Шта су ГПТ агенти и како функционишу?

Технологије вештачке интелигенције (АИ) се брзо развијају – револуционишући неколико сектора и одељења.

Очекује се да ће глобално тржиште вештачке интелигенције достићи 1811,8 милијарди долара—проширивање са сложеном годишњом стопом раста (ЦАГР) од 37,3%. Ова статистика показује брз напредак и све веће усвајање АИ технологија, а једна таква технологија новог доба су ГПТ Агенти.

Можда сте сигурно чули и користили алате као што је ЦхатГПТ, који обавља само један по један задатак — узимајући унос за упит и враћајући излаз за исти.

Али ГПТ агенти раде и даље од тога, размишљају даље од тога и генеришу људске одговоре користећи напредне алгоритаме. Такође познати као аутономни агенти, ГПТ агенти одговарају на упите, стања и догађаје независно од оригиналног упита који је поставио корисник—генеришући одговоре све док не одговори на постављено питање и не задовољи намеру корисника упита.

Ако је ово било превише тешко за разумети, не брините.

Детаљније ћемо се позабавити разумевањем шта су ГПТ агенти са примерима, како они функционишу, њихове предности и случајеве употребе, као и будући обим ове напредне АИ технологије.

Шта су ГПТ агенти?

Пре него што заједно разумемо ГПТ агенте, хајде да прво разложимо термине и видимо шта ГПТ и агенти значе одвојено.

ГПТ, или генеративни унапред обучени трансформатор, је основни модел дубоког учења и машинског учења (МЛ) који покреће моделе великих језика (ЛЛМ) као што је ЦхатГПТ и обучен је на великим скуповима података за генерисање одговора налик људима за дати упит.

Агент је велика поставка језичког модела која ради и наставља да ради итеративно како би довршила дефинисани задатак. Састоје се од сложених токова посла у којима ЛЛМ разговара сам са собом без ометања људи – што га чини другачијим од оних који се користе у ЦхатГПТ-у, где добијате један одговор на постављено питање.

Стога, узимајући у обзир горња два тумачења, можемо дефинисати ГПТ агенте као програме са АИ који, када им се да конкретан задатак, могу креирати, завршити, дати приоритет и променити приоритет задатака кроз самоусмерене инструкције у петљи – производећи акције на свакој итерацији да би се постигао крајњи циљ.

Пошто су ГПТ агенти обучени за огромне податке, они могу лако да разумеју контекст и науче обрасце и језичке нијансе – што их чини да генеришу релевантне и кохерентне одговоре. Са основном технологијом дубоког учења, ГПТ агенти могу блиско имитирати људско понашање и разговор – што их чини изузетно корисним за корисничку подршку и услуге, виртуелну помоћ и аутоматизацију и креирање садржаја.

Значај ГПТ агената у НЛП-у

ГПТ агенти значајно утичу на обраду природног језика (НЛП) због своје способности да генеришу излазне податке попут људи и најсавременије перформансе за неколико задатака, укључујући довршавање текста, превод језика, анализу осећања, одговарање на питања и још много тога.

Због своје свестраности и способности да генеришу текст сличан човеку, ГПТ агенти у великој мери доприносе генерисању садржаја, чет-ботовима и виртуелној помоћи, и креативном писању—разумевању контекста и генерисању релевантних упита, који су драгоцени у НЛП-у.

Осим тога, ГПТ агенти такође играју огромну улогу у превођењу и вишејезичним апликацијама у НЛП-у. ГПТ агенти су обично фино подешени за превод, омогућавајући међујезичку комуникацију.

Штавише, ГПТ агенти такође могу да се позабаве изазовима у НЛП-у, укључујући пристрасност и дискриминацију, како би омогућили инклузивност и створили етички и бољи друштвени утицај.

  Како да промените лозинку на Цхромебоок-у

Отуда, због ефикасности великих унапред обучених језичких модела који побољшавају генерисање и аутоматизацију садржаја, преносе учење и подстичу истраживање и развој — ГПТ агенти су постали камен темељац за савремени НЛП.

Како ГПТ агенти раде?

ГПТ агенти или аутономни агенти користе архитектуру трансформатора да рукују секвенцијалним подацима и разумеју и генеришу излазни текст сличан човеку на основу примљеног улаза.

