4 врсте ИЕМ конектора и како се разликују

Кључне Такеаваис

 • ИЕМ конектори долазе у различитим типовима, као што су 2-пински, ММЦКС, 4-пински и 7-пински, сваки са својим предностима и недостацима у погледу сигурности, прилагођавања и компатибилности.
 • Различити материјали каблова који се користе са ИЕМ конекторима су тема дебате међу аудиофилима, али драјвер унутар слушалице има већи утицај на квалитет звука.
 • Облик ИЕМ конектора нема значајан утицај на квалитет звука, јер је управљачки програм најважнији. Личне преференције и препоруке су кључне када бирате ИЕМ.

Свет звука је подједнако збуњујући колико и узбудљив. Иако је већина света прешла на бежичне слушалице, многи аудиофили се и даље заклињу у снагу жичаних слушалица за слушање високе резолуције, укључујући Ин-Еар Мониторе (ИЕМ).

Поред одвојивих каблова, ИЕМ-ови такође долазе са различитим типовима пинова конектора. Иако постоји неколико типова ИЕМ конектора, највероватније ћете наићи на четири специфична типа, тако да је вредно знати њихове предности и недостатке.

Шта су ИЕМ?

Ин-еар монитори, обично скраћени као ИЕМ, су тип слушалица које се налазе унутар ушног канала, а не у спољашњем уху. Дизајнирани су да формирају интимни печат који изолује спољашњу буку и пружа импресиван квалитет звука високе верности. ИЕМ-ови су настали као монитори бине по мери које су користили музичари и извођачи који су морали да јасно чују себе током наступа уживо.

Зашто се мучити са одвојивим кабловима?

Кредит за слику: Јосхуа Валор

За разлику од обичних жичаних слушалица, ИЕМ слушалице имају утичнице које вам омогућавају да причврстите и одвојите њихове каблове. Због тога можете да прилагодите своје ИЕМ-ове тако што ћете укључити додатну опрему треће стране као што су Блуетоотх модули или каблови направљени од различитих материјала, укључујући бакар, сребро или злато.

  Како дезинфиковати свој паметни телефон

Сада већ постоји огромна дебата у заједници аудиофила о томе да ли су различити материјали каблова важни и побољшавају квалитет звука вашег уређаја, али то је сасвим друга тема.

Што се тиче ИЕМ конектора, не постоји универзални стандард; брендови на неки начин прибегавају да раде своје ствари. Дакле, ако планирате да купите каблове за своје ИЕМ уређаје, прво се уверите да су компатибилни.

1. 2-пински ИЕМ конектори

2-пински је можда најчешћи тип ИЕМ конектора, посебно међу јефтиним мониторима за уши које су људи заволели. Долазе у две величине: 0,75 мм и 0,78 мм. Сигурније се уклапају на место јер њихов облик ограничава било какво померање; међутим, немају никакав механизам за закључавање и уместо тога су запечаћени трењем.

Неки корисници се жале да 2-пински конектори понекад пуштају зној у слушалицама, посебно ако су лошег квалитета. Да би ово решили, неки произвођачи додају пластичну или смоласту навлаку на игле каблова како би повећали трење и створили водонепропусну заптивку.

На пример, КДЦ 2-пински конектори долазе са заобљеном навлаком која се укључује у заобљени прикључак који вири из слушалице. Слично, НКС7 или ТФЗ 2-пински конектори имају четвртасту навлаку која се укључује у четвртасту утичницу—слично оној на популарном Блон БЛ03. То је као играње облика, заиста.

2. ММЦКС ИЕМ конектори

Други уобичајени тип ИЕМ конектора је ММЦКС (Мицро-Миниатуре Цоакиал); можда сте их видели на ИЕМ-овима компаније Схуре или Аудио Тецхница. Уместо пинова, ови конектори имају цилиндричну млазницу и долазе са механизмом за закључавање који помаже да се утакну у утичницу, стварајући задовољавајући звук клика.

Мада, ако их стално укључујете и искључујете, они ће се временом истрошити и постати мање чврсти. Што су лабавији, то ће бити лакше искључити конектор из утичнице случајним повлачењем кабла.

За разлику од 2-пинских конектора, ММЦКС конектори могу да се окрећу на утичници, што вам омогућава да носите кабл на оба начина, тј. преко и око уха или да виси као обичне жичане слушалице. Они су чешћи међу скупим ИЕМ-има него јефтиним, а ипак, многи сматрају да су 2-пински конектори супериорнији.

  Како испразнити ДНС кеш на Мац-у

3. 4-пински ИЕМ конектори

4-пински ИЕМ конектори су мање уобичајени од ММЦКС-а јер се углавном виђају на ИЕМ-овима ЈХ Аудио или Астелл&Керн. Постоји велика шанса да ваш омиљени уметник носи ИЕМ ове конфигурације на сцени. Да бисте инсталирали 4-пински конектор, гурните утикач у утичницу и заврните крагну у смеру казаљке на сату; урадите обрнуто да га извадите.

