9 начина да избегнете Вишинг нападе [+3 Spam Blocking Apps]

Вишинг је растући сајбер криминал који терорише људе из целог света.

Нападачи циљају људе телефонским позивима, што их наводи да открију осетљиве информације и користе их да нанесу штету.

Према Бусинесс Инсидер, 46% америчких грађана свакодневно прима нежељене позиве. Због тога власти упозоравају људе да не примају или не одговарају на такве телефонске позиве.

Понекад нападачи могу да комбинују различите врсте напада као што су висхинг, пхисхинг и смисхинг да би напали жртве. Њихов главни циљ је крађа информација како би користили кредитну картицу, узимали новац са банковног рачуна, уцењивали и још много тога.

Стога је кључно да се заштитите од необезбеђених позива.

Али како?

О томе ћемо детаљно разговарати како бисмо вам помогли да избегнете ове нападе и спасите се.

Шта је Висинг?

Вишинг, који се често назива и гласовна пхисхинг, је врста сајбер напада где преваранти користе слатке технике друштвеног инжењеринга како би убедили жртве да брзо реагују и да се одрекну свих информација које желе.

Чини се да има неке везе са пхисхингом. Па, да, то је врста пхисхинга.

Када комбинујете реч „глас“ са „пецање“, она постаје висхинг. Ово није игра речи. То значи да када нападачи користе свој глас да направе преваре преко телефонског позива, то се зове пецање.

Међутим, нападачи користе стабилну ВоИП услугу уместо мејлова и лажних линкова. Њихов главни циљ је да вас натерају да верујете да сте освојили нешто, да вам је картица блокирана и многе друге технике да вас преваре. Преваранти користе лукаве, фенси речи тако да верујете у њих и делите своје личне податке и следећег тренутка када видите да на вашем банковном рачуну више ништа није остало.

Другим речима, висхири користе емоционалне, манипулативне и застрашујуће тактичке изразе како бисте били под њиховим утицајем и притиском и поделили своје кључне информације као што су број картице, детаљи кредитне картице, број пасоша, број картице и тако даље. Њихов једини циљ је да украду ваш идентитет, новац или обоје.

Како функционише Висхинг?

Нападачи прате образац да би ступили у контакт са људима:

 • Висхери користе аутоматске бираче да зову многе људе док се неко не јави.
 • Једном када особа ступи у контакт, показује се да је инкасант рачуна, пореска управа, социјално осигурање, агент осигурања, техничар, менаџер банке, продавац одмора, итд. Они реално описују проблем, покушавају да привуку вашу пажњу, на крају узимају ваше личне инфо.
 • Када имају ваше податке, или покушавају да пребаце средства са вашег банковног рачуна или вас натерају да платите неки износ за одређене услуге.
 • Ако имају податке о вашој кредитној картици, купују артикле што је пре могуће пре него што блокирате картицу.

По завршетку успешних напада, преваранти нестају. Ови криминалци знају како да сакрију свој идентитет у многим случајевима. Праћење и хватање њих је превише тешко. Висхинг је почео да се појављује 2000-их и сваке године се повећава.

Ове преваре су 2020. године порасле када су људи почели да раде од куће због сценарија Цовид-19. Преваранти су искористили ресурсе и користили их против људи да украду информације, опљачкају им новац, укаљају њихову репутацију и тако даље. ФБИ и ЦИСА су објавили а заједнички извештај августа 2020. о све чешћим нападима на организације.

Многи људи бркају висхинг и пхисхинг јер изгледају слично, али постоје неке разлике.

Хајде да разумемо разлику.

Висхинг вс Пхисхинг

Висхинг, пхисхинг и смисхинг су три различита појма, али мотив је исти.

У пхисхинг нападу, жртва прима мејлове, док у нападу висхинг нападач позива жртву користећи ВоИП услугу. Ударни напад је начин да се украду информације и подаци о банковном рачуну путем СМС-а.

Као што је горе поменуто, висхинг је врста гласовног или ВоИП пхисхинг-а. Једина разлика између њих двоје је начин на који нумере изводе да преваре људе и организације.

Преварант циља пхисхинг напад на е-пошту одређене особе да пошаље понуде, достигнућа, награде и још много тога заједно са везом. Када кликнете на ту везу, већ сте поделили половину својих информација, односно локацију, итд.

