Како савладати песму: Водич за почетнике

Док специјализовани инжењери за мастеринг често дају најбоље резултате, свако може да произведе пристојног мајстора ако познаје основне концепте и циљеве савладавања. Проћи ћемо кроз основне кораке и алате укључене у савладавање нумере за објављивање, уклањање мистерије из процеса и повезаних техничких термина.

Шта је аудио мастеринг?

Мастеринг је последњи постпродукцијски корак у животном циклусу нумере или албума и корак након миксања нумере у процесу музичке продукције. Може се описати као фаза у којој се примењују завршни додири нивоа тона и јачине звука, звучних недоследности и целокупне музикалности.

Од свих фаза музичке продукције, мастеринг је најсуптилнији. Коришћењем специјализованих алата, као што су еквилајзери, стерео појачивачи и компресори, инжењери мастеринга покушавају да извуку квалитет микса док заокружују било које необичне карактеристике.

Главни елемент процеса мастеринга је његово прилагођавање укупној гласноћи нумере. Ниво гласноће микса се повећава све док не достигне ниво који је конкурентан индустријском стандарду — нумере које чујете на платформама за стриминг.

Први корак савладавања

Мастеринг почиње када одбаците цео микс у једну аудио датотеку и ставите је у нову сесију у ДАВ по избору. Мастеринг је поједностављен ако сте направили висококвалитетан микс. Грешке које се могу поправити у вашем миксу треба да буду исправљене тамо; не у свом господару.

Живот ће вам бити олакшан ако сте оставили мало простора у сесији миксања (када ваш стерео излазни канал не чита изнад -4 до -6 дБ). Ово не само да избегава проблеме са исецањем, већ вам омогућава да примените адитивне измене ЕК и друге промене које могу довести до укупног нивоа.

  Како направити филмске фотографије у Гоогле фотографијама

Пре него што пожурите са постављањем гомиле додатака, послушајте целу нумеру. Ако имате референтне нумере са којима можете да их упоредите, послушајте и њих. Ово ће вам помоћи да донесете информисане одлуке о томе које додатке за мастеринг да користите и како.

Обезбедите чист почетак и крај своје стазе

Након вашег првог играња, добар почетни задатак је да јасно почнете и завршите своју стазу. Иако су почетак и крај ваше аудио датотеке можда већ релативно очигледни, савладавање захтева прецизну прецизност.

Да бисте то урадили, направите нумеру са траке главног канала и омогућите аутоматизацију. Затим аутоматизујте јачину звука на почетку и крају ваше нумере. Ако нисте сигурни како то да урадите, погледајте како да користите аутоматизацију у свом ДАВ-у. Покушајте да пратите темпо и стил своје нумере како не бисте изазвали одвратне звучне прекиде.

Ово ће вам помоћи да избегнете било какво претерано шиштање и друге звукове који се могу појавити када повећате гласноћу на крају вашег процеса мастеринга. Почеци и завршници су незаборавни, па покушајте да ове области исправите како треба.

Побољшајте своју нумеру помоћу адитивног и субтрактивног еквилајзера

Сада је време да уђете у тело нумере и видите да ли можете да је побољшате суптилним појачањима или резовима ЕК. Погледајте како да користите еквилајзере и филтере ако желите да освежите ову област.

Помаже да се испита визуелни анализатор који већина ЕК показује јер може открити премало или превише у одређеним фреквентним опсезима. Слично, можете видети да ваша референтна нумера има више присуства у суб-бас и бас фреквенцијама; тако, тамо можете испробати нека појачања еквилајзера.

Различити ЕК додаци су специјализовани за појачавање/сечење различитих фреквентних опсега приликом мастеринга. На пример, можда ћете открити да ПуигТец ЕК најбоље функционишу за појачавање ниских фреквенција, а други ЕК алати су најбољи за високе фреквенције. Кључ је експериментисање.

  Како претворити Ецхо дугме у дугме за закључавање код куће

Испробајте појачање од 0,5-2,5 дБ око 30-40 Хз да додате више присутности вашим бубњевима. Експериментишите са појачавањем од око 15 кХз да бисте добили мало ваздуха и осветљености вашег вокала и целокупног микса.