Једноставним речима, ГПТ агенти разумеју и анализирају основни циљ и смишљају секвенцијалне задатке како би их довршили један по један и постигли коначни циљ.

Међутим, осим овога, ГПТ агенти такође садрже низ других способности које им омогућавају да заврше било који дигитални задатак за који је човек способан, укључујући:

 • Приступ претраживању интернета и коришћењу додатака и апликација
 • Приступ краткорочној и дуготрајној меморији
 • Приступ обрасцима плаћања као што је кредитна картица
 • Приступ великим језичким моделима (ЛЛМ) као што је ГПТ да бисте одговорили, анализирали, сумирали или дали мишљење.

Ови ГПТ агенти раде на различите начине. Док неки раде иза сцене — а да корисник није свестан шта се дешава у позадини, неки аутономни агенти су видљиви, омогућавајући корисницима да виде и прате сваки корак и кроз процес који стоји иза АИ.

Довољно добар скуп података који делује као база знања, меморија, технике као што су учење уз помоћ и доношење одлука је основа рада иза ГПТ агента.

Ево приказа оквира који ГПТ агент прати са детаљним рашчлањивањем сваке фазе.

Извор: топаппс.аи

 • Корисник даје задатак или циљ ГПТ агенту.
 • Задатак затим иде у ред задатака, који прослеђује циљ ‘Агенту за извршење’.
 • Из извршног агента, задатак иде у ‘Меморију’ и тамо се чува.
 • Затим додаје контекст циљу, учећи из своје базе знања, која се затим шаље извршном агенту и прослеђује ‘Агенту за креирање задатака’.
 • Узимајући у обзир циљ и контекст, Таск Цреативе Агент сада креира нове задатке и шаље их у ред задатака.
 • Задаци затим иду у „Агент за одређивање приоритета задатака“, који даје приоритет задацима.
 • Када се задаци одреде по приоритетима, агент за одређивање приоритета задатака шаље очишћену листу задатака у ред задатака, а процес се наставља све док се циљ не испуни и корисник не добије одговор на постављено питање.

Дакле, ГПТ агенти демонстрирају моћ ЛЛМ-ова са вештачком интелигенцијом да аутономно креирају нове задатке, дају приоритет задацима и поново дају њихов приоритет док се циљ не испуни – показујући прилагодљиву природу великих језичких модела са АИ.

Иако је ово објаснило технички рад модела великог језика, погледајмо пример за боље и јасније разумевање како ГПТ агент функционише.

Хајде да размотримо ГПТ агента коме дајемо упит: „Пронађите најновија достигнућа у АИ и напишите резиме о томе.“

 • Први очигледан корак је да дате релевантан упит ГПТ агенту.
 • ГПТ агент чита и покушава да разуме циљ преко ОпенАИ-овог ГПТ-4 и креира задатке за постизање циља.
 • На пример, први задатак који агент може да смисли је „Претражи Гоогле за најновија достигнућа у вештачкој интелигенцији“.
 • Агент претражује на Гоогле-у о најновијим достигнућима у области вештачке интелигенције, проналази листу најбољих чланака и исписује листу линкова – завршавајући први задатак.
 • Међутим, ово није крајњи циљ и не испуњава основни циљ. Дакле, ГПТ агент поново анализира циљ: да пронађе најновија достигнућа АИ и да напише кратак резиме о томе. На основу овог разумевања и први задатак је завршен, ГПТ агент долази са следећим скупом задатака.
 • На пример, може да смисли задатке као што су 1. Напишите резиме обављеног истраживања, 2. Прочитајте садржај горњих линкова да бисте пронашли најновија достигнућа у вештачкој интелигенцији.
 • Пре него што настави, ГПТ агент схвата да не би требало да пише резиме, већ да прочита садржај и затим напише резиме. Стога, на основу овог разумевања, агент поставља приоритете задацима: 1. Прочитајте садржај горњих линкова да бисте пронашли најновија достигнућа у АИ, и 2. Напишите резиме обављеног истраживања.
 • ГПТ агент чита садржај чланка, а затим се враћа у ред задатака да провери свој следећи задатак: писање кратког резимеа.
 • Агент затим пише сажетак и шаље га као коначни резултат, задовољавајући намеру и испуњавајући крајњи циљ.
  10 најбољих играчких столица за професионалне играче

Дакле, ово је једноставан ток рада ГПТ агента са једноставним примером.

