Шта су Битцоин НФТ-ови/редни бројеви и како функционишу?

Битцоин НФТс/Ординалс је врућа тема међу крипто заједницом. У овом чланку ћемо вам поједноставити ову тему.

Етхереум, Солана и Полигон су омиљени блок ланци за НФТ програмере за креирање НФТ колекција. Међутим, увођење Битцоин НФТ-а/Ординалс је омогућило Битцоин блоцкцхаин-у улазак у НФТ свет.

У време писања, натписи Битцоин Ординалс су се прешли 35 милиона. Поред тога, генерисане редовне накнаде су близу 60 милиона долара.

Али шта су заправо Битцоин редни бројеви? Да ли је то само још једна популарна реч из крипто простора? Хајдемо одмах у то!

Шта су Битцоин НФТ-ови/редни бројеви?

Битцоинс НФТс или Ординалс је протокол развијен за уписивање НФТ-а у Битцоин блоцкцхаин. Овај иновативни протокол развио је софтверски инжењер и Битцоин ентузијаста, Кејси Родармор, у јануару 2023.

Пре увођења ординала, било је тешко ковати НФТ-ове на Битцоин блок-чејну. Наиме, ограничена функционалност Битцоиновог паметног уговора ограничавала је програмере да развијају НФТ пројекте на Битцоин блокчејну.

Поред тога, постојало је и ограничење стандарда токена који су подржавали ковање НФТ-ова. На пример, Етхереум-ов блоцкцхаин користи ЕРЦ-721 као стандард токена за своје НФТ-ове.

Поред тога, Битцоин Ординалс долази са различитим случајевима употребе, као што су:

  • Метаверсе: Аватари или виртуелне земље могу се обезбедити корисницима Метаверсе у облику Битцоин НФТ-а. Штавише, ове НФТ-ове можете продати на тржиштима за друге криптовалуте.
  • Крипто игре: Битцоин НФТ-ови се могу користити као дигитална средства у игри као што су ликови за игре, додатна опрема, аутомобили и још много тога. Поред тога, можете да користите овај НФТ да надоградите свој ниво играња или побољшате додатну опрему у игри.
  • Некретнине: Токенизација некретнина постаје све популарнија, а Битцоин НФТ-ови имају потенцијал да докажу власништво над имовином. Поред тога, лако можете одмах пренети власништво на другу особу.
  • Музика и уметност: Велика доступност складишта омогућава креаторима да конвертују своју музику или уметнички облик у Битцоин НФТ. Штавише, ова конверзија помаже креаторима да стекну изложеност међу крипто заједницом.
  Како избрисати плочу у Пинтересту

Уз помоћ Ординалс-а, можете ковати своје омиљене НФТ-ове на вашој Битцоин мрежи. Али како овај протокол функционише? Хајде да то разумемо.

Како функционишу Битцоин редни бројеви?

Битцоин редни бројеви су изведени из Ординал теорије, која додељује одређени серијски број за трговање и праћење дигиталних колекционарских предмета као што је НФТ. Штавише, ова теорија пружа индивидуалне идентитете за најмању јединицу биткоина, сатоши (1 биткоин (БТЦ) = 100 милиона сатошија).

Једноставније речено, овај редни протокол омогућава НФТ ковачима да креирају јединствене сатошије који су незаменљиви или незаменљиви. Ови сатоши су креирани помоћу процеса који се зове инскрипција.

Нумерација сатошија је заснована на редоследу рударења. На пример, редни број првог сатошија из првог блока је „нула“, а другог из истог блока је „један“.

Штавише, редни бројеви су уписани директно на Битцоин блок ланац. Стога, не захтева никакве посебне токене или бочне ланце као што су НФТ-ови других блокова.

Како се редни НФТ аутентификују?

Не постоји ниједна директна метода за аутентификацију ваших Битцоин НФТ-ова. Међутим, можете пратити ове једноставне кораке да бисте потврдили аутентичност обичног НФТ-а.

