5 начина да ослободите меморију/РАМ на Мац-у

Нико не воли спор рачунар, или још горе, онај који се увек руши када имате превише картица у претраживачу.

Пре него што се потрошите на нови скупи комад рачунара, постоје далеко исплативији начини да убрзате свој Мац.

Могуће је да ваш Мац нема довољно Рандом Аццесс Мемори (РАМ) – меморије на коју се рачунар ослања за покретање ваших уређаја и програма.

Отварање великих датотека као што је Пхотосхоп или отпремање дугих видео записа може да користи много РАМ-а, што значи да није остало довољно да се све одвија глатко.

Срећом, постоје начини на које можете ослободити простор користећи Мац Рам чистач.

У овом водичу ћете научити о РАМ-у и његовој важности, зашто се РАМ пуни и алатима за ослобађање РАМ-а на Мац-у.

Хајде да ускочимо!

Шта је РАМ и зашто је то важно?

Меморија са случајним приступом (РАМ) је физички хардвер у рачунару који привремено чува податке. Ваш рачунар може да приступи подацима из РАМ меморије брже него на чврстом диску.

Обиље РАМ-а омогућава рачунару да ради са више информација истовремено, повећавајући перформансе система.

РАМ има две основне функције:

 • Нека меморија вашег рачунара буде организована да бисте пронашли праве податке када вам затребају
 • Чува привремене програме и датотеке тако да ваш рачунар ради ефикасно и брзо

Сви подаци које активно користите чувају се у РАМ-у, што омогућава брже читање и писање од чврстог диска. То га чини идеалним за обраду апликација и програма на којима ваш рачунар ради, као што су подаци за сурфовање интернетом.

РАМ је језгро вашег рачунара. Перформансе и брзина вашег система су у директној корелацији са количином РАМ меморије коју сте инсталирали.

Без довољно РАМ-а, ваш рачунар ће бити спор и тром. Довољно РАМ-а на вашем рачунару помаже у подршци различитим Мац софтверима који користите.

Да бисмо истакли важност РАМ-а, погледајмо различите предности поседовања више РАМ-а на рачунару:

 • 🌐 Прегледање: Веб локације су пуне слика, искачућих прозора и видео записа. Више РАМ-а значи покретање више програма истовремено без значајних успоравања. Приметићете да се веб странице брзо учитавају без обзира на брзину ваше интернет везе.
 • 🎮 Игре: Већа РАМ меморија може да поднесе игре са високим графичким захтевима, обезбеђујући брзу игру са мање трзавих покрета. Већа меморија нуди боље могућности 3Д рендеровања што доводи до чистијих и светлијих слика.
 • 📹 Уређивање видеа: Програми за уређивање видеа једу много РАМ-а. Штавише, ваш систем жонглира са отварањем ваших изворних датотека, праћењем промена и отпремањем садржаја. РАМ вам може помоћи у уређивању видео записа без успоравања вашег Мац-а.
 • 💽 Пренос података: За отпремање датотека на интернет са засебног диска потребна је РАМ меморија. Копира податке у вашу РАМ меморију и преноси их у облак. Већа меморија помаже бржем преузимању или отпремању датотека.

Зашто се ваша РАМ меморија пуни и његове последице

Постоји велика шанса да је ваш Мац пун јер покрећете превише апликација, а процеси у позадини раде истовремено.

Ево уобичајених разлога зашто је РАМ на вашем Мац-у пун:

 • Превише апликација: Што више апликација покренете, више РАМ-а ваш оперативни систем издваја. Превише апликација ће довести до тога да се ваша РАМ меморија напуни и изазове проблеме са перформансама.
 • Позадинске апликације: Позадинске апликације се аутоматски учитавају након покретања. На пример, ставке за пријављивање и кеш додају простор на вашем Мац-у.
 • Затрпан радна површина: Прекомерна количина датотека на вашем Мац-у може исцрпити вашу РАМ меморију.
 • Преоптерећење меморије: Одређене апликације као што су Финдер и Цхроме на Мац-у могу да вам заокупе меморију. Финдер вам помаже да управљате датотекама и може да користи више меморије за приказивање датотека. Цхроме постиже велике брзине смањењем меморије доступне за друге апликације.

Пуна РАМ меморија ће имати последице на вашем Мац-у. Сваки корисник Мац-а мрзи точак дугиних боја, што значи да не можете да кликнете ни на шта и често замрзава рачунар.

Када се појави курсор чекања који се окреће, то указује да апликација или цео ваш мацОС учитава програм изнад свог капацитета. Због тога обично није у стању да се носи са задатком због недостатка РАМ-а.

Поред тога, можда ћете приметити да се ваш Мац прегрева и производи звукове вентилатора. Вентилатори се обично укључују као превентивна мера када је ЦПУ под великим оптерећењем због недостатка РАМ-а.

Ове појаве могу довести до безброј озбиљнијих проблема, као што су деградирање перформанси Мац система и потребно неколико минута за учитавање апликација. Можда ћете чак почети да доживљавате насумично поновно покретање док обављате задатак.

На Мац-у ћете можда добити поруку о грешци „Дискови су пуни“ која се појављује након завршетка многих пројеката са интензивним софтвером као што је Пхотосхоп. Ова порука вас спречава да отворите било коју датотеку или извршите додатна подешавања.

Извор: имимац

Грешка диска за гребање се јавља зато што је РАМ пуна, што значи да нема меморије за складиштење више кеш датотека за покретање пројеката или учитавање.

Чак и најновији Мац стандардно има само 8 ГБ РАМ-а, што отежава покретање апликација које су гладне меморије.