На линку ћете пронаћи образац који садржи нека празна поља за попуњавање као што су име, адреса, број мобилног телефона, адреса банке и још много тога. Имејл је креиран на такав начин да би га било тешко протумачити као погрешну.

С друге стране, висхинг користи телефонски позив да обави исти посао. Криминалци користе ВоИП технологију да направе лажни број и лажни ИД позиваоца тако да никада не сумњате у идентитет.

Како препознати Вишинг напад?

Када добијете позив са неовлашћеног броја који говори много ствари као ауторитет, покушајте да решите загонетку у свом уму. Размислите шта је исправно, а шта није. Људи углавном праве уобичајене грешке.

Хајде да разговарамо о неким начинима за откривање висхинг напада:

 • Када примите непознати позив, осетите стил разговора те особе. Фокусирање на глас и стил говора ће вам дати наговештаје да ли изгледа сумњиво или не.
 • Запамтите да вас ниједна банка не зове телефоном у вези са детаљима задужења или кредита. Увек траже да посетите најближу филијалу за информације. Сваки позивалац који пита овакве детаље је велики знак да жели да украде ваше податке. А ако их унакрсно испитате, они ће одмах прекинути позив или то можете учинити директно.
 • Ниједна компанија не даје вам непотребне пакете за одмор без икаквог разлога. Ако добијете било какву понуду, немојте се узбуђивати, радије се понашајте нормално и одбијте захтев.
 • Фацебоок, Вхатсапп, Инстаграм или друге платформе вам никада не шаљу никакве награде. Када примите такве преваре, блокирајте тај број.
 • Организација никада не каже ниједном ИТ тиму да позове запосленог у вези са осигурањем и правилима Цовид-19. Када примите такве позиве, замолите их да позову касније, а између њих разговарајте са својим колегама и вођом тима.
 • Најчешћа превара која се дешава данас су преваре са испоруком. Амазон или други сајтови за куповину вас никада не зову да би сазнали ваше личне податке, већ само потврђују вашу поруџбину и траже од вас да позовете било ког представника за помоћ. Будите опрезни од превара у вези са куповином. Ако треба да примите поруџбину, увек користите ОТП на свом регистрованом броју телефона или е-маилу.
 • Немојте се бавити било каквим инвестиционим и кредитним преварама. Ако желите да уложите свој новац или узмете кредит за личну употребу, директно посетите одговарајуће филијале у вашој близини. Ниједна банка или компаније заједничких фондова не траже ваше податке преко телефона.

Како спречити нападе вишинга?

Хајде да схватимо различите начине да спречите и заштитите се од висхинг превара.

Пријавите се за „Не зови регистар“

Ово је једноставан начин да избегнете нежељене позиве. Тхе Национални регистар не зови је направљен за вас тако да не морате да блокирате телефонске позиве, већ да кажете телемаркетерима кога не могу да позову. Након успешне регистрације, очекујте до 31 дан да доживите акцију.

Међутим, примате позиве од организација са којима редовно сарађујете, као што су анкете, информативни позиви, политички позиви, наплата дугова и још много тога. У овој акцији нема 100% резултата, али добијате гаранцију да вас ниједан преварант не може позвати.

Никада не делите податке о пасошу

Сви лажни преваранти конструишу своје технике хаковања да украду ваш новац као и идентитет. Ово је озбиљно питање у целом свету. Они људи који траже посао углавном су мета ове преваре.

Преваранти прво траже те људе на платформи друштвених медија као што су ЛинкедИн, Фацебоок, итд., Ако траже посао и циљају их. Када направе листу, добићете позив са фенси понудом за посао са невероватним пакетом. Траже од вас да дате неке информације о вама како бисте наставили са понудом. Они могу питати ваше име, број телефона, број пасоша, возачку дозволу итд.

Имајте на уму да организација не успоставља директан контакт преко телефона без икаквих формалности раније, попут слања е-поште, описа послова итд. Када добијете тако фенси понуде, директно контактирајте ХР одељење компаније да бисте сазнали да ли је то тачно.

