Шта би требало да купите у 2024.

Кључне Такеаваис

  • Мини рачунари нуде конкурентне перформансе, често са бољим хлађењем и моћнијим АМД АПУ-има од уобичајених лаптопова и неких стоних рачунара.
  • Они такође пружају лак приступ портовима, а њихова преносивост их чини погодним за продуктивност и употребу у различитим поставкама.
  • Мини рачунари су исплативи у поређењу са десктоп рачунарима због једноставније конструкције и смањених компоненти, али имају ограничену могућност надоградње.

Мини рачунари су се показали довољно моћним за рад и игру јер хардверске компоненте постају све моћније сваке генерације. Како се више игара оптимизује, а хардверски излаз постаје ефикаснији, мини рачунар би могао бити ваша најбоља куповина хардвера за рачунар у 2024.

Поређења перформанси

Јхет Борја/МакеУсеОф

Стони рачунари ће увек бити знатно моћнији од мини рачунара јер имају боље хлађење и графичке картице пуне величине. Међутим, не би требало да потцењујете перформансе АМД АПУ-а.

АПУ-и имају интегрисану графику, а АМД улаже много труда у развој оних за преносиве уређаје као што су лаптопови, ручни рачунари за игре и, наравно, мини рачунари. Ово чини ове АПУ дизајниране да подносе оптерећења већа од онога што бисмо очекивали.

Стављање ових чипова у мини рачунаре са бољим хлађењем од лаптопова и ручних рачунара омогућава произвођачима да извуку више перформанси из њих, чинећи перформансе по долару прилично конкурентним у поређењу са рачунарима пуне величине истих спецификација.

  Шта је Деепер Цоннецт Пицо и како побољшава вашу безбедност?

На пример, упоредите Ризен 7 5800Х АПУ Беелинк СЕР5 МАКС од 499 УСД са еквивалентном радном површином са Ризен 7 5700Г АПУ-ом. Наноревиев бенцхмаркс показују да су прилично блиски у перформансама, са сличним перформансама једног и више језгара. Унапред изграђени рачунари на Амазону и Невеггу коштају преко 600 долара, чак и до 800 долара. Са упоредивим перформансама, тешко је порећи да мини рачунар побеђује у рангу перформанси ниског до средњег опсега.

Продуктивност и једноставност употребе

Каннон Иамада/МакеУсеОф

Мини рачунари су функционално исти као стони рачунари. Међутим, оно што мини рачунар има преко радне површине је његов лак приступ. Не морате да се мучите око задње стране свог тешког рачунара са много каблова који су прикључени на задњој страни, а имате приступ свему што вам је потребно директно на малом рачунару на свом столу.

Мини рачунари чак не морају да буду ограничени на ИО и интерфејсе у поређењу са матичним плочама пуне величине. МИНИСФОРУМ УМ780 КСТКС (око 630-640 долара) са Ризен 7 7840ХС и 32 ГБ ДДР5 РАМ-а има више интерфејса него што бисте очекивали од десктоп рачунара сличне цене. За десктоп верзију од 650 долара са Ризен 7 7000 и 32 ГБ ДДР5 РАМ-а, мораћете да се задовољите А620 матичном плочом. АМД матичне плоче из серије А су најниже спецификације и обично немају чак ни ДисплаиПорт.

Ако портови УМ780 КСТКС нису довољни, можете прикључити УСБ-Ц чвориште велике брзине. УСБ чворишта је обично тешко користити на десктоп рачунарима јер имају веома кратке каблове, али са мини рачунаром који се налази на вашем столу, кратки каблови су заправо добродошли за додавање више ИО без повећања нереда каблова.

  Није савршена, али одлична алтернатива за Киндле

Ако морате брзо да обавите посао док морате да понесете систем са собом, можете лако да прикључите свој мини рачунар на канцеларијско подешавање и да почнете да радите. Можете га једноставно донети кући и укључити у кућну инсталацију, радити тамо или играти неке игрице тако што ћете га прикључити на ТВ.

Да ли се мини рачунар може надоградити у поређењу са стоним рачунаром?

Могућност надоградње је најслабија тачка мини рачунара. Десктоп рачунари имају скоро бесконачну могућност надоградње где можете лако да замените сваку главну компоненту. Нећете моћи да надоградите ЦПУ/АПУ мини рачунара, али у многим случајевима можете надоградити РАМ и складиште помоћу ССД-а.

Иако не можете да надоградите АПУ, многи корисници мини рачунара експериментисали су са додавањем моћних екстерних ГПУ-а са различитим успехом. Ово отвара много већи потенцијал јер ваш мини рачунар може да делује као „радни“ рачунар док је моћан уређај за игре ако прикључите екстерни ГПУ код куће.

Спољна ГПУ кућишта су скупа, али можда вреде ако желите да један рачунар ради све уместо вас.

Која је цена мини рачунара у односу на десктоп?

Сте Книгхт/МакеУсеОф

Изненађујуће, мини рачунари немају толико тог „преносивог пореза“ у поређењу са лаптопима, што доводи њихов однос цене и перформанси прилично близу стоним рачунарима у многим случајевима.

Наравно, недостају вам кључне карактеристике као што су трацкпад, екран и тастатура ако упоређујемо мини рачунар са лаптопом, али ми поредимо мини рачунаре и десктоп рачунаре.

Узели смо Беелинк СЕР5 Мини ПЦ од 359 УСД са Ризен 7 5700У са 16 ГБ ДДР4 РАМ-а и 500 ГБ ССД-ом и упоредили га са истим деловима које можемо наћи на Бирач ПЦ деловаа мини рачунар је освојио око 128 долара, док је десктоп коштао 487 долара (у време писања — цене хардвера варирају).

  7 разлога зашто бисте требали купити М2 МацБоок Аир

То је зато што мини рачунар има много једноставније кућиште; већ има матичну плочу, не требају му додатни вентилатори и није му потребно велико напајање. Смањени трошак долази са неким жртвама, попут горе поменуте ограничене могућности надоградње и АПУ-а мобилне класе са ограниченом снагом уместо десктоп класе.

Мини рачунар наспрам стоног рачунара: који тип рачунара треба да купите?

Ако вам врхунске перформансе или могућност надоградње нису највећа брига, онда је мини рачунар један од најлакших начина да купите рачунар и да одмах почне да ради. Мини рачунари имају мањи отисак од лаптопа, што их чини лаким за ношење у мањој торби—зато не прекривајте мини рачунаре када је у питању следећа надоградња хардвера.