Шта је закључавање добављача и како то избећи

Преместите своју апликацију у облак тек након што прегледате клаузулу о закључавању добављача добављача услуга у облаку. Наставите да читате ако не знате шта је то и како да то избегнете.

Модел рачунарства у облаку брзо расте. Зато што је модел прилично примамљив за ИТ компаније као што су програмери мобилних апликација, програмери веб апликација, компанија софтвер као услуга итд. Не морате да креирате робусну ИТ инфраструктуру у оквиру свог пословања.

Само се претплатите на инфраструктуру за развој апликација у облаку од добављача управљаних услуга (МСП). Ваш задатак је да развијете производ и тржиште и остварите приход. Али, проблем настаје када постојећи провајдер облака више није компатибилан са вашом апликацијом или пословним моделом или количином корисника.

Сада покушавате да преместите своје базе података и апликације у други облак. Али постојећи провајдер игра картицу за закључавање добављача да би извукао новац од вас. Овај основни модел прихода од рачунарства у облаку може бити ваша ноћна мора. Али не брините сада, јер ће вас следећи савети учинити победником.

Преглед садржаја

Шта је закључавање добављача у рачунарству у облаку?

Закључавање добављача, као што фраза сугерише, је ситуација када не можете да пређете на другог добављача за одређене услуге без плаћања накнаде за период закључавања добављачу. Такође, када пребаците услуге добављача на другог провајдера, морате да сносите трошкове подешавања услуга.

У уобичајеним пословима, као што је набавка сировина или готових производа, то није велика брига. Зато што не постоји ништа друго за подешавање осим тражења приступачног добављача услуга треће стране који може да испоручи производе у квалитету и квантитету.

Међутим, у индустрији рачунарства у облаку, то је велика брига. Када мигрирате свој софтвер, веб, мобилну апликацију, аналитику података, сервер или друге ИТ пројекте у облак, користите туђу инфраструктуру.

Тамо конфигуришете своје апликације, интерфејсе за програмирање апликација (АПИ), базе података, апликације за пословну интелигенцију (БИ) и многе друге технолошки напредне и сложене компоненте. Сада, из било ког разлога, када све ово морате пребацити на другог добављача услуга у облаку, постојећи добављач то можда неће једноставно прихватити.

Они ће од вас тражити да платите накнаду за закључавање добављача. Законски сте обавезни да то учините пошто сте потписали уговор о закључавању добављача када сте се пријавили за услуге у облаку од овог провајдера. То је уобичајена тактика данашњих провајдера облака.

  Како преузети датотеке користећи Сафари на вашем иПхоне-у или иПад-у

Закључавање добављача је такође могуће уз развој контејнерских апликација, тестирање и издавање користећи Кубернетес.

Зашто морате обратити пажњу

Постоје две главне забринутости у вези са концептом закључавања добављача. Ако планирате да се иселите пре датума завршетка закључавања добављача, плаћате огромну накнаду која би иначе могла да финансира ваше операције у облаку три до пет година. Други је најизазовнији.

Морате све да подесите од нуле када прелазите на новог провајдера инфраструктуре облака у складу са њиховим виртуелизованим системима. Овде се прича о миграцији облака, али то није шетња парком.

Стога, пре потписивања уговора о коришћењу услуга у облаку за било који ИТ пројекат, пажљиво прочитајте уговорни документ, посебно клаузулу о закључавању добављача.

Врсте закључавања добављача

У сектору рачунарства у облаку, закључавање добављача може бити на стотине врста. Зависи од креативности добављача којем нудите услуге у облаку и колико су гладни прихода. Иако не можете ништа да урадите поводом тога, пронађите неке популарне типове закључавања добављача у наставку:

#1. Закључавање добављача на основу цене

Добављач услуга у облаку може наплатити велику накнаду за имплементацију током првих дана подешавања. Касније, када мењате добављача, почињете да мислите да је улагање у накнаду за имплементацију губитак ако пређете на новог провајдера.

Неки подстандардни и похлепни добављачи облака често престају да вам наплаћују на основу стварног коришћења. Почињу да вам наплаћују месечно да бисте остварили максималан профит.

#2. Закључавање добављача који држи податке као таоце

Када пропустите било који датум плаћања, извршите касну обнову или изразите своје планове да пређете на новог добављача у облаку, постојећи провајдер може задржати ваше апликације и базе података као таоце. Они вам могу опозвати приступ подацима ваше компаније и тражити од вас да платите велику излазну накнаду.

