Шта су и како утичу на СЕО

Када правим СЕО стратегију, повратне везе су њен основни елемент. Али међу различитим типовима, обично бринем о једном – Дофоллов Бацклинкс.

Без обзира да ли сте мала веб локација која жели да се попне на СЕРП-ове или веб локација са великим прометом која жели да постигне мисаоно лидерство – додавање квалитетних повратних линкова до праћења је неопходно у вашој СЕО стратегији.

…Али шта су дофоллов везе? Како они утичу на моју веб локацију?

Добро! Мало сам копао по повратним везама, истражујући дофоллов повратне везе, шта су оне, како утичу на СЕО и стратегије да зарадим дофоллов везе за вашу веб локацију.

Хајде да започнемо проучавањем логике иза дофоллов повратних веза.

Дофоллов повратна веза је веза на веб локацији домаћина која омогућава претраживачима да деле вредност везе (или сок линкова) са одредишном веб локацијом.

💡 Знајте термин: Линк сок је вредност или ауторитет који једна веза преноси на други домен са којим се повезује.

На пример, ако моја веб локација има дофоллов везу на неком од Семрусхових блогова, алгоритам ће то сматрати гласањем за мој домен. Пратиће везу на блогу до моје веб локације и делиће одређени ниво ауторитета и релевантности са мојим доменом.

Пошто Семрусх сигнализира „глас поверења“ дофоллов везом, добијам мноштво предности, као што су:

 • Побољшани ранг странице (ПР): Паге Ранк је Гоогле алгоритам који мери вероватноћу да се веб страница рангира на Гоогле СЕРП-овима на основу квалитета повратних веза које упућују на њих.
 • Подстицај органског раста: Пошто веб-сајт високог ауторитета сматра да су ваша страница или садржај вредни, добијате делић њихове добре воље. Гоогле алгоритми би сматрали повезани садржај легитимним и рангирали га више како би корисницима пружили боље искуство претраживања.
 • Повећани кредибилитет и репутација: Ако добијем повратну везу од Форбса, нећете бити љубоморни? Управо то раде дофоллов везе. Пошто се популарна глобална медијска компанија повезује са мојом веб локацијом, ова друга такође постаје кредибилан и поуздан извор за Гоогле и колеге читаоце.

Технички, дофоллов повратне везе су подразумевано само повратне везе. Не захтевају никакво приписивање или посебно подешавање.

У ствари, термин ‘Дофоллов’ је скован када је Гугл објавио ознаку ‘нофоллов’ 2005. године да би се супротставио манипулацији везама.

⏪ Рекапитулација: Пре 2005. пошиљаоци нежељене поште су користили одељке за коментаре на веб локацијама да би избацили небитне везе. А пошто су претраживачи програмирани да рачунају сваку повратну везу као глас поверења, нежељене веб странице су заузеле прва места у Гоогле СЕРП-овима. Ова пракса је у великој мери порасла и касније је названа „превара са коментарима“.

  Како да проверите ко вас је блокирао на Твитеру

Међутим, да би се супротставио ригорозној употреби повратних веза, Гоогле је објавио свој мајсторски потез – „Нофоллов Бацклинкс“.

Дофоллов вс Нофоллов повратне везе

Иако потичу из исте породице (повратна веза), њих двоје деле различите карактеристике. Хајде да разбијемо сваки.

Дофоллов везе су подразумеване повратне везе које омогућавају да сок линкова прелази са једне веб локације на другу. Не носе никакве посебне атрибуте, нити их морате креирати.

Ево како дофоллов повратна веза изгледа на страници и у коду.

<a href=”https://www.website-pageadress.com/”>Link Text</a>

Нофоллов повратна веза спречава пописиваче да пренесу овлашћења са једне веб локације на другу. Најбоље је користити ако желите да претраживачи индексирају вашу веб страницу, али не желите да прати било које друге везе на тој страници.

За разлику од дофоллов повратних веза, ове везе носе посебан атрибут ‘рел=нофоллов’, што их чини лаким за проналажење. Пример повратне везе нофоллов је ово👇

<a href=”https://www.website-pageadress.com/”rel=”nofollow”>Link Text</a>. 

Нофоллов повратне везе дају администратору сајта контролу над тим ко дели ауторитет са њиховим доменом. Често се користе како би се осигурало да одређене везе, попут оних у садржају који генеришу корисници, не пролазе СЕО вредност.

Дофоллов везе се обично користе у уређивачком садржају да подрже или пренесу СЕО вредност на повезану веб локацију.

Ево кратког резимеа диференцијације између ове две повратне везе.

