Како Самсунг Галаки сат мери ваш стрес?

Осим што вам помаже да останете повезани и пратите своје фитнес циљеве, Самсунг Галаки Ватцх може да мери нивое стреса помоћу својих напредних сензора и алгоритама. Овде ћемо објаснити тачно како Самсунг-ови паметни сатови то успевају.

Како Самсунг-ови паметни сатови мере нивое стреса

Зариф Али / МакеУсеОф

Једна од најинтригантнијих могућности фитнес уређаја за ношење и паметних сатова је њихова способност мерења нивоа стреса. Иако се тачни механизми могу разликовати од бренда до бренда, већина паметних сатова, укључујући и Самсунгове, користи уграђене сензоре за праћење физиолошких података као што су варијабилност откуцаја срца, проводљивост коже и нивои кисеоника у крви.

Ова мерења се затим анализирају и комбинују са интелигентним алгоритмима. Они узимају ваше укупне здравствене податке, као што су старост, висина, тежина и други појединачни основни подаци, да би се пружила процена нивоа стреса корисника. Дакле, паметни сатови могу понудити драгоцене увиде и упозорења, подстичући кориснике да се укључе у активности за смањење стреса када је то потребно.

Монитор пулса

Сви модели Самсунг Галаки Ватцх модела имају оптички монитор откуцаја срца који непрекидно прати ваш пулс. Овај сензор користи инфрацрвена и ЛЕД светла за мерење промена у запремини крви.

Стрес често доводи до повећања броја откуцаја срца. Ваш Самсунг Галаки Ватцх може да бележи варијације у откуцају срца, познате и као варијабилност откуцаја срца (ХРВ), што је од виталног значаја за прецизно мерење нивоа стреса.

  Како прилагодити ВРР на вашој Ксбок Сериес Кс|С

Самсунг Галаки сат пружа три погодна начина за мерење пулса. Такође можете да активирате функцију континуираног праћења откуцаја срца на свом носивом уређају, која пружа холистички преглед образаца откуцаја срца током дужег периода.

Алтернативно, ако више волите периодична очитавања откуцаја срца, можете да подесите свој Галаки Ватцх да мери пулс сваких десет минута док сте мирни. Такође можете подесити ручно очитавање откуцаја срца. Да бисте то урадили, подесите Самсунг Хеалтх на свом сату, идите на Подешавања > Самсунг здравље > Откуцаји срца и изаберите са листе доступних опција.

Преузимање: Самсунг Хеалтх за Андроид | иОС (Бесплатно)

Сензор електродермалне активности (ЕДА).

Ваш Галаки сат такође укључује сензор електродермалне активности (ЕДА). Ово мери електричну проводљивост ваше коже, која се мења када је особа под стресом, као што је приметио Национална медицинска библиотека.

Он детектује мале електричне реакције које производе еккрине знојне жлезде применом ниског, неприметног и константног напона на кожу. Ово пружа увид у нивое стреса носиоца. Ова технологија помаже да се пружи свеобухватније разумевање стреса и његовог утицаја на тело.

Паметни сатови са ЕДА сензорима обично имају металне или проводне области на доњој страни које долазе у контакт са вашом кожом. Ове области служе као електроде за мерење електричне проводљивости коже. Ово се често ради комбинацијом високофреквентних и нискофреквентних мерења.

ЕДА сензор прикупља и анализира ове податке током одређеног периода, хватајући флуктуације које могу указивати на стрес или емоционално узбуђење. На основу анализе ЕДА података, ваш Галаки Ватцх може дати индикацију нивоа стреса.

Анализирање образаца спавања

Познато је да лош квалитет сна или недовољан сан доприносе повећању нивоа стреса. Као што смо раније приметили, модели Самсунг Галаки Ватцх-а континуирано прате варијабилност откуцаја срца, на коју утиче аутономни нервни систем и може указивати на нивое стреса.

  Како да користите „ГПТ помињања“ за позивање прилагођених ГПТ-ова у било којој ЦхатГПТ конверзацији

Самсунг Галаки Ватцх може да користи свој акцелерометар да открије када спавате на основу образаца кретања. Ове информације, у комбинацији са подацима из сензора пулса и СпО2 који помажу у праћењу нивоа засићености кисеоником, заједно са могућностима откривања хркања, могу пратити трајање сна, фазе спавања и поремећаје. Користећи ова мерења, ваш Галаки Ватцх може да идентификује факторе стреса у вези са спавањем.

Пратите нивое стреса помоћу вашег Самсунг Галаки сата

Као што видите, Самсунг-ови паметни сатови се ослањају на сензоре и алгоритме за прецизна мерења и визуелизацију података, дајући вам снагу да дате приоритет свом менталном благостању.

Иако није замена за професионалне смернице, функција мерења стреса на Самсунг Галаки Ватцх-у може бити користан пратилац за већину нас који желе да боље разумеју своје нивое стреса и управљају њима. Са овом иновативном технологијом на нашим зглобовима, можемо предузети проактивне кораке ка здравијем, уравнотеженијем начину живота.