4 најсигурније опције замене МацБоок батерија

Кључне Такеаваис

 • МацБоок батерије обично трају неколико година пре него што им се капацитет смањи, тако да ћете можда морати да замените батерију чак и ако је машина у добром стању.
 • Можете да проверите статус батерије вашег МацБоок-а да видите да ли је време за замену, обраћајући пажњу на индикаторе здравља и максималног капацитета батерије.
 • Ако је ваш МацБоок још увек под гаранцијом, Аппле ће бесплатно заменити неисправну или покварену батерију. Ако не, имате опције као што су плаћање замене Аппле батерије, одлазак у сервис треће стране или замена батерије сами.

Чак и ако је ваш МацБоок углавном јак, замена батерије може бити потребна након неколико година ако желите да наставите да га користите дуже време без пуњача. Ево ваших опција за замену батерије МацБоок-а, колико кошта замена батерије вашег МацБоок-а и како да знате када је време за то.

Да ли треба да замените своју МацБоок батерију?

Док Аппле прави поуздане машине, тренутна технологија батерија значи да већина ћелија траје само неколико година пре него што њихов капацитет озбиљно опадне, посебно при интензивној употреби. То значи да ћете можда морати да размислите о замени батерије чак и ако је ваша машина иначе у беспрекорном облику.

Да бисте добили идеју, требало би да проверите статус батерије вашег МацБоок-а да видите да ли је време за замену. Да бисте то урадили, кликните на Аппле мени у горњем левом углу рачунара и изаберите Системске поставке, а затим изаберите Батерија на левој бочној траци. Овде изаберите икону и десно од реда Баттери Хеалтх.

Резултујући прозор ће приказати или Нормал или Сервис препоручен за поље Стање батерије. Ако видите прво, све ради исправно са вашом батеријом. Препоручена услуга не значи нужно да нешто није у реду, али када се ово појави, ваша батерија има мање напуњености него раније.

Видећете и максимални капацитет ваше батерије. 100% значи да ради једнако добро као када је био потпуно нов. Мањи проценат, на пример 80%, одражава колико оригиналног напуњености ваша батерија може да издржи. На пример, можда ћете добити само осам сати са пуним пуњењем, уместо 10.

Овде ћете такође видети опцију Оптимизовано пуњење батерије за свој Мац; ово омогућава да ваша машина паметно сачека да заврши пуњење до 100% да би се смањила хабање батерије.

Имајте на уму да препоручена услуга не указује на потенцијалну штету—можете да наставите да користите свој МацБоок на уобичајени начин без обзира на то да ли сте заменили батерију.

  Како да пронађем софтвер који недостаје на Убунту-у?

Како проверити циклусе батерије на вашем МацБоок-у

За више информација, такође можете видети тачан број циклуса пуњења и пражњења кроз које је прошла батерија вашег Мац-а. Да уради ово:

 • Кликните на Аппле лого у горњем левом углу екрана.
 • Држите тастер Оптион и изаберите ставку Информације о систему која се појављује.
 • Кликните на Повер на левој бочној траци (у оквиру Хардвер), а затим се померите надоле до наслова Здравствене информације и пронађите Број циклуса.
 • Овај број показује колико је пута ваша батерија прешла са 100 посто на потпуно испражњену. Међутим, представља само пуне циклусе. На пример, ако вам је батерија пала на 50 процената, а затим сте је поново напунили на 100 процената и пустили да се поново испразни до 50 процената, то би се рачунало као један циклус.

  Број циклуса би требало да вам пружи добру представу о томе колико дуго ваша батерија има пре него што ће бити потребна замена. Различити МацБоок рачунари имају различите оцене за број циклуса, тако да ћете морати да упоредите свој резултат са оценама на Аппле-ова страница за подршку циклусу батерије. Скоро сваки модерни МацБоок, МацБоок Про и МацБоок Аир имају 1000 циклуса батерије.

  Чак и ако ови бројеви изгледају здраво, можда сте приметили да вам се век трајања батерије у последње време значајно погоршао и одлучили да је ипак време за замену. Употријебите своју просудбу да одмјерите да ли вам се трошак исплати. Уверите се да сте прво следили савете за побољшање трајања батерије на свом МацБоок-у, а затим пређите на замену хардвера ако они не помогну.