Корак 1: Изаберите свој омиљени Битцоин НФТ са било ког од доступних НФТ тржишта. На пример, узмимо случај Битцоин жабе (#6582) доступног на Магиц Еден-у.

Корак 2: Затим пронађите „ИД натписа“ овог Битцоин НФТ-а у одељку „Детаљи“.

Корак 3: Забележите или копирајте ИД натписа како вам одговара.

Корак 4: Следеће, посетите ординалс.цом из вашег веб претраживача. Обавезно посетите управо ову веб локацију, јер преваранти могу креирати сличне лажне веб странице.

Корак 5: Затим унесите или налепите НФТ-ов ИД натписа на траку за претрагу и кликните на „Тражи“.

Корак 6: Сада ћете добити комплетне детаље о Битцоин НФТ-у, укључујући тип садржаја, временску ознаку, накнаде и још много тога.

Корак 7: На крају, упоредите адресу новчаника власника. Ако су адресе новчаника из Магиц Еден-а и ординалс.цом исте, онда се овај НФТ може сматрати аутентичним.

Исту методу можете испробати са било којим другим НФТ тржиштем које подржава Битцоин редне бројеве.

Предности редних НФТ-ова

Прво, хајде да разговарамо о предностима редних НФТ-ова:

#1. Потражња на тржишту

Крипто простор је био сведок велике потражње када су у питању редни НФТ. Као резултат тога, очекује се да ће ови НФТ-ови бити стављени на листу најбољих НФТ колекција.

  Снимите видео тренутне картице у Цхроме-у помоћу Сцреенцастифи-а

Штавише, већа потражња на тржишту помаже да се повећа ликвидност НФТ-ова. Стога ћете моћи несметано трговати својим Битцоин НФТ-овима.

#2. Више рударских награда

Смањење награда за рударење одувек је забрињавало Битцоин рударе. Сада, редни НФТ имају тенденцију да обезбеде више накнада за рударе Битцоин блоцкцхаина.

Штавише, то подстиче више рудара да уђу у процес рударења, што ће на крају заувек ојачати Битцоин екосистем.

#3. Побољшајте усвајање НФТ-а

Увођење редних НФТ-ова такође има потенцијал за додавање нових НФТ корисника. Штавише, аутентичност Битцоин мреже ствара фактор поверења међу људима који су нови у НФТ.

Из тог разлога, више НФТ тржишта додаје редне НФТ у своју колекцију. На пример, једно од најбољих НФТ тржишта, Магиц Еденје покренуо Ординал НФТ тржиште.

Штавише, ова тржишта такође наводе популарне НФТ колекције како би привукле нове кориснике. Стога можете купити врхунске НФТ колекције као што су Ординал Маки Биз, Гоосиналс, Битцоин Фрогс, Битцоин Пункс и још много тога.

#4. Безбедносни аспекти

Најважнија предност Ординал НФТ-а је висока сигурност Битцоин блоцкцхаина. Као резултат тога, тешко је манипулисати мрежом и манипулисати подацима НФТ-ова.

Поред тога, ова побољшана безбедност додаје више самопоуздања НФТ купцима и продавцима на тржиштима. Такође, немогуће је креирати лажне НФТ-ове на Битцоин блок ланцу.

#5. Висока флексибилност

Редовни НФТ такође доносе већу флексибилност целом Битцоин екосистему. Уз Битцоин (БТЦ), можете користити и редне НФТ-ове за складиштење, плаћање и трансакције.

Штавише, такође можете користити Битцоин НФТ као колатерал за позајмљивање других крипто средстава. Као резултат, можете приступити Битцоин блоцкцхаину за вишеструке случајеве употребе.

Недостаци редних НФТ-ова

Сада, хајде да разговарамо о недостацима редног НФТ-а:

#1. Спора брзина трансакције

Повећање натписа Ординал ствара потешкоће за оператере чворова. Због тога је овим оператерима тешко да покрећу пуне чворове Битцоин мреже.

Временом, ова загушења мреже успорава брзину трансакције Битцоин мреже. Као резултат тога, брзина трансакције је смањена и потребно је чекати много дуже да се заврши трансакција у ланцу.

