Шта су алткоини и зашто би требало да вас брига?

Алткоини, термин који потиче од „алтернативе“ и „цоин“, односи се на групу криптовалута које постоје као алтернатива Битцоин-у. Као прва децентрализована, пеер-то-пеер дигитална валута, Битцоин је омогућио појаву бројних криптовалута.

Док Битцоин остаје прва и најпознатија дигитална валута, појава алтцоина је значајно порасла последњих година.

Многи алтцоини теже да понуде конкурентске предности и иновативна решења за решавање уочених недостатака Битцоин-а. Ове алтернативне валуте имају за циљ да обезбеде побољшања у односу на Битцоин, као што су веће брзине трансакција или повећана безбедност.

Како алткоини револуционишу крипто свет брзином, одрживошћу и скалабилношћу

Биткоин је први представио свету Сатоши Накамото, чији идентитет још увек није познат. Бела књига о биткоину је упознала свет са концептом децентрализоване, неповерљиве, пеер-то-пеер готовинске мреже која се налази на блокчејну користећи технологију дистрибуиране књиге (ДЛТ).

Са хиљадама криптовалута које преплављују тржиште, вреди испитати зашто Битцоин остаје претеча у крипто индустрији.

Од свог почетка 2009. године, биткоин је нагло скочио од једноставне куповине пице до рангирања као шесте по величини валуте на свету. Међутим, свет криптовалута се протеже далеко даље од само биткоина. У деценији од свог рођења, крипто индустрија је доживела експлозиван раст у броју доступних криптовалута.

ЦоинГецко наводи преко 12.000 криптовалута које нису Битцоин, а свака служи различитим сврхама, од управљања до покретања пророчишта података.

Битцоин и алтцоин се разликују у различитим аспектима. Битцоин-ов механизам за доказ рада, који се користи за креирање његових блокова, може бити енергетски интензиван и дуготрајан. Насупрот томе, алтцоини су прихватили прооф-оф-стаке чинећи њихов процес валидације ефикаснијим и мање енергетски интензивним.

Поред тога, могућности паметног уговора Битцоин-а имају ограничења, али алтцоинс имају за циљ да одговоре на ове критике нудећи одрживија и скалабилнија решења.

Врсте алткоина

Како се крипто пејзаж проширио изван почетка Битцоина, појавили су се многи алтцоин пројекти, сваки са својим посебним карактеристикама и случајевима употребе. Ови новчићи настоје да се одвоје од оригиналне криптовалуте у распону од алтернативних механизама консензуса до решавања специфичних проблема.

Без обзира на њихов ниво усвојености, алтцоинс са најбољим учинком вођени су циљем да понуде шире апликације изван домена мем кованица. Алткоини се могу широко категорисати на основу њиховог случаја употребе.

#1. Стаблецоинс

Стаблецоинс су нова врста алтцоина који обећавају стабилност цена, што их чини атрактивном опцијом за оне који траже уточиште од нестабилне природе криптовалута. Вредност стабилних кованица је обично везана за фиат валуте као што су ЕУР, ГБП и УСД или за физичку имовину као што је злато.

  Гледајте ИоуТубе видео са ограниченим узрастом без пријављивања тако што ћете изменити УРЛ

Одређени стабилцоини такође користе алгоритме за прилагођавање својих цена као одговор на промене потражње и понуде.

Ова дигитална средства су дизајнирана да смање укупну волатилност повезивањем њихове вредности са корпом роба која служи као резерва у случају флуктуације цена или волатилности.

За разлику од традиционалних криптовалута, вредност стабилних кованица се креће у ограниченом опсегу, што их чини предвидљивијом опцијом за улагање. Неки од најпопуларнијих и најтраженијих стабилних кованица су Тетхер (УСДТ), УСДЦ Цоин (УСДЦ) и Даи (ДАИ).

#2. Безбедносни токени

Такође познати као дигиталне хартије од вредности или токенизована имовина, безбедносни токени су начин да се представља власништво над имовином у стварном свету као што су акције, обвезнице, некретнине и роба.

Коришћењем блоцкцхаин технологије, ови токени омогућавају делимично власништво, повећану ликвидност и глобалне могућности трговања за ову имовину. Као и традиционалне акције, безбедносни токени често нуде капитал инвеститорима што резултира власништвом или исплатом дивиденде.