#3. Закључавање добављача за додатне функције

Нисте добро планирали када сте бирали добављача добављача услуга у облаку пре пет година. Сада видите да други добављачи нуде уграђене могућности вештачке интелигенције (АИ) и машинског учења (МЛ). Питате свог добављача облака о овоме, а они кажу да морате платити додатне накнаде да бисте добили услуге АИ и МЛ.

#4. Закључавање добављача засновано на облаку

Неки подстандардни и мали добављачи облака могу вас приморати да користите изворне услуге. Можда се неће интегрисати са АВС-ом, Гоогле Цлоуд-ом или Мицрософт Азуреом. Ако ваша нова апликација захтева ове дестинације у облаку, онда сте у озбиљној невољи.

#5. Закључавање добављача преко дигиталних уговора

Многи обмањујући добављачи у облаку користе везу на веб страници као уговор за услугу у облаку. Они могу тајно да мењају ову веб страницу када на њу не обраћате пажњу. Дакле, првобитни уговор се мења у нешто друго што нисте прихватили.

#6. Обнова као закључавање добављача

Обнављање је једно од најсмртоноснијих закључавања добављача. Одлучили сте да останете са постојећим добављачем облака након дугог разматрања. Али, провајдер није спреман да преговара о цени обнове неколико месеци пре истека уговора.

  Како привремено паузирати е-пошту у Гмаил-у

Они ће вам послати цену за обнављање неколико дана пре истека. Сада нисте у позицији да пребаците своје операције у облаку на другог провајдера услуга.

Неки озлоглашени добављачи облака могу наметнути различите датуме обнове за сервере, апликације и базе података. Дакле, улазите у зачарани круг различитих датума обнове и не добијате прилику да промените добављача у облаку годинама.

Разлози за закључавање добављача

Примарни разлог за закључавање добављача је сталан извор прихода за добављаче услуга у облаку. Већина МСП-ова за клауд вам не наплаћује тачно како се оглашавају. Претпоставимо да добијете добар попуст и прво поставите по атрактивним ценама. Не очекујте исте цене када одете код добављача у облаку да обновите свој налог.

Током обнове, МСП обично повећава цене услуга које нуде. Од овог тренутка, МСП-ови профитирају од вашег налога претплате у облаку. Сада када сте развили многе апликације и угостили оне са платформе МСП-а, лако вас могу ставити у ситуацију да добијете откупнину.

Ако не пристанете на претерано веће цене током обнављања налога, ризикујете да изгубите године рада на развоју апликација и управљању базом података.

Други главни мотиви за закључавање добављача су:

 • Мали и подстандардни добављачи у облаку стварају велику базу клијената користећи закључавање добављача и продају свој удео већим компанијама у облаку како би зарадиле огроман повраћај улагања (РОИ) у кратком периоду.
 • Као претплатник у облаку, нисте истраживали могућности добављача пре него што сте се пријавили.

Недостаци закључавања добављача

У наставку пронађите изазове и недостатке закључавања добављача:

#1. Баријера за усвајање облака

Иако посао рачунарства у облаку расте, многа стартап предузећа и мала и средња предузећа извукла су своје апликације и базе података из облака. Ово се догодило због горког искуства са клаузулама о закључавању добављача у облаку.

Када буду сарађивали ИТ компаније ће видети да је рачунарство у облаку само још један параван за ИТ технолошки гиганте да из њих црпе новац; многи ће одбити цлоуд преко ИТ инфраструктуре на лицу места.

#2. Проблеми са апликацијом или базом података

Ако добављач у облаку не може да испоручи ресурсе и технологију у складу са најновијим достигнућима у сектору, ваше апликације и базе података неће моћи да раде онако како желите.

#3. Нема стабилности трошкова у облаку

У уговору о закључавању добављача, МСП у облаку има пуно право да промени понуду производа, планове цена, накнаде за спољни пренос података, надоградње, имплементацију АИ/МЛ, БИ услуге и још много тога.

Дакле, нисте сигурни у ком месецу ћете који рачун добити за услуге ИТ инфраструктуре у облаку. То ће вас спречити у кључном финансијском планирању у вашем пословању.

