Зашто су моје омиљене песме нестале из ТикТока?

Кључне Такеаваис

  • Универсал Мусиц Гроуп (УМГ) уклонила је своју музику са ТикТок-а након што није успела да постигне уговор о лиценцирању са компанијом друштвених медија, искључивши звук безбројних видео снимака.
  • УМГ жели да ТикТок плати поштену вредност за музику својих уметника, док ТикТок оптужује УМГ да даје предност похлепи над уметницима и текстописцима.
  • Корисници и даље могу да користе музику заштићену ауторским правима која није у власништву УМГ-а у својим ТикТок видео записима, али коришћење УМГ песама ризикује опомене за ауторска права на видео.

Тејлор Свифт, Хари Стајлс и десетине музике других уметника уклоњени су из ТикТока. Хиљаде видео снимака постављених на ТикТок користећи ове песме су искључене и корисници не могу да креирају нови садржај користећи своје песме. Па шта се десило?

УМГ уклања музику из ТикТока

Неке од најпопуларније музике на свету уклоњене су са ТикТока 31. јануара 2024. године, након што Универсал Мусиц Гроуп (УМГ) и ТикТок нису могли да склопе уговор о лиценцирању. УМГ је музичка компанија која производи и продаје музику неких од највећих светских уметника.

УМГ је лиценцирао музику својих уметника за ТикТок, тако да се музика може користити као звук на друштвеној платформи заснованој на видео записима. Корисници су некада могли да изаберу песму и сниме ТикТок са звуком у позадини.

  14 најбољих ПДФ претраживача за проналажење бесплатних е-књига у 2022

Ако сада покушате да потражите било коју УМГ музику на ТикТок-у, нећете моћи да је пронађете. А ако имате неке старе ТикТокс ​​са УМГ звуковима на свом налогу, видећете да су искључени.

Неки од уметника под УМГ су Тејлор Свифт, Дрејк, Оливија Родриго, Џастин Бибер, Бијонсе, Хари Стајлс, Ајс Спајс, Селена Гомез и још десетине других.

То значи да видео снимци из виралних трендова на ТикТок-у који користе популарне песме једноставно нечу. Неки и даље задржавају музику, али када кликнете на звук, дочекаће вас грешка која каже да овај звук није доступан.

Такође можете приметити да су многи ТикТокери прешли на коришћење звукова без ауторских права или друге музике која није у власништву УМГ-а. Такође можете да правите сопствене звукове на ТикТок-у.

Хоће ли се УМГ-ова музика икада вратити у ТикТок?

Док се УМГ и ТикТок не договоре око уговора о лиценцирању, ваша омиљена музика ће остати ван ТикТок-а. Ни из једне компаније није било речи о томе да ли ће бити постигнут договор.

И УМГ и ТикТок су објавили изјаве о уклањању песама.

УМГ је рекао у свом изјава: „На крају крајева, ТикТок покушава да изгради посао заснован на музици, без плаћања фер вредности за музику.“

Каже да тренутна ТикТок-ова стопа плата за уметнике треба да буде ближа ономе што играју друге платформе друштвених медија. УМГ каже да жели да заштити своје уметнике од искоришћавања.

ТикТок је рекао у свом изјава: „Тужно је и разочаравајуће што је Универсал Мусиц Гроуп ставила сопствену похлепу изнад интереса својих уметника и текстописаца.

  6 Друпал безбедносни скенер за проналажење рањивости

Компанија је додала да је успела да постигне договоре са неколико других великих музичких компанија.

Многи корисници ТикТок-а надају се да ће компаније моћи да се договоре како би поново могле да користе своје омиљене песме за своје видео снимке. УМГ добија много бесплатних промоција од фанова који користе његову музику у својим видео снимцима.

Могу ли и даље користити музику заштићену ауторским правима у својим ТикТок видео записима?

Можете користити музику заштићену ауторским правима која није у власништву УМГ. Лако је пронаћи популарне песме доступне на ТикТок-у.

Ако користите УМГ песму у свом ТикТок видео снимку, ризикујете да буде уклоњена и добијете опомену због повреде ауторских права.

Искључени ТикТокс ​​ће остати неми осим ако УМГ евентуално не врати њихову музику у ТикТок. Не постоји начин да додате другачији звук видео снимку који је већ постављен.

Неслагање између УМГ-а и ТикТок-а је изоловано, што значи да не утиче на одлуку других музичких компанија да своју музику имају на ТикТок-у. Дакле, сада је сјајно време да откријете другу нову музику у апликацији коју можда раније нисте разматрали.