Инвеститори обично могу да добију приступ безбедносним токенима путем понуда безбедносних токена (СТО) или понуда за почетну размену (ИЕО). Похрањени у дистрибуираној књизи, сигурносни токени представљају дигитални или ликвидни улог у материјалној имовини, што их чини блоцкцхаин еквивалентним акцијама.

Без обзира да ли је у питању удео у интелектуалној својини, аутомобилу, некретнинама или другој имовини, безбедносни токени утиру пут новој ери дигиталне имовине. Популарни безбедносни токени укључују ИМПТ, Мета Мусиц, Акуариус Фунд.

#3. Меме Цоинс

Меме кованице су створене као знак популарној и често духовитој интернет култури мема. Ови новчићи се често ослањају на шалу или разиграни поглед на добро познате криптовалуте и намењени су да постану вирални, слично као и мемови којима су инспирисани.

Меме новчићи обично имају обиље или неограничену понуду, што доприноси њиховој ниској цени по јединици. Међутим, бити део веће заједнице, у комбинацији са моћи друштвеног дељења и приповедања, одржава интересовање за ову имовину живим.

Три најпопуларније меме кованице укључују Догецоин (ДОГЕ), Схиба Ину (СХИБ) и Баби Догецоин (БАБИДОГЕ). Чак су се и новчићи инспирисани славним личностима, попут новчића са темом Вила Смита, појавили на тржишту.

#4. Базирано на рударству

Алткоини засновани на рударењу су врста криптовалуте која настаје кроз процес рударења. Користећи механизам Прооф-оф-Ворк (ПоВ), ова дигитална средства се генеришу верификацијом и додавањем блокова трансакција у блоцкцхаин.

Неке од познатих криптовалута заснованих на рударењу укључују Зцасх (ЗЕЦ), Монеро (КСМР) и Литецоин (ЛТЦ).

  Како да се пријавим на Хулу са својим Спотифи налогом

#5. АИ Цоинс

Развој вештачке интелигенције бележи невероватан напредак последњих година, а њена интеграција са светом криптовалута постаје све вероватнија. ОпенАИ, који подржавају Сем Алтман и Елон Муск, креирао је ЦхатГПТ, четбот са вештачком интелигенцијом који је способан да комуницира директно на блокчејну.

Ово би могло имати широке импликације, од повећања безбедности и скалабилности до побољшања корисничког искуства и предвиђања тржишта. Поред тога, програмери могу креирати апликације и услуге користећи револуционарну технологију, што потенцијално резултира ефикаснијим и транспарентнијим системом.

Такође, АИ токени се развијају како би се обезбедила инфраструктура за пројекте вештачке интелигенције, као што су децентрализована тржишта вештачке интелигенције, управљање портфолиом засновано на вештачкој интелигенцији, предвиђања, генерисање слика, проналажење пута, аутономне организације и још много тога.

Ови токени могу такође да дају управљачка права својим власницима или да се користе за олакшавање трансакција на АИ платформи. Најпопуларнији и најпопуларнији АИ новчићи су Тхе Грапх (ГРТ), Фетцх (ФЕТ) и Оцеан Протоцол (ОЦЕАН).

Популарни алткоини

#1. Етхереум (ЕТХ)

Као друга највећа криптовалута у смислу тржишне капитализације, Етхереум, који се често назива БТЦ 2.0, прави таласе у простору дигиталне имовине. За разлику од биткоина, који ради на механизму консензуса доказивања рада, Етхереум је прешао на протокол доказа о улозима након успешне имплементације у септембру 2022. године, познат као „Спајање“.

Ова промена у механизму консензуса је омогућила да се трансакције обрађују по исплативијој стопи, како еколошки тако и економски, и отворио је свеобухватнији спектар потенцијалних употреба за блоцкцхаин технологију кроз компатибилност Етхереума са паметним уговорима.

#2. таласање (КСРП)

Риппле је платформа за плаћање која користи блоцкцхаин технологију за олакшавање међународних плаћања. Може се похвалити ефикасним, јефтиним трансакцијама и великом брзином обраде. Компанија је успоставила партнерства са многим финансијским институцијама које користе његову технологију.

Супротно популарном веровању, Риппле није криптовалута. Међутим, има токен криптовалуте под називом КСРП у који појединци могу улагати.

