ОпенАИ отпушта генералног директора Сема Алтмана, али шта то значи за ЦхатГПТ?

Кључне Такеаваис

  • ОпенАИ је отпустио Сем Алтмана због забринутости за његову комуникацију и транспарентност са одбором, што би потенцијално могло утицати на развој компаније.
  • Мира Мурати, ЦТО компаније, биће привремени извршни директор, али ОпенАИ може тражити новог генералног директора из технолошке индустрије који ће водити будући развој производа.
  • Отпуштање Алтмана оставило је неизвесност у погледу будућности развоја ОпенАИ-а, посебно напретка ЦхатГПТ-а и потенцијалног наследника ГПТ-4.

ОпенАИ је одмах отпустио Сем Алтмана.

У припремљеној изјави коју је ОпенАИ објавио у петак, 17. 2023., откривено је да Алтман више неће водити развој АИ компаније, током којег је надгледао изузетно успешна лансирања ГПТ-3.5 и ГПТ-4, који су покретали ЦхатГПТ.

То је шокантан потез, али зашто је ОпенАИ одбор сада одбацио Алтмана?

Зашто је ОпенАИ отпустио генералног директора Сема Алтмана?

Званична изјава ОпенАИ потврђује да одлазак Сема Алтмана долази након „намерног процеса ревизије од стране одбора“, што указује да су Алтманово понашање и одговорности у компанији били под знаком питања. Чини се да је током прегледа одбор ОпенАИ открио да је Алтман скривао информације од њих, што је одбору отежавало извршавање својих обавеза.

Одлазак г. Алтмана уследио је након процеса разматрања од стране одбора, који је закључио да он није био доследно искрен у комуникацији са одбором, ометајући његову способност да извршава своје одговорности. Одбор више нема поверења у његову способност да настави да води ОпенАИ.

  Како би нова ВхатсАпп превара могла коштати ваше вољене хиљаде

ОпенАИ је структуриран тако да омогући компанији да напредује у својој укупној мисији развоја вештачке опште интелигенције – то јест, вештачке интелигенције која може ефикасно да обави било који задатак без проблема.

Шта год да је Алтман урадио или задржао у комуникацији са ОпенАИ одбором, било је довољно да га одмах уклони са функције, потенцијално драстично мењајући ток развоја једног од најважнијих светских стартапа.

Ко замењује Сема Алтмана на месту генералног директора ОпенАИ?

Као део исте изјаве, ОпенАИ је открио да ће Мира Мурати, главни технолошки директор компаније, бити привремени извршни директор, а промене ће одмах ступити на снагу.

Мурати је део руководства ОпенАИ пет година, и схвата се да ОпенАИ цени њен постојећи ангажман у целој компанији.

Међутим, пошто је Муратијево именовање привремено, ОпенАИ би се могао окренути ширем свету технологије како би пронашао новог извршног директора који би водио развој свог примарног производа, ЦхатГПТ, и наводни развој ГПТ-5, наследника ГПТ-4.

Шта је следеће за ОпенАИ? Хоће ли ово утицати на ЦхатГПТ?

Чини се да ОпенАИ пролази кроз реструктурирање, почевши од самог врха. Изјава компаније снажно алудира на проблеме у комуникацији и поверењу између две стране; очигледно, то поверење се не може обновити, и стога Алтмана више нема.

Како ово утиче на ОпенАИ-јев развој ЦхатГПТ-а остаје да се види. То је изузетно изненађујуће с обзиром на истакнутост Алтмана на ОпенАИ-јевом Дев Даи-у у новембру 2023., где су откривени прилагођени ГПТ-ови и ГПТ-4 Турбо.

Наравно, само Алтман није одговоран за развој ЦхатГПТ-а. Али имајући у виду његов статус унутар ОпенАИ-а и ширег света вештачке интелигенције у целини, ударни таласи Алтмановог отпуштања ће се оштро осетити.

  Пренесите своју игру на ових 13 платформи за стриминг уживо и зарадите