Како избећи закључавање добављача

Најбољи савети и идеје за избегавање ситуације закључавања добављача:

Претплатите се на различите добављаче облака

Ако ваше ИТ пословање захтева различита дигитална средства као што су мобилне апликације, веб апликације, е-пошта, ЕРП сервери, сервери за стриминг итд., Немојте све ово хостовати у једном цлоуд решењу. Користите различите добављаче облака да бисте смањили зависности од једног МСП-а.

  Пренесите датотеке и подешавања са старог рачунара на нови

Развијте преносиве апликације и базе података

Увек користите стандардне и унакрсно компатибилне АПИ-је, конфигурације, СДК-ове, базе података итд., за развој апликације или базе података. Тако можете лако да преместите своје апликације и базе података из једног облака у други лако.

Пажљиво прочитајте уговорну документацију

Пажљиво прочитајте уговорни документ или унајмите стручног програмера облака и менаџера који може боље да разуме услове уговора. Ако сте у реду са документом, тражите од продавца физички потписан уговор. Такође, избегавајте уговоре који кажу да продавац може да промени услове наплате и пружања услуга кад год пожели.

Обезбедите бољи уговор

Када са добављачем разговарате о потребама ваше ИТ инфраструктуре у облаку, ставите нагласак на следеће:

 • Пројекција накнада за обнављање
 • Политике обнове
 • Накнаде за додатне услуге
 • Цлоуд се надограђује како се индустрија мења
 • Казна за немогућност обезбеђивања ресурса у облаку приликом повећања
 • Стратегија изласка без накнаде када МСП није у могућности да задовољи ваше потребе

Разговарајте о трошковима преноса података

Већина услуга у облаку нуди бесплатан пренос података међу платформама. Али они ће вам наплатити премиум накнаду ако преносите податке на друге платформе у облаку. МСП не воле да разговарају о томе. Желе да га сакрију испод стотина страница уговорне литературе.

Завршите фиксну брзину преноса података на дужи рок ако вам МСП понуди опцију да преговарате. Ако планирате велико, МСП ће вам дефинитивно понудити прилагођена решења.

Интерна резервна копија

Немојте се само ослањати на све ове добављаче облака. Подесите секундарни резервни сервер на лицу места да не дођете у ситуацију са откупнином.

Примери закључавања добављача

У наставку пронађите неколико популарних примера закључавања добављача у рачунарству у облаку:

#1. Изгубљена прилика за уштеду

Гоогле Цлоуд (ц2-стандард-4) ВМ у САД кошта око 0,25 УСД по сату за 4 језгра ЦПУ-а и 8 ГБ меморије. Његов конкурент, АВС, нуди скоро сличне карактеристике у ц6г.кларге за близу 0,20 УСД по сату. Ако имате уговор о закључавању добављача са Гоогле Цлоуд-ом, не можете уживати у уштедама које нуди АВС.

#2. Продавац није у могућности да пружи услуге

Пожар у центру података у ОВХцлоуду уклонио је неколико европских веб локација 10. марта 2021. Овај инцидент је утицао на неколико критичних веб локација и апликација владиних агенција, банака, новинских кућа и е-трговине. Ако сте закључани добављача и немате резервну копију, у озбиљној сте невољи.

#3. Накнаде за пренос података

Већина провајдера услуга у облаку наплаћује изузетно високе накнаде приликом преноса података на платформу треће стране или ваше сопствене сервере на лицу места. Тајни интерни документ АВС-а из 2019. године, који је анализирао Тхе Информатион, сугерише да је АВС наплаћивао следеће накнаде за пренос података својим клијентима:

 • Аппле: 50 милиона долара
 • Пинтерест: око 30 милиона долара
 • Нетфлик: 20 милиона долара

Завршне речи

До сада сте прошли кроз детаљну дискусију о концепту закључавања добављача у индустрији рачунарства у облаку. Провајдери управљаних услуга инфраструктуре облака лобирају за закључавање добављача како би осигурали стабилан ток прихода. Без обзира да ли платформа ради за вас или не, морате платити највише долара.

Ако имате превише средстава, срећно са моделом закључавања добављача. Али, ако сте ИТ бизнис у расту и морате пажљиво да користите своју инвестицију за режијске трошкове као што је ИТ инфраструктура у облаку, држите се даље од закључавања добављача.

Користите горње савете да бисте креирали планирани приступ за претплате на рачунарство у облаку. Направите равнотежу између јавних и приватних инстанци рачунарства у облаку за различите апликације и базе података. Најважније, не стављајте све апликације и базе података под један облак.

Овде пронађите више изазова и ризика у рачунарству у облаку.