Сада када знате о РАМ-у и његовим последицама када се напуни, погледајмо неке алате који ће вам помоћи да ослободите РАМ на свом Мац-у.

Мемори Цлеанер

Нектони Мемори Цлеанер је део пакета од шест уређаја дизајнираних да очисте и убрзају ваш Мац.

Карактеристике

 • Очисти РАМ: Мемори Цлеанер вам омогућава да очистите РАМ једним кликом тако што ћете очистити све смеће, дупле, велике и старе датотеке.
 • Надгледање употребе: Прегледајте употребу меморије по апликацијама и погледајте статистику коришћења диска; можете видети апликације које највише троше меморију које ће вам помоћи да дате приоритет само основним програмима.
 • Подесите аутоматско чишћење: Подесите аутоматизоване режиме чишћења РАМ меморије тако да не морате редовно да надгледате апликације за укупну употребу ЦПУ-а.
 • Принудно затворите апликације: Понекад вам Мац уређаји не дозвољавају да принудно затворите; Мемори Цлеанер вам омогућава да принудно затворите било коју апликацију, чак и Финдер.

Пошто је Мац Цлеанер потпуно бесплатан за преузимање, то је један од најлакших начина да добијете више простора, тако да можете активно да убрзате своје свакодневне задатке.

Мацкеепер

МацКеепер вам омогућава да ослободите РАМ на вашем Мац-у и једним кликом напустите процесе који преоптерећују систем. Можете да видите доступну меморију и меморију заузету на контролној табли.

Карактеристике

 • Чишћење РАМ меморије: Уклоните дупликате, некоришћене и непотребне датотеке у трену
 • Скенирање злонамерног софтвера: Скенирајте свој Мац за вирусе или малвер
 • Блокира искачуће прозоре и рекламни софтвер: Блокира вирусе и искачуће прозоре да уђу на ваш Мац
 • ВПН: Омогућава вам да се повежете на ВПН за безбедно прегледање

МацКеепер нуди бесплатно и плаћено чланство. Бесплатно чланство долази са основним и минималним функцијама, док плаћени корисници могу приступити низу других функција као што су заштита од злонамерног софтвера, блокатор искачућих прозора и ВПН прегледање.

МацПав

ЦлеанМиМац Кс од МацПав је робуснији софтвер који нуди много корисних алата у једном пакету, укључујући програм за деинсталацију апликација, уклањање малвера и чистач датотека.

Карактеристике

 • Почетно чишћење: Скенира ваш рачунар и елиминише непотпуна преузимања, кеш, неисправна преузимања и језичке датотеке које вам нису потребне
 • Уклањање злонамерног софтвера: Проактивно проналази и уклања претње и малвер чувајући ваш систем безбедним
 • Оптимизација за Мац: Оптимизује перформансе система, затвара некоришћене апликације и покреће скрипте за одржавање, тако да увек радите максималном брзином
 • Управљање апликацијама: Користите програм за деинсталацију и ажурирање да бисте одмах ажурирали софтвер и уклонили непотребне апликације

ЦлеанМиМац Кс је свеобухватни систем који ради 24 сата на дан како би очистио, заштитио и оптимизовао ваш Мац за оптималне перформансе.

Фиплаб

Мемори Цлеан 2 компаније Фиплаб пружа алтернативно решење за управљање коришћењем меморије вашег Мац-а без потребе да идете напред-назад у монитор активности да бисте видели све статистичке податке.

Карактеристике

 • Контролисано чишћење: Аутоматски чисти вашу меморију када слободна меморија падне испод дефинисаног граничног износа; долази са две опције – чисто и изузетно чисто за чишћење РАМ-а
 • Монитор: Пратите податке о доступној и коришћеној меморији на траци менија која је категорисана према типу података, као што су кеш датотека, коришћена, компримована, ожичена и меморија апликација
 • Визуелно: Пратите потенцијалне меморијске свиње које заузимају више простора него обично и очистите их једним кликом

Мемори Цлеан 2 чисти неактивну меморију Мац-а и идеално се користи за затварање интензивне апликације коју не планирате поново да користите у року од неколико сати.

Аппиоги Софтваре

Аппиоги-јева апликација Мемори Цлеанер за Мац ради у позадини како би ослободила простор и оптимизовала меморију за апликације у реалном времену.

Карактеристике

 • Чишћење меморије: Елиминише све нежељене податке који зачепљују капацитет меморије, нуди редовно чишћење и опције дубинског чишћења и ослобађа вашу меморију у року од 20 секунди
 • Трака менија: Анимирана икона статуса приказује проценат коришћене меморије; такође приказује неактивне апликације тако да можете да их уклоните
 • Обавештења: Упозорава вас када су одређене апликације или програми неактивни
 • Аутоматско чишћење: Аутоматски чисти меморију када меморија падне испод одређеног прага

Можете интензивно да оптимизујете свој Мац да бисте ослободили више меморијског простора тако што ћете елиминисати податке заузете апликацијама за гомилање помоћу Аппиоги апликације за чишћење меморије за Мац.

Окончање

Брзина вашег Мац-а је у великој мери одређена количином доступне меморије. Ослобађање меморије на Мац-у помоћу Мац РАМ чистача оптимизује ваше рачунаре и поправља сва успоравања.

У зависности од тога шта желите да добијете од свог лаптопа или рачунара, брисање непотребне меморије може убрзати мултитаскинг, прегледање, уређивање видео записа и друге задатке који захтевају РАМ.

Коришћење апликације треће стране је јефтиније и мање муке од додавања више РАМ-а. Сада је твој ред. Испробајте ове алате и гледајте како ваш Мац убрзава.

Затим можете да проверите софтвер за оптимизацију за Мац ради боље перформансе и безбедности.