Насупрот томе, можда ћете наћи превише бујања/оштре присутности у одређеном фреквентном опсегу. Покушајте са претераним резом пре него што покушате да нађете средину између превише и премало субтрактивног ЕК.

Користите вишепојасни компресоре

Вишепојасни компресори вам омогућавају да примените различите стопе компресије на различите фреквентне опсеге. Генерално, вишепојасни компресори су добра идеја ако чујете превише у одређеном фреквентном опсегу; нпр. ниске или високе класе.

Будите пажљиви када примењујете компресију јер превише може исисати живот из динамичног, музичког микса. За освежење о компресорима, погледајте како да користите додатке за компресију.

Примените Стерео Енханцер

Додаци за побољшање стерео звука су одличан начин да додате мало углађености нумери што ће посебно ценити слушаоци слушалица.

Они раде тако што повећавају разлику између левог и десног канала, што заузврат појачава стерео ефекат. Испробајте стандардни додатак за стерео слике да бисте проширили свој микс. Екстремна употреба ће упропастити целог мајстора, па идите на суптилне апликације да бисте пронашли слатку тачку.

Користите ограничавање и мерење

Лимитери и додаци за мерење су оно што вам омогућава да прецизно испуните ниво гласноће модерне музичке индустрије. Хајде да погледамо како они раде и који је ово ниво.

Додаци за мерење

Алати за мерење вам дају тачна очитавања за ствари као што су ЛУФС, РМС, Пеак и Труе Пеак. Труе Пеак и Пеак представљају максимални ниво у одређеном тренутку (Труе Пеак је прецизнији).

ЛУФС представља просечну (такође звану интегрисану) јачину звука током времена засновану на људској перцепцији гласноће. РМС представља исто, али засновано на сигналу просечне снаге. Индустријски стандард за мерење нивоа је ЛУФС.

  Како пронаћи и избрисати снимке екрана у Гоогле фотографијама

Данас платформе за стриминг као што је Спотифи постављају -14 ЛУФС као максимални ниво. Још увек можете да направите мастер који достигне -11 ЛУФС, али Спотифи ће га аутоматски смањити на -14 ЛУФС; тако је сва њихова музика стандардизована по нивоу.

Изаберите цео целобројни циљ између -10 до -14 ЛУФС за свог мастера и користите свој лимитер да бисте то постигли. Не заборавите да ресетујете додатак за мерење сваки пут када поново покренете своју стазу.

Лимитерс

Лимитери су, у суштини, екстремни компресори. Називају се још и компресори за зидне зидове јер у потпуности спречавају да ниво пређе одређену јачину (нпр. 0 дБ), чиме се избегава клипинг. Упарена са овом функцијом је њихова способност да повећају појачање ваше нумере.

Користите свој лимитер у тандему са својим додатком за мерење све док репродукција ваше нумере не произведе жељени ЛУФС (нпр. -10 ЛУФС). Прејачајте свој лимитер и можете покварити музикалност своје нумере. Пронађите најбољу тачку на којој се одржава квалитет звука док укупни ниво достиже жељени ЛУФС.

Слушајте крајњи резултат на више уређаја

Последњи корак у савладавању је слушање вашег резултата на више електронских уређаја; нпр. ваши звучници, рачунар и телефон. Добар мајстор производи нумеру која одлично звучи на било ком и свим звучним системима.

Док АИ може довести до штетних пречица, алати за мешање и савладавање вештачке интелигенције могу пружити корисне референце за учење.

Направите траку спремну за издавање

Када се уверите да сте урадили све што можете у свом миксу, одскочите га и учитајте нову сесију за мастеринг. Дизајнирајте прецизан почетак и крај и примените суптилне адитивне и суптративне измене ЕК. Користите вишепојасну компресију ако је потребно и алате за побољшање стерео звука за додир додатне ширине.

Затим користите свој лимитер и додатке за мерење да бисте достигли конкурентске нивое гласноће без жртвовања квалитета звука. Додајте неке последње провере на различитим звучним системима и ваша нумера је сада спремна за дистрибуцију.