Случајеви употребе ГПТ агената

Пре него што пређемо на предности, погледајмо различите случајеве употребе ГПТ агената.

 • Лична помоћ/приступ вебу: Можете да користите аутономне агенте да извршите неколико задатака у низу, укључујући претраживање веба да бисте потражили везе/одговоре на упите, управљање финансијама и календарима, резервисање путовања или других догађаја и праћење добробити и здравих активности .
 • Генерисање садржаја: ГПТ агенти могу да генеришу висококвалитетан садржај, као што су блогови дугог формата, маркетиншке копије и постови на друштвеним мрежама – штедећи време трговцима садржаја и креаторима.
 • Интерактивно играње: ГПТ агенти се такође могу нашироко користити за руковање интерактивним играма, као што је развој адаптивних АИ ликова, креирање интерактивних и обавештајних НЦП-ова и нудећи играчима контекстуализовану интеракцију у игри.
 • Корисничка подршка: ГПТ агенти могу ефикасно да обрађују упите за корисничку подршку преко цхат робота—пружајући подршку на веб локацијама, апликацијама и платформама за размену порука. Они примају упите клијената о прошлим трансакцијама, плаћањима или питања о производима или услугама веб локације.
 • Финансијски менаџмент: ГПТ агенти такође нуде финансијску помоћ, као што је нуђење истражених финансијских савета, аутоматизовано откривање превара и процена ризика, процене кредитних картица, управљање усклађеношћу, извештавање итд.

Ово је само неколико случајева употребе ГПТ агената, али њихови случајеви употребе се проширују на широк спектар других сврха, укључујући предиктивну анализу, интерактивно приповедање, истраживање и анализу података, здравствене и медицинске апликације и још много тога.

Предности ГПТ агената

ГПТ агенти револуционишу пословање. Ево кључних предности ГПТ агената:

 • Побољшана ефикасност: Аутоматизацијом сувишних задатака, као што су истраживање производа, креирање нацрта чланка или руковање корисничком подршком — ГПТ агенти могу да поједноставе више узастопних задатака, побољшавајући укупну продуктивност и ефикасност пословања.
 • Побољшано доношење одлука: Пошто су ГПТ агенти обучени за велике скупове података, они пружају вредне увиде компанијама користећи могућности МЛ-а и аналитику података, омогућавајући им да доносе одлуке на основу бољег информисања.
 • Конкурентска предност: генерисањем кључних увида и аутоматизацијом радних токова, ГПТ агенти могу помоћи компанијама да остану испред кривуље и победе конкурентно тржиште.
 • Скалабилност: ГПТ агенти могу лако да се прилагођавају и развијају према променљивим потребама и захтевима предузећа како њихови процеси постају сложенији – што их чини скалабилним и веома разноврсним решењима.
 • Ефикасност трошкова: ГПТ агенти помажу предузећима да смање радне и оперативне трошкове аутоматизацијом процеса, идентификацијом области побољшања и побољшањем алокације ресурса.
 • Комплексно решавање проблема: Способност ГПТ агената да се присете прошлих радњи и искустава и обраде огроман скуп података чини га идеалним решењем за решавање сложених проблема.

Сада ћемо истражити ограничења ГПТ агената.

Ограничења ГПТ агената

ГПТ агенти такође имају значајну количину недостатака и ограничења, укључујући:

 • Безбедносни проблеми: Многи ГПТ агенти изграђени на основним режимима ЛЛМ немају уграђене алате или заштитне мере потребне за обезбеђивање безбедности и интегритета података – што безбедност чини главним проблемом када се користе ГПТ агенти.
 • Безбедносни проблеми: Када користимо ГПТ агенте за контролу саобраћаја и аутономна возила, увек постоји забринутост за безбедност, као што су мање или веће повреде због ограничене људске контроле и додатних сензора.
 • Могућности лажне вештачке интелигенције: Једна од највећих брига ГПТ агената је да се користе и обучавају у злонамерне сврхе и да одступају од првобитне намере обуке – што отежава преузимање контроле.
 • Пристрасност и етички проблеми: ГПТ агенти могу да обезбеде неодговарајуће и пристрасне резултате због пристрасности наслеђене у њиховим подацима о обуци. Стога је ублажавање етичких разлика и предрасуда и обезбеђивање правичности главни изазов са којим се предузећа суочавају, посебно када скупови података за обуку садрже пристрасности.
 • Недостатак руковања мултимедијом: ГПТ агенти су првенствено дизајнирани да раде са текстуалним подацима и уносима, ограничавајући њихову способност да раде са мултимедијом и рукују мултимодалним подацима, као што су аудио, слике и видео, без потребе за додатним специјализованим моделима.
  Да ли се исплати потрошити додатних 200 фунти?