Не делите податке о картици преко телефонског позива

Ово је уобичајена техника коју сваки преварант користи за крађу новца. За њих је веома једноставно да се играју људским емоцијама током позива и траже своје личне податке као што су акредитиви за пријаву, детаљи картице, лозинке, ЦВВ, ОТП или више. Требало би да знате да ниједна финансијска институција или банка од вас никада не би тражила тако критичне информације.

Неки могу доћи кроз продају и куповину платформи као што су Цраигслист или друге апликације за продају половних ствари или директно путем ВоИП позива. У оба случаја, њихова главна намера је да украду ваш новац, било износ аконтације или цео износ за предмет који продајете или купујете.

Будите опрезни када примате такве позиве преко телефона. Такође можете директно да посетите најближе банке да бисте сазнали понуде и друге ствари на безбеднији начин. А када купујете или продајете неки предмет, немојте пристајати да обављате трансакције на мрежи са особом о којој не знате ништа. Уместо тога, реците им да вас посете и виде артикал и тек након тога обаве куповину. Чујући ово, неће вас звати 🙂

Блоцк Робоцаллс

Преваранти такође користе технологије да раде свој посао. Често користе аутоматизоване позиве са поруком за аутоматску испоруку за вас. Када одговорите на тај позив, они долазе на мрежу и почињу да разговарају са вама, што изгледа веома реално.

Протеклих година многи људи су примили аутоматске позиве. Они не прате национални регистар не зови. Стога, када примите такве позиве и сматрате их сумњивим, одмах блокирајте тај број ручно са неколико кликова.

Не одговарајте на непознате бројеве

Блокирање телефонских бројева ће вас заштитити од преваранта, али не увек, јер преваранти не користе само један извор за позивање. Када добију ваше податке, зову из различитих ВоИП услуга и покушавају да украду информације које желе.

Најбољи начин да се избегну такви проблеми је да никада не одговарате на такве позиве. Када видите непознат број на свом телефону, покушајте да избегнете подизање телефона или прекид везе да бисте се заштитили од преваре.

Вежбајте се са много сценарија

Претражујте недавне случајеве преко интернета и стекните одговарајуће знање из искуства других о томе како они пате од превараната или како реагују на њих. То ће вам помоћи да сазнате колико је људи погођено таквим случајевима и како су погођени.

На овај начин можете се упознати са методама преваранта да се играте својим умом. Када вас преварант позове, има ваше основне информације. Када сте свесни случајева, понашате се као носилац искуства и никада им не верујете у вези са информацијама које имају и како желе да манипулишу вама.

Не улазите у такмичења

Људи воле да играју игрице и побеђују на такмичењима када се од њих тражи да буду плаћени за исто. Ово не изгледа у реду јер нећете добити новац ако победите. Када почнете да играте било које такмичење, преваранти пропуштају ваше податке са вашег телефона и краду сав ваш новац из банке.

Једноставно речено, ако уђете у било које такмичење, пре ћете изгубити новац него добити награду. Дакле, избегавајте такве позиве тако што ћете их одбити.

Не верујте слатким речима

Човек све заборавља када са другог краја прими било коју слатку реч, као што су:

 • Ви сте срећна муштерија.
 • Освојили сте ВхатсАпп награду од $ккккк.
 • Фејсбук вас је годинама изабрао за активног власника налога.

И још много тога.

Не верујте овим врстама позива. Нико вам неће дати никакву награду без разлога. Избегавајте такве позиве одмах у тренутку када вам је то заиста слатко.

Алтернативно, можете да инсталирате апликацију, као што је ТруеЦаллер, ИоуМаил, Хииа, итд., на свој телефон да бисте знали локацију и идентитет позиваоца. Ово ће вам помоћи да идентификујете идентитет позиваоца и одлучите да ли ћете примити позив или не. Такође можете блокирати непотребне преваре да бисте одржали мир у свом животу.

Ако пронађете било који број за који се чини да је нежељена пошта код позиваоца, одмах прекините позив и блокирајте тај број.

Користите апликације за блокирање

Можете да погледате неке доле наведене апликације да бисте били на опрезу када примите нежељени позив.

ИоуМаил

Заштитите се од роботских позива помоћу ИоуМаил-а који штити ваш телефон. Спречава нежељене и преварне позиве да долазе на ваш телефон, штити ваш број телефона и одржава вашу говорну пошту чистом.

