније најновијим иновацијама и концептима у овој ниши.
 • Креирање алата за самооцењивање за ревизију статуса ВДС алата

Виртуелни именик Потпуни водич

Ако желите да постанете главни инжењер виртуелног директоријума или ИТ администратор, онда морате да погледате овај водич за виртуелне директоријуме на Амазону. То је књига за самооцењивање која вам помаже да процените или ревидирате статус сервера виртуелног именика у дигиталном пословању.

Књига је ваш главни извор за питања која морате себи да поставите када процењујете квалитет и перформансе ВДС алата. Неки примери питања на која вам књига помаже да одговорите су:

 • Каква би требало да буде комуникациона политика за успех ВДС пројекта?
 • Да ли је развојни план ВДС-а по плану или касни?
 • Које податке треба да прикупи пројекат виртуелног именика?
 • Како смањити напор за управљање ВДС-ом?
 • Како осигурати да ВДС пројекат даје резултате према очекивањима?
 • Како планирати куповину и имплементацију ВДС-а тако да трошак власништва остане у оквиру буџета?

Књига је доступна као меки повез и Киндле издање. Куповином Киндле верзије можете уживати у доживотном бесплатном ажурирању садржаја књиге док се више истраживања појављује у овој ниши. Мада, ако волите да читате физичке књиге, онда можете потражити броширано издање Виртуелног именика: Комплетан водич.

Окончање

Услуге виртуелног именика постале су незаменљиве у дигиталним предузећима где се приступ садржају и проток информација морају контролисати да би се заштитила права интелектуалне својине (ИП) и чувале пословне тајне. На тржишту је било много провајдера виртуелних сервера именика активних.

Ако одлучите да набавите виртуелни именик за своје пословање, користите горенаведене ресурсе за учење да бисте изабрали правог добављача услуга.

Ако сте рачунарски софтвер или мрежни инжењер који жели да истражује каријеру у овој нишној технологији, горе наведени ресурси за учење ће такође помоћи.

Затим проверите ове алате за администрацију и управљање Ацтиве Дирецтори.