Шта значи „Мета“ у игрицама? И треба ли га послушати?

Кључне Такеаваис

  • Метас може помоћи да игре буду свеже и да уведу нове методе играња, користећи конзистентна ажурирања и подешавања.
  • Моћна мета може да изобличи игру, стављајући играче у неповољан положај ако је не прате.
  • Да ли треба да пратите мета или не зависи од вашег уживања и испуњења у игри.

Ако сте икада играли онлајн игру, велика је шанса да сте чули за термин „мета“. Метас може да направи или разбије онлајн игру, али може бити тешко схватити шта је, тачно, мета. Дакле, хајде да истражимо шта је мета и да ли треба да је пратите.

ОпенАИ / МакеУсеОф

Дизајнирање игре за више играча је тешко. У идеалном случају, игра треба да пружи играчима пуно опција на располагању, дајући им начине да развију сопствене стилове игре.

Истовремено, програмер треба да избалансира сваки стил игре тако да сви буду на равном терену и да нико нема урођену предност.

На папиру ово звучи лако; у пракси, не толико. Током игре, играчи ће открити да ће им одређени стил игре, ставка или тактика дати боље резултате. Као такви, да би максимизирали свој успех, играчи почињу да заснивају свој план игре око тога.

На пример, замислите да постоји игра играч против играча (ПВП) у којој играчи могу бирати између Ратника, Чаробњака и Рогуеа. Програмери ће идеално желети да свака опција има једнаку снагу, али ако играчи открију да је Чаробњак најмоћнији, а Рогуе најслабији, више људи ће играти Визард, а мање ће играти Рогуе.

Ова промена понашања ће постати „мета“ игре. Ово ће остати истинито све док Чаробњак не буде „нерфован“ (смањен у снази) или Рогуе не буде „бафован“ (повећан у снази) да стабилизује мета.

Мета није ограничена само на игре са инхерентно неједнаком динамиком као што су видео игре са различитим класама карактера. Они могу утицати на утакмице у којима су обе стране у једнаком положају. Игра шаха даје обема странама исту количину фигура, али још увек постоји мета која окружује најбоље отвараче и контра отвараче. И многе апликације које уче људе шаху ће образовати играче о томе шта су ови мета-базирани потези. Мета се налази у свим врстама игара, чак господари тамнице морају да се чувају од метагаминга играча надјачавајући забаву њихових Дунгеонс & Драгонс сесија.

  Водич за генерисање и коришћење бар кода помоћу Гоогле табела или Екцел-а [+4 Tools]

У овом тренутку, можда ћете бити знатижељни одакле долази термин мета. Људи понекад тврде да је „мета“ акроним, што значи „најефикаснија доступна тактика“. Нема доказа за то, иако је то паметан пример „бекронима“, где људи ретроактивно претварају реч у акроним. Уместо тога, термин вероватно потиче од постојеће речи „мета“, што значи нешто што се односи на себе. То је зато што је мета у суштини игра заснована на игри, где се стратегије и тактике осмишљавају пре него што рунда и почне.

ДЦ Студио/Схуттерстоцк

Не можете дефинисати метас као стриктно добру или лошу ствар у игрицама. То у потпуности зависи од тога како се мета развија и како програмери поступају са њом након што се појави.

То је једна од фасцинантних ствари о метама. Основна игра може остати и опстати кроз добре и лоше мета промене. Хајде да погледамо како мета може помоћи или нашкодити игри.

Како Метас може помоћи играма

Метас се понекад може сматрати „укусом месеца“. Ово посебно важи за игру која добија доследна ажурирања која прилагођавају начин на који се игра игра. На овај начин, метас може помоћи да игра не постане „устајала“ и да уведе нове методе играња.

На пример, игра са трговачким картама Магиц тхе Гатхеринг започела је свој живот као физичка карташка игра, али сада има дигитални клијент под називом „Магиц тхе Гатхеринг Арена“ који је једна од најбољих бесплатних ПЦ игара.

На страну, можда нема бољег примера за коришћење од Магиц тхе Гатхеринг због тога како је његов креатор, дизајнер игрица Ричард Гарфилд, узео ретко коришћени израз „метагаме“ и убацио га у мејнстрим 1990-их кроз своје разговори о дизајну игара и „мета“ стратегијама налази у систему игре Магиц тхе Гатхеринг.