#2. Забринутост за приватност

Када обављате трансакцију користећи Битцоин мрежу, снима се само адреса вашег паметног уговора. Као резултат тога, јавност може да идентификује само вашу адресу, а ваш идентитет остаје анониман.

Насупрот томе, редни бројеви обезбеђују јединствени серијски број за сваки сатоши на првом месту. Стога је јавности лакше да прати све ваше активности на ланцу.

#3. Недостатак ауторских права

Креатори су окосница НФТ екосистема, а Битоцин Ординалс немају одговарајући систем да награђују своје креаторе или уметнике. Из тог разлога, они креатори који зависе од пасивних тантијема имају тенденцију да се држе даље од Битцоин НФТ-а.

  Најбољи ВПН-ови за Мац 2024 (јун)

На пример, други блокчејн НФТ омогућавају креаторима да имају користи од препродаје својих НФТ-ова. Овај систем помаже креаторима да остваре приход од сваке продаје свог НФТ-а. Нажалост, ово стварање прихода не функционише за редовне НФТ.

Битцоин редни бројеви у односу на Битцоин марке

Битцоин марке су врста Битцоин НФТ-а која је у тренду у последње време. Хајде да погледамо разлику између Битцоин Ординала и Битцоин печата. Будите у току!

АспектиБитцоин ОрдиналиБитцоин маркеИмутабилитиПодаци о слици се ослањају на валидацију сведока, остављајући шансу за нарушавање безбедности услед смањења блока. Овај процес обезбеђује блоцкцхаин ограничавањем могућности резања. Фунгибилност Што значи да је потпуно незаменљив. Немогуће је променити редовне НФТ-ове када се направе. Што значи да је потпуно незаменљив. Филе ТипеОрдиналс подржава велики избор типова података. Стога можете додати слике високе резолуције, видео записе високе дефиниције, игре, документе, аудио датотеке и још много тога. Можете да додајете датотеке у марке само у СВГ, ПНГ и ГИФ форматима. Складиште Можете да складиштите широк спектар података до величине блокова од 4 МБ. Овде можете да складиштите само слике мале величине до 24×24 пиксела.

Контроверзе у вези са редним бројем биткоина

Увођење Битцоин Ординала наишло је на мешовити пријем код крипто заједнице. Због тога се појавио велики број критичара против концепта Битцоин НФТ-а. Хајде да проверимо главне бриге које су изнели критичари.

#1. Заменљивост биткоина

Незаменљива природа сатошија забрињава критичаре. Овде захтевају да се сваки сатоши мора подједнако ценити без икакве јединствене разлике.

Сваки сатоши представља основну јединицу биткоина, а претварање у НФТ га чини јединственим и ретким. Стога, критичари верују да ће то пореметити заменљиву природу Битцоина.

#2. Загушење мреже

Група чланова заједнице тврди да ће редни НФТ драстично повећати простор биткоин блокова. Овај блок простор има ограничен капацитет за складиштење трансакцијских података.

Штавише, брзина мреже има тенденцију да опада са повећањем коришћења простора блокова. Као резултат, време чекања за сваку трансакцију се повећава.

#3. Повећане накнаде за трансакције

Повећање загушења мреже директно утиче на трансакционе накнаде. Због тога корисници Битцоин мреже морају да плате веће накнаде за трансакције.

Чланови Битцоин заједнице су забринути да накнаде за трансакције утичу на све њихове активности око Битцоин екосистема. Штавише, они верују да ће повећање потражње за редовним НФТ додати више бола тренутној ситуацији.

Последње мисли

Битцоин НФТ/Ординали имају огроман потенцијал да трансформишу цео НФТ простор. Штавише, ови НФТ-ови такође нуде већу флексибилност Битцоин блоцкцхаину.

Увођење НФТ-а заснованих на Битцоин-у такође је добило разне критике од стране крипто заједнице. Међутим, мислим да ће ови Битцоин редни бројеви играти важну улогу у ширем усвајању НФТ-а.

Затим погледајте НФТ са плавим чипом.