  Опција 1: Замените своју МацБоок батерију преко Аппле гаранције

  Предност: Услуга је бесплатна према важећим гаранцијама, што значи да би требало да буде ваш први избор.

  Ако је ваш МацБоок још увек под гаранцијом, Аппле ће бесплатно заменити неисправну или претерано деградирану батерију. У САД, Аппле даје ограничену једногодишњу гаранцију. За оне у ЕУ, закон о заштити потрошача проширује ову покривеност на две године. Ако сте купили АпплеЦаре за свој МацБоок, ово покриће се протеже на три године.

  Они који су још увек покривени требало би да одмах контактирају Аппле у вези са проблемима са батеријом. Статус своје гаранције можете проверити на Аппле-ова страница са покрићем чекова користећи серијски број ваше машине. Пронађите свој серијски број тако што ћете кликнути на Аппле мени у горњем левом углу екрана и изабрати О овом Мац-у.

  Аппле је такође повукао неке од својих 15-инчних МацБоок Про рачунара продатих између септембра 2015. и фебруара 2017. Компанија наводи да се батерије у овим јединицама могу прегрејати и запалити. Ако имате један од ових модела, требало би да одмах замените батерију ради ваше безбедности.

  Крените до Аппле 15-инчни МацБоок Про повлачење батерије страницу да унесете серијски број свог рачунара и видите да ли вам је потребна замена. Имајте на уму да у било ком тренутку можете да проверите да ли су ваши Аппле производи повучени.

    11 најбољих Аппле Пенцил апликација за ослобађање ваше креативности на иПад-у и Мац-у

  Ако немате покриће гаранције за замену батерије, погледаћемо следеће најбоље опције замене батерије за МацБоок, укључујући њихову цену.

  Опција 2: Платите замену батерије за Аппле МацБоок

  Предност: Ваш МацБоок је загарантован против кварова који су резултат процедуре. Поред тога, ваша замена ће бити оригинални производ прве стране, а посао не би требало да траје више од једног дана.

  Аппле препоручује да користите овлашћене сервисне центре прве или треће стране за замену батерије вашег МацБоок-а. Ово је генерално најскупља опција, али је и најсигурнија. Мања је вероватноћа да ће поступак поћи по злу, а Аппле даје гаранцију од 90 дана за сваки обављени посао.

  Под претпоставком да услуга није покривена гаранцијом или законом о потрошачима, колико кошта замена батерије за МацБоок? Типична замена батерије за МацБоок је 159 долара за МацБоок Аир или 249 долара за МацБоок Про. Ако треба да пошаљете свој уређај, то кошта додатно.

  Ако је ваш МацБоок посебно стар, можда би вам било боље да тај новац уложите на замену. Пазите на уобичајене знакове да је време да замените свој Мац и не сипајте новац у древну машину.

  Да бисте започели замену батерије за МацБоок са Аппле-ом, идите на Аппле-ов Мац сервис и поправка веб локацију и кликните на Покрени захтев за услугу. Ако у близини нема Аппле продавница, веб локација ће предложити овлашћена трећа лица која уместо њих могу обављати посао. Ови техничари пролазе исту обуку као и Аппле-ови и пружају исте гаранције.

  Опција 3: Замените своју МацБоок батерију у радионици за поправку рачунара

  Предности: Вероватно ћете уштедети нешто новца по цену да поправке не обави Аппле сертификован техничар. Треће стране такође могу да користе јефтиније делове да смање трошкове, што значи да је већа вероватноћа да ће се рано покварити.

  Ако желите да уштедите нешто новца, увек можете да платите фирми за поправку рачунара треће стране да вам замени МацБоок Аир или МацБоок Про батерију. Многе радионице ће набавити и заменити вашу батерију, чак и ако нису повезане са Аппле-ом. Међутим, тачна цена замене батерије вашег МацБоок-а на овај начин ће варирати у зависности од тога коме се обратите.