Такође је важно бити свестан ограничења ГПТ агента да бисте их користили одговорно, безбедно и етички.

Доступно је неколико алата ГПТ агената, укључујући Агент ГПТ и Ауто ГПТ, који демонстрирају употребу ГПТ агената у стварном животу.

#1. Агент ГПТ

Агент ГПТ је свестран и моћан АИ алат отвореног кода за конфигурисање, креирање и примену аутономних АИ агената без континуираног корисничког уноса. Само треба да наведете свој циљ, а агент ГПТ, заснован на ГПТ 3.5 архитектури, ради остало.

Он генерише текст високог квалитета у реалном времену тако што повезује више ЛЛМ-ова, омогућавајући сваком распоређеном агенту да се присети претходних задатака и искустава.

Ово чини да агент ГПТ учи из сопствених претходних искустава и временом производи много боље и тачније резултате.

#2. Ауто-ГПТ

Ауто-ГПТ је аутономни агент отвореног кода заснован на ОпенАИ-јевом ГПТ-4 моделу који аутономно испуњава задатке како би испунио крајњи циљ корисника.

Креирао Торан Бруце Рицхардс, Ауто-ГПТ је јавно доступан на ГитХуб-у и ускоро ће бити доступан на ГУИ/веб апликацији. Може неприметно да комуницира са апликацијама, софтвером и локалним и онлајн услугама, као што су програми за обраду текста и веб прегледачи, да би извршио дати задатак.
Сазнајте више о инсталирању Ауто-ГПТ-а кроз овај једноставан водич корак по корак.

#3. БабиАГИ

БабиАГИ је Питхон скрипт отвореног кода, којим се независно управља и на ГитХуб-у, инспирисан људским когнитивним развојем.

Овај систем за управљање задацима који покреће вештачка интелигенција користи ОпенАИ и векторске базе података, као што су Веавиате и Цхрома, за креирање, одређивање приоритета и извршавање задатака. Фокусира се на учење језика, учење уз помоћ и когнитивни развој за учење и извршавање сложених задатака.

#4. СуперАГИ

СуперАГИ је аутономни АИ оквир који вам помаже да брзо, лако и поуздано развијете и примените аутономне ГПТ агенте.

Хиљаде компанија, укључујући гиганте као што су Амазон, Мицрософт, Гоогле, Тесла и ИБМ, верују и користе СуперАГИ за аутоматизацију својих пословних процеса и изградњу аутономних апликација.

СуперАГИ такође обезбеђује шаблоне за прављење и креирање једноставних софтверских апликација користећи специфичне циљеве и упутства. Остале кључне карактеристике укључују складиштење меморије агента, менаџер ресурса, телеметрију перформанси, више векторских база података и хеуристику детекције петље.

Како изгледа будућност ГПТ агената?

Тренутно су ГПТ агенти у почетној фази експериментисања, развоја, неуспеха и успеха, где истраживачи и програмери покушавају нове ствари и користе случајеве да уграде аутономне агенте у пословне токове.

Иако још увек нису објављени комерцијални производи који користе ГПТ агенте, јер је још увек у фази развоја, ово ће се ускоро променити. Предвиђа се да ће се ГПТ агенти појавити у сваком сектору, аутоматизујући процесе као што су истраживање и анализа података, образовање и учење, здравствена нега и лекови, и аутомобилска индустрија.

Међутим, са развојем и технолошким напретком аутономних ГПТ агената, осигуравање етичке пристрасности, транспарентности, одговорности и одговорности биће кључни и велики изазов за превазилажење.

Биће забавно и узбудљиво видети шта ће ГПТ агенти имати у будућности и како ће трансформисати свакодневне пословне процесе и токове посла.

Затим погледајте ЦхатГПТ са ВС Цоде: први корак ка кодирању без напора.