Оно што ове 4-пинске конекторе чини јединственим је то што неки модели долазе са атенуатором за бас на каблу. Користећи алат за подешавање баса (који изгледа као одвијач), можете ручно да прилагодите ниво баса својих ИЕМ-а по свом укусу за свако уво.

И само у случају да све ово већ није било довољно штреберско, чак можете набавити један од ЈХ Аудио-ових променљивих бас под адаптера од Хеадфоницс са уграђеним бас атенуатором и претворите своје 4-пинске утичнице у 2-пинске, што олакшава прилагођавање.

4. 7-пински ИЕМ конектор

7-пински је најређи тип ИЕМ конектора јер су доступни само на одабраним ЈХ Аудио ИЕМ уређајима. Инсталирају се као 2-пински или ММЦКС конектори, тј. гурните утикач у утичницу да бисте га прикључили и извуците га да бисте га одвојили.

Баш као и 4-пински конектори, они такође долазе са пригушивачем баса на неким моделима, иако су скупи. Ако ваши ИЕМ уређаји имају ову конфигурацију, будите пажљиви када их укључујете или искључујете јер ако се било која од сићушних иглица савије, више нећете моћи да користите кабл.

Да ли је облик ИЕМ конектора заиста битан?

Не толико. За било који пар слушалица, на квалитет звука више утиче тип драјвера који се користи у слушалици, а не материјал кабла или облик конектора. На крају крајева, то је оно што чини већину посла.

Имајте на уму да различите врсте драјвера боље обрађују различите звучне фреквенције; на пример, динамички драјвери су добри у гурању ваздуха унутар слушалица, што их чини добром опцијом за музику са тешким басом. Балансирани арматурни драјвери су добри у руковању вишим фреквенцијама (високим), тако да прецизније представљају женски вокал.

  Можете ли учинити нешто поводом тога?

Због тога неки монитори у ушима долазе са више типова драјвера, као што је комбинација динамичких и уравнотежених драјвера за арматуру; ово је урађено да би вам пружио уравнотеженији звучни потпис који одговара вашим жељама.

Кредит за слику: Јосхуа Валор

Пошто се 4-пински и 7-пински конектори налазе само у скупим ИЕМ уређајима које су подесили реномирани аудио инжењери, могло би вас навести да верујете да конектори играју велику улогу у квалитету звука; они немају. У стварности, драјвер у тим ИЕМ-овима је једноставно бољег квалитета. Дакле, бољи квалитет звука.

Ако планирате да купите пар ИЕМ-а, не постоји сигуран начин да знате колико ће вам добро звучати јер је слушање веома лично искуство. Мада, скоро увек можете пронаћи ИоуТубе рецензије о одређеном пару ИЕМ-а и подредита где би други аудиофили радо разговарали о свом искуству са вама.

Зечја рупа монитора у уху

Проналажење ИЕМ-ова и ИЕМ конектора може се чинити неодољивим, тако да смо саставили згодну табелу да сумирамо различите конекторе о којима смо горе говорили.

Тип конектора

Прос

Цонс

2-Пин

 • Најчешћи и приступачнији
 • Сигурно приањање трењем
 • Широка компатибилност додатне опреме
 • Може се олабавити током времена
 • Нема механизма за закључавање
 • Зној може ући у слушалицу

ММЦКС

 • Механизам за закључавање за сигурно приањање
 • Ротира за флексибилно ношење
 • Уобичајено за хигх-енд ИЕМ
 • Истроши се током поновљеног повезивања/искључивања
 • Мали делови склони оштећењу

4-Пин

 • Омогућава подесиви бас преко атенуатора
 • Веома прилагодљив са адаптерима
 • Мање уобичајене, ограничене опције додатне опреме
 • Најскупљи тип конектора

7-Пин

 • Такође омогућава подесиви бас
 • Налази се на врхунским ИЕМ уређајима
 • Веома ретке, најмање опције додатне опреме
 • Игле се могу лако савијати

Ин-еар монитори су ниша линија производа намењена аудио инжењерима, уметницима, живим извођачима и аудиофилима. Ако сте нови у хобију слушања високе резолуције, добра је идеја да разговарате са другим ентузијастима и затражите препоруке о свом првом пару ИЕМ-а.

Ако ваши ИЕМ-ови имају прикључке са 2 пина, биће лакше да их прилагодите јер је већина додатака независних произвођача направљена да буде компатибилна са њима. Без обзира на то, имајте на уму да на квалитет звука више утиче драјвер у слушалици него конектори или материјали каблова.