Израда супероружја за вашу веб локацију

ВордПресс је био систем за управљање садржајем за многе техничке и нетехничке кориснике који желе да граде и управљају веб локацијама. .хтацесс је један од термина са којима ћете се често сусрести ако желите да додате или измените конфигурације на нивоу сервера, перформансе и безбедносне параметре.

У овом чланку ћу описати шта је .хтаццесс у ВордПресс-у, његову важност у ВордПресс-у и како функционише .хтаццесс. Такође ћете научити како да лоцирате .хтаццесс, уредите/направите нови и најбоље праксе за управљање њиме.

Шта је .хтаццесс у ВордПресс-у?

.хтаццесс је конфигурациона датотека за Апацхе веб сервер који користи већина ВордПресс хостинг компанија. Најједноставније речено, Апацхе је датотека са свим правилима која дају инструкције сервера вашег ВордПресс сајта.

.хтаццесс је скривена датотека која се налази у ‘коренском’ или централном директоријуму ваше веб странице. Да би била скривена, ова датотека почиње са . и нема проширење. Ова датотека има много задатака на типичној веб локацији, као што је постављање сталних веза, управљање преусмеравањем, побољшање безбедности и контрола приступа веб страницама.

Како безбедно лоцирати и уредити .хтаццесс у ВордПресс-у

Већина ВордПресс сајтова ће подразумевано сакрити .хтаццесс датотеку. Ово је безбедносна мера јер уређивање ове датотеке може бити ризично, а једноставна грешка може да поквари вашу веб локацију.

Да бисте избегли изазове, уредите свој .хтаццесс користећи фазу припреме или направите резервну копију свог сајта пре него што уредите ову датотеку. Такав приступ осигурава да имате резервну копију ако погрешите приликом уређивања коренских датотека.

Такође можете преузети ХТТП датотеку на свој локални рачунар, уредити је одатле, а затим је отпремити када сте сигурни да све ради како се очекује.

Можемо да користимо услугу као што је ФилеЗилла да приступимо датотекама на нашој ВордПресс веб локацији. Можете сазнати више о повезивању ФилеЗилла ако се први пут сусрећете са овом темом.

Када повежете своју веб локацију са ФилеЗилла-ом, имаћете нешто овако:

Имаћете локалне датотеке на свом рачунару са леве стране, док ћете на десној страни видети удаљене датотеке (ваш ВордПресс сајт).

  12 апликација које сваки родитељ пса мора преузети

Сада можете приступити основном директоријуму (фасцикли названој по имену вашег домена). Померите се надоле док не пронађете .хтаццесс и кликните десним тастером миша на њега. Кликните на икону за приказ/уређивање да бисте отворили датотеку у свом омиљеном уређивачу.

Направите све промене које желите у вашој .хтаццесс датотеци. Сада можете да сачувате и затворите датотеку. Појавиће се искачући прозор који ће вам рећи да отпремите нове промене. Изаберите „Да“ и промене ће одмах ступити на снагу.

Како направити .хтаццесс у ВордПресс-у

Не долази свака ВордПресс локација са .хтаццесс датотеком. Један од разлога је тај што је ваша веб локација можда нова и можда није затражено да аутоматски креира .хтаццесс датотеку у основном директоријуму.

Други разлог може бити тај што ваша веб локација користи комплетан Нгинк технолошки стек који не подржава .хтаццесс. Немамо много контроле ако спадате у другу категорију.

Међутим, ако ваша веб локација и даље користи Апацхе, можете ручно да креирате .хтаццесс датотеку. Отворите уређивач кода као што је Висуал Студио Цоде на вашој локалној машини, креирајте датотеку и назовите је .хтаццесс. Затим можете додати овај код:

# BEGIN WordPress

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L] </IfModule>
# END WordPress

Затим можете да отпремите ову датотеку у основну фасциклу која садржи фасцикле вп-админ и вп-цонтент.

Како користити .хтаццесс за уобичајене ВордПресс задатке

Можете користити .хтаццесс за различите задатке на ВордПресс сајту. На пример, можете користити ову датотеку за рад са већином сигурносних и кеш додатака. Такви додаци пишу и модификују .хтаццесс датотеку за обављање различитих функција. Ово су неке од најчешћих ствари које можете да урадите са .хтаццесс:

Можете да прилагодите формат и структуру УРЛ адреса ваших страница (Униформ Ресоурце Лоцаторс) и постова користећи .хтаццесс датотеку. Стална веза је трајна УРЛ адреса која упућује на појединачни пост или страницу на веб локацији. У ВордПресс-у можете прилагодити УРЛ-ове за СЕО и корисничко искуство.

Да бисте ово променили, можете да следите ове кораке:

 • Пријавите се на своју административну таблу за ВордПресс.
 • Идите на „Подешавања“ -> „Пермалинкс“ -> „Прилагођена структура“.
 • Одаберите жељену прилагођену структуру сталне везе.
 • Сачувај измене.
  Како приступити БИОС-у на рачунару

Датотека .хтаццесс ће се аутоматски ажурирати када кликнете на дугме ‘сачувај’.

#2. Преусмјеравања

Можете да користите датотеку .хтаццесс да бисте подесили преусмеравање 301 које премешта сав ваш саобраћај са несигурног ХТТП на безбедан ХТТПС протокол. Коришћење ХТТПС-а је један од приступа који осигурава да је комуникација између корисника вашег ВордПресс сајта и сервера шифрована.