ПараметерДофоллов БацклинкНофоллов БацклинкОбјецтивеУпутите претраживаче да прате везу (дељење везе са линком)Упутите претраживаче да не прослеђују везу јуицеАттрибутеНе захтева никакав посебан атрибутСадржи атрибут „рел=нофоллов“СЕО ИмпацтПомаже у СЕО-у тако што дели ранг странице, ауторитет и кредибилитет са повезаним доменом
Штити правичност веза домена и СЕО рангирање од прослеђивања на веб локације ниског квалитета или нежељене садржаје
Ранкинг ИнфлуенцеПоситиве, у случају повезивања са веб локацијама високог ауторитета; Негативно, ако је повезано са веб локацијама ниског квалитета. Нема утицаја на рангирање док сигнализирате Гоогле-у да се не спријатељи са везама до ваше веб локације. Користите Цасе Обично се користи за уредничке или медијске сајтове, или када повезује статистику или број. Често се користи за садржај који генеришу корисници, као што су коментари, плаћени везе и непоуздани извори

Како проверити да ли је ваша веза на веб локацији Дофоллов или Нофоллов?

Добро! То није ракетна наука. И грациозно, то можете учинити на два начина.

Претпоставимо да желим да проверим да ли је веза моје веб локације на другој веб локацији дофоллов или нофоллов.

Метод #1

Посетићу одељак блога где је моја веб локација повезана. Затим кликните десним тастером миша на хипервезу и кликните на Инспецт.

Следећа ствар коју ћете видети су линије ХТМЛ кода које се појављују са десне стране. Међутим, пошто сам прегледао одређену везу, она је већ истакнута у коду странице. Погледајте на пример слику испод.

За нофоллов везе, уверите се да је атрибут рел= „нофоллов“ додат у везу. Што, у нашем случају, није додато, па је то дофоллов линк.

Такође прочитајте: Како извршити детаљну СЕО ревизију на вашој веб локацији

Метод #2:

Алати треће стране могу вам помоћи да идентификујете дофоллов повратне везе. Неки од мојих омиљених дофоллов алата за проверу повратних веза укључују:

  Шта је дељење базе података?

Како они раде?

Једноставно унесите везу за чланак или блог пост и алатка аутоматски пружа листу нофоллов или дофоллов веза присутних на блогу. На овај начин можете фокусирати своје напоре за изградњу линкова на сајтове који нуде дофоллов везе за највећи СЕО утицај.

Како зарадити Дофоллов повратне везе: Украдите моје 3 најбоље стратегије

#1. Скисцрапер Тецхникуе

Небодер је стара школа, али најефикаснија тактика за изградњу линкова. То укључује проналажење конкурентног садржаја на који се повезују други сајтови, стварање нечег бољег и подстицање сајтова да се уместо тога повезују са вама.

Видите, власници веб локација жуде за повезивањем са најбољим могућим ресурсима. Дакле, нема шансе да би пропустили да се односе на ваш садржај ако је бољи од онога што је већ на вебу.

Ево како да почнете:

Прво, користите алатку за истраживање кључних речи као што је Ранк Трацкер или Ахрефс да бисте открили најбоље блогове који добијају добар број повратних веза у вашој ниши.

Друго, користите алате као што су Хунтер.ио да бисте издвојили адресе е-поште веб локација које су претходно повезале са блогом ваших конкурената.

Затим погледајте да ли постоји тема на којој можете креирати бољи садржај од онога што је већ доступно.

Када ваш садржај буде спреман и објављен, контактирајте те веб локације и замолите их да се повежу са вашим блогом. Домет може бити овако једноставан:

Hey, <Name>
I noticed you've linked to < Competitor's Blog>, maybe you can link to me too. Here's why...

❓Да ли сте знали: Већина 65% повратних веза се добијају из објава гостију.

#2. Гуест Блоггинг

Гостовање блогова је испробана и тестирана формула за зараду повратних веза. То је вин-вин договор за све укључене стране:

 • Домаћин може да објави лидерски садржај на својој веб страници
 • Ви, са друге стране, зарађујете покривеност и пратите везе до своје веб локације

Међутим, гостујући блогови нису цакевалк. Због свог дефинитивног утицаја на СЕО, добија велику привлачност од колега власника веб локација и продаваца.

Бавим се блоговањем више од 4 године, и ево моје тајне успешног гостујућег поста:

истраживање:

Направите листу респектабилних веб локација (и оних за које желите да пишете). Једноставан начин да пронађете такве веб странице је путем Гоогле претраге. Користите следеће претраге кључних речи да бисте пронашли блогове који прихватају постове гостију.

 • кључна реч „пошаљи пост госта“
 • кључна реч „пиши за нас“
 • кључна реч „пост за госте“

ПС Пре употребе упита не заборавите да замените ‘кључну реч’ кључним речима из ваше делатности.