ИоуМаил нуди врхунску подршку и блокирање позива ако сте бизнис који расте и желите заштиту од напада. Такође ће додати виртуелни број са позивним бројем тако да можете да усмерите своје клијенте са виртуелним провајдером услуга. Може да обрише све аутоматизоване позиве са мреже провајдера услуга и нуди лаку интеграцију у тренутну платформу која је у складу са ТРАЦЕД Ацт.

Добићете врхунске услуге блокирања за своје клијенте. Велика предузећа такође могу заштитити своје брендове од преваранта. Добићете тренутна упозорења када преваранти отму ваше бројеве. Помоћу мобилне апликације можете лако да управљате налогом, читате сваку визуелну говорну пошту и још много тога.

Осим блокирања позива, нуди разне функције које вам као појединцу и власнику предузећа помажу да ваше дневне активности буду нормалне. Добићете бесплатан телефонски број, бесплатан блокатор роботских позива, бесплатну говорну пошту, бесплатан ИД позиваоца, блокирање позива и још много тога.

Преузмите бесплатну мобилну верзију на своје иОС и Андроид уређаје да бисте одмах блокирали нежељене позиве.

Здраво

Погледајте ко зове и зауставите преваре са Здраво апликација. Он идентификује ваше долазне позиве и блокира бројеве које желите да игноришете. Долази са опцијама обрнутог тражења телефона и аутоматског блокирања како би понудио боље искуство телефона.

Хииа пружа информације у реалном времену тако да можете одлучити да ли да одговорите на долазни позив или да га блокирате. Поред тога, штити ваше личне податке, посебно информације у телефону.

Штавише, ваше информације су безбедне са Хииа јер не продаје ваше податке трећим лицима. Дакле, ваши подаци и позиви су безбедни са апликацијом, а ви можете у потпуности преузети своје позиве. Хииа вам помаже да уклоните свој број из нежељене поште ако је погрешно означен. Штавише, можете заувек уклонити све своје податке из његових услуга. Пружа одличне перформансе организацијама са одговарајућим увидима.

Хииа анализира покушаје позива, трајање позива, лажне позиве и још много тога. Проверава стопу одговора, корисничке извештаје, прилагођене моделе и податке да блокира бројеве телефона. Такође можете да интегришете Хииа са својим пословним алатима и заштитите своје податке од крађе.

Труецаллер

Труецаллер је најбоља светска апликација за ИД позиваоца и блокирање нежељене поште. Више од 300 милиона људи користи Труецаллер да идентификује своје долазне позиве широм света. Ради на основу пријављивања нежељене поште у заједници која омогућава брзу и тачну заштиту од превара, телемаркетера, превара и још много тога.

Дозволите Труецаллер-у да аутоматски блокира непотребне нежељене позиве пре него што зазвони и никада не брините о пошиљаоцу нежељене поште са поузданом апликацијом. Изаберите ефикасан начин комуникације омогућавајући Труецаллер-у да доноси интелигентне изборе. Истражује нежељене позиве и начине узнемиравања да стане на крај свакој нежељеној е-пошти и такође вам даје разлог зашто вас та особа контактира.

Добићете претходне записе о бројевима заједно са датумом и временом да бисте знали колико сте позива примили на свој телефон. Према вашем разговору, дизајниран је да се бори против злочина тако што вам омогућава да означите позиваоце као безбедне или нежељене. Такође вас обавештава ако осетите нешто необично у позиву.

Верујте својој комуникацији са правом услугом и преузмите апликацију на своје Андроид или иОС уређаје. Такође можете преузети Труецаллер АПК верзију. Добићете функције као што су ИД позиваоца, блокирање нежељене поште, размену порука, паметни СМС, организовано пријемно сандуче, интелигентно бирање бројева, тамна тема, снимање позива и још много тога.

Закључак

Вишинг напади су све већи, а преваранти су свуда. Не можете их избрисати јер сваки пут користе различите технике и често мењају своју локацију и ИД позиваоца. Али можете предузети неке мере предострожности да бисте осигурали своју безбедност. Уверите се да никада не делите личне податке са било којом непознатом особом и следите горе поменуте кораке да бисте остали корак испред преваранта.

Такође можете сазнати о неким од превара на интернету.