  Кредит за слику: Давид О’Бриен/Флицкр

  Ако идете овим путем, одричете се Апплеових гаранција, а можда ћете открити да компанија користи делове треће стране у покушају да уштеди новац. Ови делови нису нужно инфериорни, али коришћење делова који нису Аппле-ови може довести до нижих перформанси или других проблема у будућности. Погледајте радионице за поправку рачунара у вашој области да бисте сазнали цене замене батерије за МацБоок, а затим их упоредите са оним што Аппле нуди.

  У зависности од вашег МацБоок модела, ваша локална радионица за поправку може одбити сервис ако је батерија залепљена – што је случај са свим модерним моделима МацБоок-а. Осим ако немате веома стару машину, званична поправка компаније Аппле може бити ваша једина опција која вреди труда.

    БТФО Значење: Шта значи БТФО?

  Опција 4: Замените своју МацБоок батерију сами

  Предности: Ако узмете ствари у своје руке, уштедећете много новца—по цену свог времена и ризика да нешто крене по злу.

  Најјефтинија опција је наручити сопствену резервну батерију за МацБоок и сами је заменити. То значи да ћете платити само трошкове делова (плус време које вам је потребно за обављање посла). Поред нове батерије, биће вам потребан сет алата за отварање вашег Мац рачунара, антистатичка наруквица и метод за безбедно одлагање старе батерије.

  Најбоља опција за овај приступ је коришћење Аппле-ових званичних комплета за самопоправку. На Аппле-овој страници самоуслужне продавнице за поправке можете наручити оригиналне делове и приступити упутствима за процес. Унесите свој МацБоок модел или серијски број и врсту поправке да бисте видели шта можете да наручите. За мој 2020 М1 МацБоок Аир, сама батерија кошта око 140 долара, али то не укључује друге делове који ће вам такође бити потребни.

  Ако не желите да користите Аппле-ове званичне комплете за поправку, још један цењени продавац у овом простору је иФикит. Поред комплета делова, он такође пружа текстуалне и видео водиче о свему, од једноставних поправки до сложених растављања. На пример, у време писања, наћи ћете комплет који ће заменити 16-инчни МацБоок Про из 2019. за 139,99 долара.

  Где год да купујете делове, требало би да купујете само од произвођача који има јаку репутацију за обезбеђивање квалитетних делова. Не желите да трошите време на замену батерије само да би она покварила убрзо након тога.

  Имајте на уму да замена батерије у модерним МацБоок моделима није једноставна ствар. Због залепљених батерија, процес захтева озбиљан посао. Покушај ово на сопствену одговорност; биће потребни сати и одвајање десетина делова. Ако нисте сигурни шта радите, велики су ризици да нешто пође по злу.

  Међутим, ако сте срећни да преузмете ризик и следите упутства до слова, научићете много о унутрашњем функционисању вашег рачунара. Можда ћете чак уживати у процесу!

  Не заборавите да одговорно рециклирате батерије

  Ако се одлучите за „уради сам“ замену батерије за МацБоок, уверите се да одговорно рециклирате истрошену батерију.

  Литијумске батерије треба правилно рециклирати како бисте спречили штету по себе, друге и околину. Проверите са локалним властима за управљање отпадом како најбоље да рециклирате стару батерију за лаптоп—немојте је само бацати у смеће или редовно рециклирати.

  Већина локалних самоуправа имаће места за испуштање или шеме прикупљања који наглашавају безбедност и одрживост. Ако одлучите да дозволите Аппле-у да сервисира ваш лаптоп, он ће се побринути за батерију и рециклирати је уместо вас (али, нажалост, не нуди услугу одлагања).

  Да ли је вредно замене МацБоок батерије?

  Сада када знате како да замените батерију МацБоок-а, можда ћете се запитати да ли бисте је заиста требали заменити. Ако ваш Мац ради добро, осим батерије, платити неколико стотина долара за замену да бисте добили још неколико година живота од њега је много јефтиније од куповине нове машине.

  Међутим, ако је ваш МацБоок стар, вероватно није вредно замене унутрашње батерије. Боље је да тај новац уложите у нови Мац.