#3. Литецоин (ЛТЦ)

Литецоин, који се често назива Дигитал Силвер, је пеер-то-пеер (П2П) мрежа криптовалута која омогућава корисницима да брзо и приступачно преносе средства на глобалном нивоу.

Развијен као форк Битцоина, Литецоин има за циљ да одговори на три значајна изазова са којима се Битцоин мрежа суочава: споре брзине трансакција, проблеми скалабилности узроковани загушењем мреже и централизацијом рударских базена.

Предности алткоина у поређењу са биткоином

Битцоин има криптографски протокол и користи се првенствено као валута. Међутим, алтцоинс имају шири спектар функционалности и нуде разноврснији спектар покретача вредности што их чини привлачнијим за инвеститоре који желе да диверзификују своје портфеље.

 • Повећана функционалност: Алткоини нуде више функционалности него што служе само као дигитална валута. Они омогућавају нове случајеве употребе у индустријама као што су равноправне финансије, аутоматизација и изградња поверења око трансакција.
 • Разноврсни покретачи вредности: Алткоини имају различите покретаче вредности, укључујући платформе за паметне уговоре, ДеФи апликације, НФТ-ове и дистрибуиране платформе за складиштење, омогућавајући нове начине за потрошаче и предузећа за интеракцију и управљање операцијама.
 • Приступ спекулативнијој имовини: Институционално улагање у дигиталну имовину расте како би се омогућило улагање у више шпекулативних средстава изван Битцоин-а.
 • Јефтинија цена: Како интересовање за криптовалуте расте, инвеститори траже могућности алтцоина које нуде ниске цене и висок потенцијал раста.
 • Решавање недостатака Битцоин-а: Алткоини попут Етхереума и Солане су креирани да би се позабавили ограничењима Битцоин-а, укључујући скалабилност, безбедност и проблеме са трошковима.
  13 добрих ресурса за учење СКЛ-а и НоСКЛ-а

Непредвидива природа криптовалуте: Разумевање зашто се алтцоинс срушавају

Тржишта криптовалута карактерише висока нестабилност углавном зато што вредност криптовалуте није заснована на било којој материјалној имовини.

Ево неколико случајева зашто би алтцоинс пропали:

 • Недостатак подршке у стварном свету за процену суштинске вредности.
 • Висока волатилност на тржишту криптовалута.
 • Више ослањања на левериџ за финансирање куповина доводи до проблема ликвидности.
 • Мање купаца је присутно у временима активности високе продаје.
 • Институционалне потешкоће у трговању због поремећаја тржишта због великих трговина.
 • Негативан утицај државних прописа и сузбијање криптовалута.
 • Забринутост око блокаде и безбедности мреже. Повезаност са берзом и њена волатилност.

Фактори које треба узети у обзир пре улагања у алткоине

Анализа криптовалуте је кључна за процену криптовалуте јер пружа преглед циљева и стратегија пројекта. Бела књига укључује токеномију, као што је дистрибуција токена, ограничења снабдевања и информације о ковању и спаљивању токена.

Такође је кључно разумети тим који стоји иза пројекта, њихове циљеве и како планирају да их постигну. Бела књига која недостаје или има правописне и граматичке грешке треба сматрати главним знаком упозорења.

Корисност криптовалуте је још један кључни фактор који треба узети у обзир приликом улагања у криптовалуте.

Неке криптовалуте служе практичној сврси, као што је Етхереум, који се широко користи за паметне уговоре и НФТ пројекте. Децентрализоване дигиталне валуте попут биткоина такође се широко користе за плаћања и као складиште вредности.

Услужни токени, попут основних токена пажње (БАТ), служе специфичној сврси, као што је плаћање огласа у Браве претраживачу. С друге стране, неки новчићи, попут кованица меме, постоје као шале и можда немају одрживу вредност.

Разумевање ризика и доношење информисаних инвестиционих одлука на крипто тржишту је важно.

Да закључимо, регулисање криптовалута у економијама може донети значајне користи. У будућности, кључно је избалансирати напредак у дигиталној имовини уз истовремено ублажавање ризика кроз одговарајућу регулативу.

Такође можете истражити најбоље Веб 3.0 криптовалуте и дигитални новчаник.