Додајте овај део кода у своју .хтаццесс датотеку за 301 преусмеравања:

<IfModule mod_rewrite.c>
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTPS} off
  RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
</IfModule>

Такође можете преусмерити саобраћај на привремени домен. Узмимо, на пример, да имате име домена, ввв.иоурдомаин.цом, и желите да преусмерите на ‘привременидомен.цом’, можете имати следећи код:

<IfModule mod_rewrite.c>
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.yourdomain\.com$
  RewriteRule ^ https://temporarydomain.com%{REQUEST_URI} [L,R=302]
</IfModule>

#3. Безбедносна побољшања

Можете да користите датотеку .хтаццесс да побољшате безбедност ваше ВордПресс странице кроз различите приступе. На пример, можете да подесите своје именике да захтевају важећег корисника тако што ћете поставити лозинку. Ово је пример кода који можете да додате у своју .хтаццесс датотеку:

<Files "*">
  AuthType Basic
  AuthName "Restricted Area"
  AuthUserFile /path/to/.htpasswd
  Require valid-user
</Files>

Замените /патх/то/.хтпассвд путањом до ваше датотеке лозинке.

#4. Послужите прилагођене поруке о грешци

Да ли сте икада покушали да приступите страници и добили ове повратне информације? „Страница није пронађена“. Ово је уобичајена порука о грешци на ВордПресс сајтовима кад год покушате да приступите недоступном ресурсу. Можете додати такве поруке о грешци на следећи начин:

# Custom Error Messages

ErrorDocument 400 /errors/400.html
ErrorDocument 401 /errors/401.html
ErrorDocument 403 /errors/403.html
ErrorDocument 404 /errors/404.html
ErrorDocument 500 /errors/500.html

Затим можете да креирате ХТМЛ документ за сваку прилагођену грешку коју желите да прикажете на својој веб локацији.

Најбоље праксе за управљање .хтаццесс

 • Немојте директно уређивати .хтацесс датотеку: можете покварити основни код своје веб локације ако нисте опрезни. Можете да користите различите приступе као што је област за постављање или уређивање из уређивача кода да бисте уредили .хтаццесс датотеку пре него што отпремите промене.
 • Направите резервну копију ваших датотека пре уређивања: Нешто може поћи наопако приликом уређивања ове датотеке. Увек се побрините да прво направите резервну копију своје веб локације како бисте могли да се вратите на старију верзију у случају да нешто крене наопако. Проверите да ли ваш домаћин нуди услуге резервног копирања или се можете одлучити за услуге треће стране.
 • Разумети основна правила ВордПресс-а: Иако вам ВордПресс омогућава да вежбате своје техничке вештине, уверите се да разумете његове смернице. Уверите се да не преписујете или преписујете правила која регулишу како .хтаццесс треба да функционише за правилно функционисање.
 • Прегледајте измене пре ажурирања: Отклањање грешака је део изградње. Увек проверите измене које сте направили пре него што притиснете то дугме за чување. Још је боље користити област за постављање да бисте тестирали да ли раде како се очекује пре објављивања.
  11 „уради сам“ идеја за електронике за студенте инжењерства

Алтернативе за .хтаццесс у ВордПресс-у

Датотека .хтаццесс је уобичајена на Апацхе веб серверима. Међутим, можда ћете пронаћи неке ВордПресс локације које не користе ову датотеку. Ово су неке од алтернатива које постижу исту сврху:

 • Одбиј од свих: Све ПХП датотеке имају чуваре који спречавају њихово послуживање. Нгник служи свим осталим статичким датотекама на ВордПресс сајту. Корисници сада могу да додају Нгник правила да би реплицирали нека од ових правила.
 • Прилагођени ПХП код: Корисници могу имати сличну функционалност као .хтаццесс уређујући своје подразумеване теме/додатке. Међутим, неке теме/додатци вам не дозвољавају да их уређујете.
 • ПХП провере: Корисници могу да спроведу провере око заглавља Усер-Агент ($_СЕРВЕР[‘HTTP_USER_AGENT’]. Такви корисници тада могу поставити окружење које одговара критеријумима.

ФАКс

Шта је .хтаццесс датотека?

.хтаццесс је конфигурациона датотека за Апацхе веб сервере. Ова датотека даје упутства вашем серверу, као што су приказивање сталних веза, приступ разним датотекама и управљање преусмеравањем. Ова датотека се налази у ‘роот’ директоријуму ваше ВордПресс странице и нема екстензију.

Да ли све ВордПресс локације имају .хтаццесс датотеку?

Не. Ова датотека је ексклузивна за сајтове који користе Апацхе веб сервере. Међутим, неки који користе Апацхе такође могу да недостају због погрешних подешавања конфигурације. Срећом, можете ручно да креирате .хтаццесс датотеку и да је отпремите у основну фасциклу вашег ВордПресс сајта

Које мере предострожности треба да предузмете када уређујете .хтаццесс датотеку?

Уређивање било које основне датотеке на ВордПресс-у може бити фатално. Међутим, и даље можете постићи своје циљеве ако предузмете праве мере предострожности. Уверите се да сте направили резервну копију своје веб локације пре него што почнете да уређујете ову датотеку. Такође можете да користите област за провођење да тестирате промене пре него што их отпремите и сачувате.

Закључак

Надамо се да сада разумете шта је .хтаццесс и како да га лоцирате, уредите и користите за обављање различитих радњи. Морате да користите област за припрему или резервну копију датотека ваше локације пре уређивања ове датотеке да бисте избегли грешке које могу да покваре целу локацију. Такође је вредно напоменути да неће све веб локације имати ову датотеку, јер неке користе друге приступе за управљање овим основним функцијама.

Затим можете истражити како да омогућите/онемогућите режим одржавања ВордПресс-а.