Магиц тхе Гатхеринг има стандардни формат, где се нове серије карата уводе сваких шест месеци, а картице постају илегалне за играње у Стандарду након две године од њиховог издавања осим ако се поново штампају. Ово омогућава Стандарду да има „ротирајућу мета“ где постоји ток нових картица које долазе и старије картице испадају из Стандарда. Забрањене су све посебно надмоћне или досадне карте.

  Како поново покренути своје острво у „Анимал Цроссинг: Нев Хоризонс“

Крајњи резултат је мета која се мења сваких шест месеци, што спречава да Магиц тхе Гатхеринг постане досадно и омогућава играчима да пронађу нове комбинације и стилове игре са новим картама. И док је Магиц тхе Гатхеринг имао доста опресивних мета, они су или забрањени или су избачени из Стандарда. То је сјајан пример како игра може избацити лошу мета, увести добру и одржати играче срећним и ангажованим.

Како Метас може да нашкоди игрицама

Метаси нису увек позитивни. Ако је мета превише „моћна“, то ће изобличити игру око ње. У тешким случајевима, играчи ће бити у активном неповољном положају ако не раде или не могу да прате оно што мета диктира.

Да останемо на теми трговачких игара са картама, Хеартхстоне је једна од најбољих мобилних игара за више играча на више платформи. Хеартхстоне је имао период када се његова мета вртела око картице под називом „Др. Бум“, који је имао сјајну статистику и снажан ефекат. А с обзиром на то како је Хеартхстоне дизајниран, сваки шпил би могао да покрене Др. Боом.

Карта је била толико добра да би је људи додали као „муст-хаве“ без обзира на то који је архетип њихов шпил. И људи би признали да је њихов противник успео да игра са др Бумом, а они то још нису извукли. Градитељи палуба морали су да се запитају да ли њихов шпил може да се носи са Др. Боомом; ако није могао, био је лош шпил.

На крају, Др. Боом је добио нерф и мета се поново стабилизовала, али су играчи Хеартхстонеа заувек сматрали карту као мета-варпер.

Пошто мета нису искључиво добри или лоши, важно је знати да ли треба да их пратите или не.

Хајде да погледамо зашто бисте можда желели да пратите, зашто бисте можда желели да игноришете мета и како то учинити селективно.

Праћење мета игре може побољшати ваше уживање

Ако је мета здрава и уживате да играте у њој, нема ништа лоше у томе да је пратите. На крају крајева, мета се развила јер су људи пронашли најбољи начин да нешто постигну у игри.

  Како замаглити позадину у зумирању

У ствари, можда ћете уживати у праћењу мета и проналажењу сопственог јединственог окретања у складу са вашим стилом игре. Или ћете можда чак пронаћи још бољи начин за игру. И једно и друго може се осећати веома лично испуњено.

Можда се питате, како можете да „пратите“ нешто што је нека врста апстрактне игре на игру која је слојевита преко постојећих правила и структуре игре коју можете да видите?

Ако желите да копате по метама игара у којима уживате (или желите да сазнате више о њима), одлично место за почетак су форуми за игре. Проверите да ли ваша игра има наменски субреддит на реддит.цом или негде другде, на пример на форумима на веб локацији програмера, Стеам-у или тако даље. Ни блогови о играма нису лоши, али биће вам тешко да пронађете било коју публикацију која је посвећена мета-анализи једне игре као субреддит те игре.

Ту ћете наћи људе који активно дискутују, расправљају и често се жале на мета игре. Имаћете доста материјала за читање!

Али понекад праћење мета убија забаву

Са друге стране, неки људи не воле да прате мета. Уместо тога, више воле да играју како желе, без обзира да ли је то најбоља тактика у игри.

Као такав, ако сматрате да је мета игре досадна и када је играте ужасно, не вреди се улагати у игру.

Ако желите практичан приступ тестирању да ли треба да пратите мета за игру, само прво уђите. Ако се забављате, наставите да играте. Ако осећате да бисте могли да се забавите, али једноставно не добијате кључну петљу играња или механику, мало читајте на форумима игара или блоговима о игрицама да бисте стекли осећај за то.

Можда ћете научити довољно да добијете основну мета без осећаја преоптерећености, или ће вам се можда свидети и закопати се да научите све што можете о тренутној мета игрици. Постепени приступ вам омогућава да будете ухваћени у мета само онолико колико желите.

Међутим, конкурентске или кооперативне, многе игре имају мета и може бити тешко у потпуности их избећи. Да ли ћете их пратити или не зависи од тога шта желите од игре и колико је мета здрава.

Дакле, никада не би требало да се осећате лоше ако се повучете из игре када схватите да вас је мета игре преварила у гринд или стил игре у којем не уживате!