Можете да платите проширену подршку за Виндовс 10, али да ли бисте то требали?

Кључне Такеаваис

  • Мицрософт ће понудити плаћени план проширених безбедносних ажурирања за кориснике оперативног система Виндовс 10 како би наставили да добијају критична безбедносна ажурирања до 2028.
  • План укључује само исправке за озбиљне експлоатације и безбедносне рупе, а не нове функције или подешавања перформанси.
  • Размислите о плаћању плана ако се ослањате на Виндовс 10 за одређене апликације или ако ваш тренутни хардвер не подржава Виндовс 11, али будите спремни да ускочите пре него што подршка нестане.

Као изненађујући потез, Мицрософт ће омогућити корисницима Виндовс 10 да наставе да добијају ажурирања за своје системе. Квака је у томе што морате да платите да бисте наставили да добијате подршку, али да ли је вредно учинити? Хајде да истражимо зашто би требало или не би требало да платите да бисте наставили да добијате ажурирања за Виндовс 10.

Шта је плаћени план престанка подршке за Мицрософт Виндовс 10?

Унспласх

Људи очекују од програмера да ажурирају апликације, што је још више случај за оперативне системе. То значи да се систему обезбеде безбедносна ажурирања, функције и подешавања перформанси како би он био безбедан и оптимално функционисао.

  Како проверити да ли имате УЕФИ или БИОС застарели фирмвер на Виндовс 10

Нажалост, компаније на крају морају да смање подршку. Да нису, морали би да подрже производе које су пустили пре неколико деценија. Да би спречили компанију да троши много времена и новца на древне уређаје и системе, дају својим производима датум „краја животног века“, након чега ће подршка бити прекинута.

Виндовс 10 није изузетак: Мицрософт ће укинути подршку за њега 14. октобра 2025. Међутим, у новом потезу, Мицрософт је најавио на свом Честа питања о животном циклусу оперативног система Виндовс да ће омогућити људима да плаћају годишњу накнаду за план „Проширених безбедносних ажурирања“ како би наставили да добијају ажурирања до 2028.

Пре тога, када је Мицрософт понудио сличну услугу за Виндовс 7, само је предузећима било дозвољено да купе план. Међутим, појединци могу да плате да би Виндовс 10 био ажуриран након истека рока трајања. У тренутку писања, не знамо колико ће план коштати.

Шта вам доноси план проширених безбедносних ажурирања за Виндовс 10?

Ако желите да добијете нове нове функције оперативног система Виндовс 10 након истека рока трајања, бићете страшно разочарани. Како Мицрософт наводи у свом Честа питања о животном циклусу оперативног система Виндовс:

Ако сте појединачни потрошач или организација која одлучи да наставите да користите Виндовс 10 након што подршка престане 14. октобра 2025. године, имаћете опцију да упишете свој рачунар у плаћени програм проширених безбедносних ажурирања (ЕСУ). ЕСУ програм омогућава рачунарима да наставе да примају критичне и важне безбедносне исправке […] кроз годишњу претплатну услугу након завршетка подршке.

Када платите план проширених безбедносних ажурирања, све што добијате су исправке за озбиљне експлоатације и безбедносне рупе. Мање недостатке (које Мицрософт даје оцену „Умерено” и „Ниско”) неће бити закрпљене.

  Како прећи на виртуелну радну површину у оперативном систему Виндовс 10 користећи пречице на тастатури

Разлози за плаћање проширеног плана безбедносних ажурирања за Виндовс 10

Унспласх

Сада знамо шта вам план доноси, хајде да истражимо неке разлоге зашто бисте могли да платите, под претпоставком да тај трошак није забрињавајући.

Апликације које су вам потребне још нису прешле на Виндовс 11

Ако зависите од одређених апликација за свој посао или хоби, али оне још увек не раде на Виндовс-у 11, плаћање континуиране подршке за Виндовс 10 има много смисла. Међутим, уверите се да је планирано да апликације које користите ускоро мигрирају на Виндовс 11.

Ако не можете да пронађете информације о томе да ли програмери мигрирају своје апликације на Виндовс 11, пошаљите им е-пошту. Ако програмери напуштају апликацију, требало би да испробате алтернативне опције које раде на Виндовс 11 како не бисте заглавили са неподржаним Виндовс 10 када дође 2028.

Ваш рачунар не може да поднесе хардверске захтеве оперативног система Виндовс 11

Највећа препрека коју су људи имали када су покушавали да надограде са Виндовс 10 била је то колико су строги системски захтеви за Виндовс 11. Сама снага хардвера није била довољна; такође вам је био потребан ваш хардвер да би био у складу са одређеним безбедносним мерама, иначе би Мицрософт прогласио ваш рачунар некомпатибилним.

Ако још увек не можете да издвојите новац за нови хардвер, проширење подршке за ваш Виндовс 10 систем може вам дати времена да уштедите. Међутим, ово у великој мери зависи од тога колико ће Мицрософт одлучити да вам наплати. Ако желе 100$+ годишње, биће вам боље да тај новац искористите на новом хардверу — или једноставно можете заобићи минималне хардверске захтеве за Виндовс 11.

  Поправите Реалтек Аудио Манагер који се не отвара у оперативном систему Виндовс 10

Разлози за надоградњу на Виндовс 11

Унспласх

Иако је Виндовс 10 освојио срца многих људи, постоје и неки добри разлози за надоградњу на Виндовс 11.

Плаћене исправке за Виндовс 10 ће садржати само безбедносне исправке

Као што смо раније рекли, плаћате само за безбедносне функције. То значи да нема више сјајних додатака, подешавања перформанси или чак исправки мањих безбедносних грешака.

Виндовс 11 не дели овај проблем; Мицрософт га стално ажурира занимљивим новим функцијама и побољшањима оперативног система. Као такви, пропустићете неке сјајне нове функције ако се држите Виндовс 10.

Можете учинити да Виндовс 11 ради као Виндовс 10

Ако вам се не свиђа како Виндовс 11 изгледа или се понаша, можете учинити да више личи на Виндовс 10 тако да вам се чини познатијим. Ово укључује преузимање апликација трећих страна како би Виндовс 11 изгледао више као Виндовс 10.

Плаћена подршка за Виндовс 10 ће на крају истећи

Колико год лепо звучало проширити подршку за Виндовс 10 на крају животног века, то је све: проширење. Када дође 2028., проширена подршка ће се завршити, а ви ћете се вратити на почетак. Морате размотрити да ли је плаћање тих додатних година вредно улагања у надоградњу на Виндовс 11.

Да ли треба да платите за проширени план безбедносних ажурирања за Виндовс 10?

С обзиром на то да још увек не знамо колика ће бити проширена подршка, тешко је дати тврдо да или не на ово питање. Међутим, када је трошак ван једначине, постаје много лакше.

Људи који се ослањају на Виндовс 10, било зато што апликације које користе раде само на њему, или њихов хардвер не подржава Виндовс 11, требало би да размотре плаћање годишње накнаде. Ово није замишљено да буде трајно решење, већ начин да се избегне коришћење несигурног оперативног система док не будете спремни да пређете на Виндовс 11.

Плаћање подршке за Виндовс 10 у инат Виндовс 11 можда није добра идеја. Запитајте се: када Виндовс 10 изгуби подршку 2028., да ли ћете наставити да користите оперативни систем? Ако не, можете уштедети нешто новца и мигрирати сада. Ако хоћете, онда ћете добити неколико година сигурности за свој новац, али онда се поново враћате без подршке.

Ако вам је највећа брига цена, можда би вам било боље да користите Линук дистрибуцију за Виндовс кориснике.