Шта знамо о М3 Аппле силиконском чипу?

Кључне Такеаваис

  • Прича се да ће Апплеов М3 чип дебитовати крајем 2023. или почетком 2024. године, након објављивања иПхоне-а 15 у септембру. Вероватно ће бити заснован на потпуно новом 3нм процесу.
  • Очекује се да ће М3 чип донети значајан скок у перформансама и трајању батерије у поређењу са претходним генерацијама, при чему стручњаци предвиђају до 40 рачунарских језгара и напредак у енергетској ефикасности.
  • Практично сваки Мац би могао да има М3 чип, са три планиране варијанте. Почетни Мац рачунари као што су Мац мини и МацБоок Аир могли би да имају основни М3 чип, док би модели вишег ранга као што су МацБоок Про и Мац Про могли добити софистицираније варијанте.

Аппле силиконски чипови су оставили приличан утисак од свог дебија 2020. Чип М1 је променио игру, потпуно редефинишући перформансе и енергетску ефикасност лаптопова на смислен начин. Био је километрима испред конкуренције.

Са М2 чиповима, били смо сведоци постепених надоградњи перформанси, али без обзира на то импресивно. Међутим, с обзиром на гласине да је М3 чип у производњи, шта можемо очекивати следеће? Па, ево свега што знамо о Апплеовом М3 силиконском чипу.

Када ће Аппле објавити М3 чип?

Марк Гурман, угледни технолошки новинар чија су предвиђања Аппле-а често тачна, каже да би М3 чипови могли бити лансирани „крајем ове или почетком следеће године“ у Блоомберг извештај. И слажемо се.

  Како тестирати брзину интернета

Године 2020, када је Аппле најавио прелазак са Интел процесора на прилагођене Аппле силиконске чипове, поставио је двогодишњи временски оквир за транзицију. М1 чип је лансиран у новембру 2020. године, а годину и по касније, у јуну 2022., Аппле је објавио М2 чип.

Аппле има историју стварања таласа у технолошкој индустрији, а М3 чип неће бити изузетак. Док су претходна предвиђања за лансирање у јуну 2023. остављена по страни, тренутни извештаји показују да бисмо нове М3 чипове могли видети већ у октобру 2023.

Очекује се да ће ово издање пратити Аппле-ову најаву иПхоне 15 у септембру. Разни извори, укључујући Блоомбергнаговештава октобарски догађај који се фокусира на нове Мац рачунаре са М3 чиповима.

Шта можете очекивати од Апплеовог М3 чипа?

Аппле је послао јасну поруку својим интерним Аппле силиконским чиповима: Мац може бити моћан и супер енергетски ефикасан. Направљени на 5нм дизајну, М1 Мацови су испоручили невероватне перформансе по вату, несметано обављајући тешке задатке са доста времена трајања батерије, чак и за напредне кориснике.

А М2 чип, изграђен на другој генерацији 5нм дизајна, пружа још више перформанси. Можете проверити наш водич о томе како се М2 чип упоређује са М1 варијантама.

Међутим, стручњаци из индустрије верују да ће М3 чипови бити засновани на потпуно новом 3нм процесу. Према Тврдње ТСМЦ-амањи дизајн чипа би донео значајан скок у перформансама (отприлике 15 процената) док би трошио мање енергије (отприлике 30 процената) у поређењу са тренутном генерацијом.

Аппле аналитичари попут Минг-Цхи Куоа су оптимистични да би чип могао бити најнапреднији 3нм процесор на свету. Стручњаци из индустрије верују да би М3 чип могао да садржи до четири матрице, што му омогућава да подржи до 40 рачунарских језгара. Са том брзином, сигурно ће доћи до сјајног скока у перформансама и трајању батерије, далеко изнад свега што сте икада искусили са М1 и М2 чиповима.

  Како отказати уплату на ПаиПал-у

Који Мацови ће имати М3 чип?

Практично сваки Мац би могао добити М3 чип. И према Гурман’с Повер Он билтен, Аппле планира да објави три варијанте М3 чипова. Ако су ове варијанте паралелне са М1 и М2 варијантама, почетни Мац рачунари би требало да добију основни М3 чип. То укључује Мац мини, МацБоок Аир, 13-инчни МацБоок Про и иМац.

Наравно, софистицираније варијанте чипа би биле ограничене на моделе вишег ранга. На пример, 14-инчни и 16-инчни модели МацБоок Про-а могли би да добију М3 Про и М3 Мак чипове, док М3 Ултра може бити ексклузиван за Мац Студио и Мац Про.

Међутим, док би Аппле могао да лансира основни М3 чип негде у последњем кварталу 2023. године, можда ћемо морати да сачекамо до почетка 2024. за напредније варијанте. Поред Мац рачунара, иПад Про и иПад Аир такође могу имати користи од М3 чипа.

Гласине против стварности

Аппле још није објавио никакве званичне информације о М3 чипу. Међутим, без обзира да ли сте технолошки ентузијаста или једноставно заинтересовани за најновије понуде компаније Аппле, пазите на октобар, јер ћемо можда видети откривање следеће генерације Аппле силиконских Мац рачунара.

Док чекамо да се ови производи лансирају да бисмо формирали мишљење, можете размотрити тренутну М1 и М2 линију Мац рачунара који су довољно опремљени да задовоље ваше потребе.