И ова упутства буквално раде за било коју индустрију. Погледајте на пример слику испод.

Увести:

Генерално, када дођете на страницу за објављивање гостију на веб локацији, можете пронаћи цео процес који се тамо спомиње.

Први је да пошаљете е-поруку компанији са својом идејом за пост. И да знате, ауторитативне веб странице добијају 20+ гостујућих блогова сваког дана.

Па како да се издвојим?

За мене, нагласак и домет морају имати дубину и разум.

Уверавам се да мој предлог садржи детаљан преглед идеје и да се придржава смерница за објављивање гостију на веб локацији. Типична е-пошта са захтевом за блоговање гостију укључује следеће:

 • Увод
 • Предлог теме
 • Разлог за одабир теме (велики обим претраге\најновије вести\стручност)
 • Везе до сличних постова које сте написали (ако их има)
 • Затражите враћање или повратне информације
  Како креирати Аппле ИД за дете и додати га својој породици

Ако нисте сигурни како да ово напишете и желите неколико идеја, можете испробати АИ генераторе за писање.

напиши:

Када се заврши, напишите јединствено дефинисан садржај, а не парафразирани. Поред тога, створите навику да уређујете и лекторишете садржај пре завршетка.

Углавном прођем свој блог кроз ову контролну листу пре него што је пошаљем.

Можете наставити да додајете контролне тачке у зависности од типа садржаја и смерница компаније.

#3. Стручна мишљења

Гоогле цени мишљења из веродостојних извора. А ако сте стручњак у својој индустрији, лако је донети кући пристојну количину дофоллов повратних веза.

Један од начина да се то постигне је путем ХАРО-а (Хелп а Репортер).

ХАРО је онлајн платформа која повезује новинаре који траже стручна мишљења како би их укључили у свој садржај са изворима који имају ту стручност.

Претпоставимо да сте стручњак за СЕО и такође власник веб локације. Можете да поделите своју стручност или увиде у замену за дофоллов везу.

Алтернативно, ако више волите Б2Б писање, можете проверити Помозите Б2Б писцу. Платформа функционише слично као ХАРО, али унутар Б2Б екосистема.

Како не креирати Дофоллов везе?

#1. Немојте правити везе са сајтова са ниским ауторитетом

Од кључне је важности дати приоритет квалитету повратних веза у односу на количину. Начин да се то постигне је повезивање веб локација са здравим ауторитетом домена.

💡Упознајте термин: Ауторитет домена (ДА) је оцена која мери колико је сајт успешан када је у питању рангирање на СЕРП-овима.

Скор домена између 40-50 сматра се просечним, док је све више од 60 добар резултат. Гоогле сматра да су ваше веб странице кредибилне и довољно добре да се рангирају више на СЕРП-овима.

Иако Гоогле више не пружа алате за проверу ДА, можете да користите алатке за СЕО треће стране као што су Ахрефс, СЕМРусхили Моз.

#2. Избегавајте повезивање са нерелевантним сајтовима

Размислите о томе на овај начин: ако желите да постанете менаџер производа, вероватно ћете се умрежити са људима исте професије.

Исто важи и за зараду дофоллов линкова. Опет, квалитет побеђује квантитет.

Гоогле-ово недавно ажурирање, Корисно ажурирање садржајаодноси се на испоруку релевантног и вредног садржаја корисницима.

Ажурирање значи само једну ствар:

Веб локације које покривају све под једним кровом биће кажњене (осим веб локација са вестима и признатих издавача).

И сада или касније, подрхтавање ће бити видљиво на вашој веб локацији пошто сте повезани са њима.

#3. Немојте забављати везе са плагираним/дуплираним садржајем

Ово је велико НЕ. Плагирани садржај је неповољан са свих страна – било да је у питању СЕО, Гоогле или читач. И Гоогле се стара да их казни.

Питање је времена када ће ови делови садржаја видети пад у СЕРП рангирању и гледаности.

Због тога је увек безбедније успоставити повратне везе са добро истраженим веб локацијама које имају садржај намењен читаоцима и способност лидерства у индустрији.

Окончање

Дофоллов повратне везе су златни рудници за СЕО професионалце. Колико знам, то је најефикаснија СЕО стратегија до сада.

Доказ за то је да најбољи резултат у Гуглу има просек од 3,8к више повратних веза од оних на другом до десетом месту.

Свакако, стицање дофоллов повратних веза је бриљантна СЕО техника белог шешира. Све док једног дана не помислите да претерујете!

Следеће, прочитајте о СЕО Вс. СЕМ: Све што маркетиншки стручњак треба да зна!